Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » Mogelijke verbetering Alzheimer met LCHF/keto

Mogelijke verbetering Alzheimer met LCHF/keto

Arts schrijft echtgenoot een LCHF/ketomenu voor

De echtgenoot van dokter Mary Newport met een al vergevorderde mate van Alzheimer knapte zienderogen op van een LCHF/keto menu met ruim vetten, onder andere kokosolie.  Waar hij eerst bijna niets meer kon, lukte het hem na verloop van tijd weer om zich te wassen en te scheren. Later kon hij nog complexere taken verrichten, zoals abstract denken en grappen maken. In deze video zie je een verslag van Dr. Newport en haar man.

Alzheimer, diabetes type 3?

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Mensen met Alzheimer lijden aan geheugenproblemen en krijgen vaak meer problemen met dagelijkse handelingen. Ook hun gedrag en gemoed wordt beïnvloed.
Opvallend is dat Alzheimer veel vaker voorkomt bij mensen met diabetes type 2. In steeds meer onderzoeken wordt Alzheimer in verband gebracht met insulineresistentie. Niet voor niets wordt Alzheimer ook wel diabetes type 3 genoemd.

Hersenen ontwaken uit hun winterslaap

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat neuronen in de hersenen van mensen met Alzheimer zijn afgestorven. Maar nieuwe onderzoeken waarbij ketonen als brandstof wordt toegediend (onder andere via een via een LCHF/keto dieet) laten zien dat het denkvermogen weer kan verbeteren. Onderzoekers trekken de conclusie dat de neuronen niet zijn afgestorven, maar dat deze in een soort winterslaap verkeren, omdat ze te weinig energie binnenkrijgen. De hersenfuncties die niet de hoogste prioriteit hebben, worden op stand-by gezet.

Een andere brandstof voor de hersenen

Normaal gesproken krijgen hersenen glucose als brandstof. Wanneer sprake is van insulineresistentie werkt deze brandstof voorziening steeds minder goed.  Wanneer koolhydraten worden weggelaten en in plaats daarvan vetten en eiwitten worden toegevoegd dan schakelt het lichaam over op een ketonenverbranding. Daarbij worden ketonen gemaakt die gebruikt worden als brandstof.

Uit de onderzoeken blijkt dat door ketonen de hersenen weer energie krijgen om de uitgevallen functies te her-activeren.

Hoopgevende onderzoeken

In een andere studie kreeg een groep patiënten een placebo en de anderen een keto supplement. De groep die het supplement kreeg, volbracht de Alzheimertesten beter dan de groep die het placebo kreeg toegediend.  En ook in dit onderzoek waarbij de helft van een groep mensen met Alzheimer ketonen kreeg toegediend en de andere helft een placebo, bleek aanzienlijke cognitieve verbetering te  zien bij de ketonengroep. 

Bij veel onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan worden ketonen toegediend naast een ‘normaal dieet’. Het effect van een LCHF/keto menu, waarbij koolhydraten vrijwel helemaal worden vervangen door vet lijkt nog groter. Dat blijkt ook uit dit onderzoek waarin een groep ouderen met beginnende geheugenproblemen een strikt Keto menu volgt nemen de onderzoekers al na zes weken een aanzienlijke verbetering van het geheugen waar.

Iedereen met Alzheimer op een LCHF/keto dieet?

Bij een LCHF/keto aanpak zien we veel gezondheidsverbeteringen, dus naast mogelijke verbetering op het gebied van het geheugen kan deze aanpak nog meer opleveren.  Zeker bij beginnende/milde Alzheimer lijkt het mij goed haalbaar en zeer waardevol om met deze aanpak te starten!

Onlangs nog liet een onderzoek zien dat bij milde/beginnende symptomen van Alzheimer een LCHF/keto aanpak veelbelovend is.

Volledig omschakelen op een ander LCHF/keto menu

De LCHF/keto aanpak is alleen  effectief wanneer volledig wordt overgeschakeld op dit  eetpatroon. Dan schakelt het lichaam over op een ketonenverbranding waar ook de hersenen van kunnen profiteren. Een ‘beetje anders eten’ werkt namelijk niet, het is belangrijk om volledig over te stappen op een LCHF/keto aanpak en zo in ketose te komen. Alleen dan worden ketonen aangemaakt als brandstof en kunnen de hersenen optimaal profiteren. 

Praktisch gezien kan het lastiger zijn wanneer iemand in een instelling verblijft. Dan is volledige medewerking van de instelling nodig en zal een naaste hier nauw bij betrokken moeten zijn, Ook in praktische zin door mogelijk deels te voorzien in LCHF/keto maaltijden.

 

 

 

 

VIDEO’S

Bekijk deze video van Professor Stephan Cunnane.
Deze video van dokter Darren Schmidt.

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood