Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Waarom kiezen voor keto
  4.  » Is ‘normaal’ eten gezonder?

Is ‘normaal’ eten gezonder?

Wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet, kun je rekenen op veel vragen en opmerkingen van mensen die er niet zoveel van weten, of van begrijpen. Vragen als:  Kom je niets tekort? Sla je niet door? Wanneer ga je weer ‘normaal’ eten? En deze hoor ik ook vaak: als je weer ‘normaal’ gaat eten dan komen er snel weer kilo’s bij…

Blijkbaar gaan mensen ervan uit dat ‘normaal eten’ gezonder en beter voor je is. Maar is dat ook zo? En waarom worden veel mensen van dat ‘normale eten’ ziek en dik? Ik ging op onderzoek naar wat mensen bedoelen met: ‘normaal eten’.

Wat is normaal eten? Op onderzoek in de supermarkt!

Ik ben naar de supermarkt gegaan en heb daar mensen gevraagd wat ze normaal eten op een dag. Ze moesten me wel de waarheid vertellen, want het bewijs lag in hun winkelwagen. Overwegend leken mensen gezonde keuzes te willen maken. Zoals ontbijt met havermout of cruesli, honing, vaak yoghurt of melk, fruit en soms sap. Voor de lunch meestal bruin of volkoren brood, vaak hartig beleg, fruit en vaak melk.

Voor het diner aten ze ‘normale gerechten’: groente, vlees, vis, kip of vegetarische opties. Aardappels, pasta of rijst. Meestal vers, soms met pakjes en zakjes. Vaak een toetje, zoals vruchtenyoghurt. Tussendoor af en toe koek, snoep of fruit en een snackje in de avond: meestal chips, een toastje met salade of wat noten. Om te drinken vaak sap, fris, thee of koffie met melk. En regelmatig één of meer glazen wijn of bier per dag. Op zich vrij ‘normaal eten’ toch?

Is het ook ‘normaal’ voor je lichaam?

Wat veel mensen niet weten: iedere hap brood, pasta, fruit en andere koolhydraten wordt direct omgezet in suiker, in het lichaam. Ik heb gekeken naar wat de ‘normale eters’ gemiddeld in zes dagen eten (zie rechtsonder op de foto) en hoeveel koolhydraten dat eten bevat. Van al die koolhydraten maakt het lichaam een hoeveelheid suiker, vergelijkbaar met 600 suikerklontjes.

En dat is heel veel, zie je die berg rechts op de foto? Al die suiker komt direct in je bloed. Via je bloed wordt de suiker vervoerd naar alle cellen die brandstof nodig hebben. Zo kom je aan je energie! Mooi toch? Of uhm…

Of, is het misschien teveel?

Ja, het is zelfs heel veel meer suiker dan we nodig hebben. En alles wat we niet direct nodig hebben, wordt uit je bloed gehaald en opgeslagen ‘voor later’. Die suiker kan namelijk niet in je bloed blijven. Want te veel suiker in je bloed kan schade aanrichten in je lichaam. Je lijf weet dat. Het doet er alles aan om je heel te houden. Een práchtig systeem! Alleen, er zijn twee problemen…

Het eerste probleem: het systeem is er niet op berekend om elke dag weer enorme hoeveelheden suiker te verwerken. Gevolg: het systeem crasht en blokkeert de suikeropname in cellen. Die cellen komen zonder energie te zitten, en dat merk je. Je voelt je vrijwel altijd moe, zelfs na het eten. We noemen dat blokkeren: insulineresistentie. Inmiddels is naar schatting zo’n negentig procent van ons, insulineresistent. Als je insulineresistent bent, kunnen koolhydraten veel schade aanrichten in je lichaam, omdat je lichaam ze niet meer goed kan verwerken.

Het tweede probleem: er komt nooit een ‘later’! Want we eten de hele dag en áltijd. Dus die reserves in je vetcellen, die gebruiken we nooit; je reserves groeien alleen maar. Je wordt dikker. Soms zie je dat niet, omdat je ‘van binnen’ dikker wordt; rond je organen. Tot op een dag je vetcellen het ‘opgeven’, en geen suiker meer willen opnemen uit je bloed. Je hebt dan diabetes type 2. Het moment waarop de vetcellen het opgeven, verschilt per persoon.

Wat is dan wel ‘normaal’ voor je lichaam?

Onze verre voorouders aten kleine hoeveelheden koolhydraten. Zij hadden daardoor ook geen problemen met insulineresistentie, overgewicht, diabetes type 2 en andere welvaartsziektes. Dat is iets van de laatste generaties. Onze verre voorouders aten pure, verse producten, zo uit de natuur. Niet bewerkt. Geen eten waar het vet is uitgehaald (light). Geen eten waar suiker en zetmeel aan is toegevoegd. Ze aten dus puur gezond koolhydraatarm/keto, net als jij! Net als op de linker foto.

Door op deze manier te eten, krijgt je lichaam de kans om de reservevoorraden los te laten (je valt af!). En het krijgt de kans om te herstellen van alle schade die al die suikerklontjes in de loop van de jaren hebben aangericht. Je kunt vaak al snel je medicatie afbouwen. Je bloeddruk wordt weer normaal, je bloedsuikers dalen weer, je hormonen raken weer in balans… Er gebeurt zoveel goeds in je lijf, het is te veel om op te noemen. 

Jij bent degene die normaal eet!

Als je lichaam zelf mocht kiezen, dan koos het voor dat kleine bergje suiker op de linker foto. Het zou dus kiezen voor jouw menu: puur en écht eten, boordevol voedingsstoffen. Eten wat je verzadigt, energie geeft, slanker en gezond houdt. Dat lijkt me behoorlijk normaal toch? Wees trots op jouw keuze om goed voor je lijf te zorgen. Jouw lijf wat ook altijd goed voor jou probeert te zorgen.

Krijg je nog eens de vraag wanneer je weer normaal gaat eten, vraag dan gewoon aan diegene: “Wanneer ga jij eigenlijk normaal eten?” 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

Delen