Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. EET JEZELF BETER
  4.  » Onderzoek: Alzheimer terug te draaien

Onderzoek: Alzheimer terug te draaien

Volgens de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen is “Alzheimer te voorkomen en terug te draaien. Het idee dat Alzheimer een niet te genezen ziekte is, is achterhaald.”  Zijn conclusie sluit aan bij eerdere onderzoeken, waar we uitgebreid over schreven.

Huidige behandeling is niet effectief 

Volgens Dale Bredesen is de huidige behandeling, met medicatie, niet effectief: “De medicatie vertraagt de ziekte in sommige gevallen, maar pakt de onderliggende oorzaken niet aan. Medicatie voorkomt ook niet dat de ziekte verergert. Laat staan dat het Alzheimer geneest.” 

Om Alzheimer effectief te behandelen, moet je het bij de oorzaak aanpakken. De oorzaak van Alzheimer ligt bij plaques in het brein, iets wat je lijf aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen schade. Door je lijf minder bloot te stellen aan deze schade, kan Alzheimer worden voorkomen en soms zelfs worden teruggedrongen. 

Insulineresistentie als oorzaak Alzheimer 

Een van de belangrijkste oorzaken van Alzheimer is volgens Dale Bredesen insulineresistentie. Dit zorgt namelijk voor schade in het brein waardoor je lijf plaques gaat aanmaken. Dit wordt bevestigd door Andreas Eenfeldt (dietdoctor.com).

Hij geeft aan dat uit onderzoeken blijkt dat minstens tachtig procent van de mensen met Alzheimer ook insulineresistentie of diabetes type 2 heeft. Ook andere artsen en onderzoekers noemen Alzheimer steeds vaker diabetes type 3 of breindiabetes.

Koolhydraatarm/keto om Alzheimer te voorkomen en mogelijk genezen 

“Dat de ziekte van Alzheimer zo veel voorkomt, komt doordat we anders leven dan waarvoor we evolutionair gezien, zijn gebouwd. We zijn niet gemaakt voor een suikerrijk en groentearm dieet”, aldus Dale Bredesen. 

Andres Eenfeldt: “Met een koolhydraatarme/keto aanpak zou je Alzheimer kunnen voorkomen, verminderen en terugdraaien.” Door minder koolhydraten te gaan eten, verminder je de gevolgen van insulineresistentie. Een koolhydraatarme/keto aanpak is daarom een goed idee als je Alzheimer wilt voorkomen of achteruitgang en de gevolgen van Alzheimer wil beperken.  

UPDATE december 2020: nog meer bewijs 

Een nieuw uitgebreid onderzoek, waarin tien verschillende onderzoeken zijn samengevat, laat opnieuw zien dat in ketose zijn voordelen biedt aan mensen met Alzheimer. Uit deze onderzoeken blijkt dat cognitie en geheugen van mensen die Alzheimer hebben significant verbeteren, wanneer zij gezond koolhydraatarm/keto eten.

De verwachting is dat er in de komende jaren meer onderzoek met betrekking tot dit onderwerp gedaan gaat worden. In de tussentijd is het advies van Diet Doctor: ‘een koolhydraatarme/keto aanpak is veilig en lijkt veelbelovend bij mensen met Alzheimer. Wij adviseren deze aanpak binnen de behandeling bij iedereen die cognitieve achteruitgang vertoont, bijvoorbeeld door Alzheimer.’

 

VERDER LEZEN

Lees hier het hele interview met NU.nl
Meer over koolhydraatarm bij Alzheimer

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen