Selecteer een pagina

Uit een recent onderzoek is gebleken dat langdurig gebruik van een bepaalde type maagbeschermer (PPIs) dodelijke hart- en vaatziekten, chronische nierschade en maagkanker kunnen veroorzaken, zelfs wanneer je deze medicatie in lage dosering slikt. 

Meest voorgeschreven medicijn

Maagbeschermers (PPI’s) zijn de meest voorgeschreven medicijnen. Onder deze medicijngroep vallen bijvoorbeeld de bekende omeprazol en pantoprazol. Honderdduizenden Nederlanders slikt deze medicatie gedurende lange tijd, op voorschrift van de huisarts. Daarnaast kan je deze medicatie vaak zonder recept kopen bij de drogist. 

Baat het niet dan schaadt het niet?

Maar deze type maagbeschermers zijn helemaal niet zo onschuldig! Eerder bleek al uit onderzoeken dat deze medicatie zeer ernstige bijwerkingen kan geven. Uit een recent onderzoek blijkt nu dat zelfs een lage dosering van deze medicatie kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten (waaronder een dodelijke hartaanval), chronische nierschade (bijna 30x zo groot) en maagkanker. Ook blijkt het risico op dementie, botontkalking en botbreuken en longontstekingen groter te worden als je deze medicatie slikt.

Slik jij een maagbeschermer?
Zeker als je al langere periode maagbeschermers slikt is het goed overleg te hebben met je arts. Veel mensen slikken maagbeschermers zonder deze nodig te hebben. Vraag dus of het nog zin heeft om deze medicatie te slikken.  Kun je niet stoppen? Vraag dan of je mag overstappen op een ander (minder schadelijk) type maagbeschermer, bijvoorbeeld ranitidine.

Binnen een paar dagen geen medicatie meer nodig!

We horen vaak van mensen die zijn begonnen met onze aanpak dat ze al binnen enkele dagen van hun maagklachten af zijn. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik een paar jaar geleden stopte met het eten van veel koolhydraten en suikers. Nu ik koolhydraatarm/keto eet heb ik nooit meer last van mijn maag, ondanks dat ik meer vet eet. Terwijl ik daarvoor elke dag en nacht last had van zuurbranden. 

Ben jij gestart met de startgids aanpak en slik je nog maagbeschermers? Grote kans dat dat helemaal niet meer nodig is. Overleg met je huisarts of je ook kunt stoppen!

Heb jij gezondheidsproblemen en overweeg je ook te starten? Hier vind je meer informatie.

 

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Verpleegkundige en diabetes coach bij TheNewFood