Selecteer een pagina

RIAN BLOG 63 Keto Kerst

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEHONDERDÉÉNENTWINTIG ZATERDAG

Uitslapen is er vandaag niet bij. Er moet nog veel gebeuren voordat vanmiddag de kinderen er zullen zijn. Mijn dochter, schoonzoon en kleindochter Layna komen met hun Labradoodle pup Khody van 9 maanden.

Feestbrood

We nemen wel de tijd om samen te ontbijten. Marja heeft het feestbrood – uit de kerstspecial – gebakken . We besmeren dit met roomboter en het smaakt als een gebakje. Wat is dit ongelooflijk lekker! We genieten ervan. Het is verleidelijk om niet nog een plakje te nemen. Dit doen we niet, want morgen staat dit brood immers weer bij ons op het ontbijtmenu. Zo kunnen we er meerdere dagen van genieten.

Grillplaat

Ondanks dat ik voor makkelijk heb gekozen, moeten we nog wel wat voorbereidingen doen. We hebben een hele grote grillplaat gekocht van 1.00 meter bij 23 cm die op de tafel komt te staan. Hierop kunnen we vlees en vis bereiden. Er kunnen ook pannetjes opgezet worden, om groente te wokken, en ringen waarmee we pannenkoekjes en ei kunnen bakken.

Dit lijkt ons ideaal, zo kunnen we allemaal eten wat we willen en dit op onze eigen manier bereiden. Samen met Layna maak ik kerstboompjes van komkommer. Zelf had ik kaarsjes voor naast het bord gemaakt van kaas en een mini knakworstje. De kaas heb ik met een kleivormpje als sterretje uitgestoken. Het staat heel gezellig naast het bord.

Kerstspel

Voordat we gaan eten heb ik een leuk interactief kerstspel voorbereid, waar we in twee teams mee aan de slag gaan. Natuurlijk wil Layna bij Marja en Oma in het team. Ik projecteer de vragen en opdrachten op het televisiescherm. Iedereen doet fanatiek mee. Layna geniet natuurlijk het meest, ik heb het dan ook vooral voor haar gemaakt natuurlijk. Het is dan ook geen toeval dat wij met Layna in ons team winnen.

Je zult het niet geloven maar voor we eindelijk aan tafel gaan, hebben de honden ook nog een spelletje gedaan. Het was wel even spannend hoe het zou gaan in huis, met twee enthousiaste pups en al die brandende kaarsen. We hebben ons voor niets ongerust gemaakt. Het gaat fantastisch, ze gedragen zich helemaal top en hebben plezier met elkaar. We genieten van die twee kanjers, ze zijn samen zo ontzettend lief.

Diner

Dan is het tijd om te gaan eten. Vooraf heb ik carpaccio. We zitten uren aan tafel, bereiden de ene na de andere lekkernij. Mijn kinderen zijn verbaasd wat ik allemaal kan eten. Op de ene kant van de plaat bakken we in olijfolie en op mijn stukje bak ik met roomboter. In de pannetjes maak ik knoflook-champignons met gebakken ui. Later maak ik nog een mini omeletje met brie en de TheNewFood pannenkoekjes.

Voor iedereen heb ik gekocht wat zij het lekkerst vinden. Voor mijn schoonzoon heb ik: Duitse biefstuk, hamburgertjes en speklapjes, voor mijn dochter: kipfilet, kiphamburgertjes, ossen- en varkenshaas en voor Layna: cordonbleu, zigeunerschnitzeltjes en kipgehakt. Marja en ik hebben zalm en garnalen. Layna eet wat friet en ik heb ook stokbrood. Hier eten Marja en ik niet van. Dat kost ons geen enkele moeite.

Koffie

Als afsluiter is er voor de volwassenen nog koffie. Layna eet een bakje ijs, ook uit de kerstspecial. Daarna zijn we zo verzadigd dat we geen pap meer kunnen zeggen. We kletsen nog even na en dan gaan de kinderen naar huis. Samen gaan wij de keuken opruimen. Het was een heerlijke middag en avond.

DAG TWEEHONDERDTWEEËNTWINTIG ZONDAG

Deze ochtend krijg ik kerstbrood op bed met een heerlijk kop muntthee. Wat een verwennerij. Ik geniet er intens van. Sinds ik met TheNewFood ben begonnen, eet ik nooit meer op bed.

Monique

Na het ontbijt gaat Marja onze Monique in Delft ophalen. We weten niet of ze nog beseft dat het Kerstmis is. We willen het voor haar gezellig maken. Daar genieten we zelf ook van. Ze is erg blij als ze Marja ziet en wil graag met haar mee. Ik ben thuis gebleven om het een en ander voor te bereiden. Als Monique binnenkomt is het direct feest. Ze is zo blij dat ze weer bij ons is en om mij te zien.

Ze duikt direct op haar vertrouwde plekje op de bank en laat zich de rest van de dag verwennen. Ze geniet zichtbaar, ook al kan ze zich niet meer uiten. Voor haar heb ik van alles in huis gehaald wat ze lekker vindt. We gaan eerst wat drinken en daar hoort natuurlijk wat bij. Voor Marja en mij hebben we zelfgemaakte truffels en pindakaas/chocolade bonbons, voor Monique hebben we een mergpijpje, dat zij altijd regenpijpje noemt.

Kerstliedjes

Als ze het ziet, gaan er twee armen omhoog met een luid “hoera”. Dat is nog maar het begin van haar genieten. Want als er voor Marja en mij wat verantwoorde snackjes op tafel komen, zijn er voor haar toastjes met filet american, daar smult ze van. Wij hebben gevulde eieren en verschillende soorten kaas. Ook zo ontzettend lekker.

Met Monique zingen we natuurlijk ook de bekende kerstliedjes en hoewel ze de woorden niet meer weet, zingt ze op klank gezellig mee. Dit is een heel waardevol moment. Aan de einde van de middag komt er een vriendin van ons die Monique ook goed kent. Monique is dan ook blij om haar te zien. Het wordt vanavond een tapas kerstmenu en voor Monique hebben we een keuze gemaakt uit alles wat zij lekker vindt.

Tapas

We beginnen met gerookte zalm en daar smult Monique ook van. Daarna heb ik een cocktail van avocado met garnalen voor ons drieën en eet Monique een paar stukjes kibbeling. Wat is ze daar gek op. Wanneer er nog veel meer hapjes op tafel komen die ik allemaal rondom een salade heb gedrapeerd, is er voor Monique lasagne. Natuurlijk een klein stukje, want grote porties kan zij niet meer op.

Marja, mijn vriendin en ik eten zelfgemaakte tonijnsalade, huzarensalade van bloemkoolrijst, garnalen, tonijn, kipfiletstukjes in ketjap/sesamsaus, gevulde ei en nog veel meer. Voor Monique en mijn vriendin is er ijs toe. Marja en ik genieten van koffie en thee met een bonbonnetje. Dat bonbonnetje gaat er later bij mijn vriendin ook in als we nog een koffierondje doen.

Bailey’s

Naast de koffie staat de zelfgemaakte Bailey’s – uit de kerstpecial – die een succes is. Monique is inmiddels ingestort en wordt door Marja naar huis gebracht. Als Marja een tijdje later weer thuiskomt, is onze vriendin inmiddels naar huis. Alles is opgeruimd en afgewassen en de rust is weergekeerd. Voor Marja heb ik een heerlijk glas whisky neergezet, waar ze intens van kan genieten.

De avond is verder rustig en gezellig. Het wordt laat, om 02.00 uur gaan we naar bed. We kijken terug op fijne kerstdagen met mooie momenten, veel gezelligheid en heerlijke maaltijden.

Opgezet

Ik voel wel dat ik veel meer heb gegeten dan ik de laatste tijd gewend ben. Mijn buik is wat opgezet. Ik zal best een beetje aangekomen zijn van al dat lekkere eten. “Was het dat waard?”, vraagt Marja me. Ja, daar hoef ik niet lang over na te denken; dat is het zeker waard. Want al ben ik misschien wat aangekomen en niet afgevallen, ik weet toch dat ik verantwoord bezig ben geweest. Ik heb niets gegeten wat niet in de leefstijl/aanpak past.

Mijn koolhydraten heb ik in de gaten gehouden, ik ben niet boven de 25 gram gekomen. Maar ik heb wel veel gegeten van dat waar geen koolhydraten inzitten. Maar dat is geen punt. Dinsdag ga ik weer ‘back to normal’. Eerst nog even morgen mijn verjaardag vieren.

DAG TWEEHONDERDDRIEËNTWINTIG MAANDAG

Vandaag is het feest. Ik ben jarig! 67 jaar alweer. Wat gaat de tijd toch snel. Dankzij mijn nieuwe leefstijl voel ik me veel jonger en écht gezond. Dus 67 is maar een getal. De dag begint goed met ontbijt op bed van Marja. We smullen allebei voor de derde dag van het feestbrood.

Cadeautjes

Daarna krijg ik mijn cadeautjes. Een prachtige choker, oorringen en een schildersezel. Wat ben ik ontzettend verwend! Ik voel me écht jarig! Ik ben graag jarig en hou dan normaal gesproken ook van een huis vol visite. Dat is er nu natuurlijk niet bij. Om 11.00 uur staat een vriend met zijn vrouw voor de deur. Van hem krijg ik een wc-verhoger voor in onze camper, die hij zelf gemaakt heeft. Ik had me hier ooit over uitgelaten.

Ik vind het zo leuk dat hij hier gehoor aan heeft gegeven. We drinken koffie en thee. Voor hem maak ik nog een gebakje van de restjes van de botercake en de chocoladecake met mascarpone, jam en slagroom. Natuurlijk vertel ik erbij dat dit helemaal verantwoord is, geen suiker bevat en dit een lekkernij is die ik ook kan eten. Ik doe dat nu niet, want ik heb voor nu wel even genoeg lekkers gehad.

TheNewFood

Hij geniet er zichtbaar van en is verbaasd dat dit allemaal kan binnen mijn nieuwe leefstijl. Natuurlijk is TheNewFood weer even onderwerp van gesprek en vertellen we uitgebreid wat we de afgelopen dagen allemaal gegeten hebben. Ik wil voor hen nog van allerlei verantwoorde hapjes klaarzetten, maar ook zij zijn verzadigd door de afgelopen dagen. We houden het bij drankjes.

Wanneer ze rond lunchtijd weer vertrokken zijn, besluiten Marja en ik om niet te eten. We voelen allebei dat ons lichaam anders aanvoelt dan de laatste maanden. We zijn volgegeten. Ik misschien wel iets te vol. Maar wat heb ik ervan genoten. In de middag komen er nog twee vriendinnen. Een ervan heb ik al lang niet meer gezien, het eerste wat zij zegt: “Wat zie jij er goed uit en wat ben je veel afgevallen”.

Trots

Ik vertel trots over mijn proces en dat ik er nog niet ben. Ik wil immers nog heel wat kilo’s afvallen. Voor bij de thee heb ik de chocolade cakejes uit de vriezer gehaald die ik een beetje garneer met mascarpone crème en jam. Ze smullen ervan. Dan is het borreltijd en schenk ik de zelfgemaakte Baily’s en een wijntje in. De Baily’s is een enorm succes.

Op de salontafel staan inmiddels lekkere kaasjes, wat worst, tonijnsalade en gevulde eieren waar ik nog wat van over had. Mijn vriendinnen genieten hier beiden van. Het is een gezellige middag geworden. Als mijn vriendinnen naar huis gaan, geef ik ze nog van alles mee wat wij de komende dagen toch niet op krijgen. Ze zijn er blij mee. Zo kunnen ze ook kennismaken met onze eetwijze.

Restjes

Marja en ik koken deze avond niet en maken nog wat restjes van de kaas op als avondmaaltijd. Het is mooi geweest. We hebben meer dan genoeg gehad. Bij de koffie steek ik de laatste truffels en een pindakaas/chocolade bonbon in mijn mond en dan is het echt klaar. Misschien was het zelfs beter geweest als ik dat laatste niet had gedaan. Maar iets wat Marja met zoveel liefde heeft klaar gemaakt, kan ik niet weerstaan.

Overdosis

We kijken vanavond geen kerstfilm meer. Ook dat is klaar. We hebben een overdosis aan romantiek gehad en hebben echt behoefte aan de wat betere films. We zoeken er eentje uit en beginnen hier vol goede moed aan. Maar bij ons beiden is de man met de hamer gekomen na drie drukke dagen waarop we ook veel gegeten hebben. We vallen op de bank in slaap en hebben geen idee waar de film over ging.

Als we allebei weer wakker zijn, gaan we Coosje nog even uitlaten. Daarna gaan we direct naar bed. Morgen begint het gewone leven weer en gaan we weer maat houden. We weten nu al dat het ons geen enkele moeite zal gaan kosten. We voelen ons daar beter bij.  

Delen