Selecteer een pagina

RIAN BLOG 62 Kerstavond

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEHONDERDZEVENTIEN DINSDAG

Wanneer ik wakker word denk ik, weegdag! Yeah. De weegschaal geeft 83.3 aan! Weer 1 kg eraf, vorige week woog ik 84.3 kg. De 80 kg komt nu in zicht, dat had ik nooit durven dromen. Het is zo fantastisch dat ik nooit helemaal stilsta en toch steeds weer iets gewicht kwijtraak. Het zou heel normaal zijn als dat niet zo was, ik hoefde me dan ook geen zorgen te maken. Maar dit is veel fijner. Mijn dag kan beginnen.

Quiz

Op mijn manier heb ik het vandaag druk. Voor vanmiddag 16.00 uur heb ik een online kerstborrel met quiz georganiseerd voor mijn koorleden. Daar gaat een hele voorbereiding aan vooraf. Zo’n quiz maken is echt een hobby van mij. Ik beleef daar veel plezier aan. Normaal presenteer ik de quiz tijdens een lunch; op een zodanige manier dat we ook actief met elkaar bezig zijn.

Nu kan dat natuurlijk niet omdat we allemaal thuis achter onze computers zitten. Het voorbereidende deel gaat me goed af. Maar om dit nu online te gaan doen, vergt wel wat handigheid. Ik heb me hier de afgelopen dagen al wat in bekwaamd. Helemaal safe voel ik me er nog niet bij. Ik wil dat het een fijne belevenis wordt en verdiep me er vandaag nog even in.

Snelle lunch

Tussendoor lunch ik met een slablad met eiersalade, uit de ontbijt- en lunchspecial. Daarna trek ik er met Marja en Coosje op uit in het nabijgelegen natuurgebied Hitland. We zijn op tijd thuis voor de online kerstborrel. Wanneer ik om 15.45 uur inlog, komt de een na de ander binnen en is het een gekakel van jewelste. Zoals afgesproken had iedereen een drankje en een hapje naast de computer staan.

Kerstborrel

Er wordt eerst even geproost op de komende feestdagen en het nieuwe jaar. De stemming zit er direct goed in. Het is leuk om te zien hoe een ieder het gezellig gemaakt heeft. Sommige koorleden zitten met 2 of 3 dames bij elkaar, en hebben culinair aardig uitgepakt. Ik heb voor mezelf een gevuld eitje gemaakt en een paar hamrolletjes met roomkaas.

Ik heb het zo druk, dat ik daar tijdens de Zoomsessie niet aan toe kom. Maar het smaakt daarna ook nog lekker. De quiz verloopt weliswaar wat rommelig, maar is toch een succes. Er worden nog even naar hartenlust een paar kerstliedjes gezongen. Kortom: het is een succes al gaat online natuurlijk nooit boven het live samenzijn.

Courgettepasta

Omdat ik al een beetje gesnackt heb, heb ik niet veel trek. Toch maak ik wat omdat ik weet dat het beter is om het laatste gaatje nog even te vullen en dit als de maaltijd te zien. Als ik wacht totdat ik trek krijg, ga ik later op de avond nog eten. Dat verkort ook de rusttijd, die mijn maag en darmen nodig hebben.

Ik maak een kleine portie courgettepasta met tonijn uit de eenpanspecial. Marja is geen grote eter; voor haar is het ook prima zo. Zij eet liever kleine porties dan een vol bord.

DAG TWEEHONDERDACHTTIEN WOENSDAG

Vandaag hebben we een rustige opstart. We slaan het ontbijt over. Als eerste gaan we ons rondje met Coosje wandelen, ze moet er nodig uit.

Trimsalon

Door de aangescherpte Coronaregels zijn alle kappers gesloten maar de trimsalon van Coosje is gewoon open. Onze afspraak kan gewoon doorgaan. Dit is de tweede keer sinds we haar hebben dat ze getrimd wordt. Het is belangrijk dat ze hieraan went. Al hoeft er natuurlijk niet zoveel te gebeuren.

Coosje gaat lekker in bad, haar nageltjes worden geknipt, oren worden verzorgd, de tandjes worden nagekeken en ze wordt weer wat gemodelleerd. Daar zou ik ook wel aan toe zijn om me zo te laten verwennen. Ik ben gewoon een beetje jaloers. Ze is anderhalf uur onder behandeling en die tijd besteed ik om even een boodschap te doen.

Visboer

Ik heb niet ontbeten. Als ik in het winkelcentrum loop waar alleen de supermarkt, de bakker, de slager en de visboer open zijn, besluit ik om mezelf te trakteren. Ik kies voor de visboer. Wat liggen daar allemaal heerlijke delicatessen. Dat is natuurlijk voor de kerst. Het brengt me op ideeën en ik informeer dus even wat er allemaal in zit.

Daar schrik ik van! Die heerlijk uitziende hapjes ogen heel puur, maar dat is niet het geval. Als ik dit met kerst op tafel zou zetten, zou ik ver boven mijn maximale hoeveelheid koolhydraten komen. Dat wil ik natuurlijk niet. Gelukkig staan er genoeg hapjes in de kerstspecial, dus ik kan me uitleven. Voor nu neem ik een klein bakje met paling, zalm en garnaaltjes.

Luxe Lunch

Ik loop terug naar de auto waar ik eerst de airco op verwarmen zet. Snel nog even Sky radio aan en ik geniet van mijn luxe lunch. Daarna is het alweer tijd om Coosje op te gaan halen. Als een echt knuffelbeertje staat ze me op te wachten. Ze heeft zich voortreffelijk gedragen bij de trimsalon. Zij is klaar voor de Kerst!

Roomsoep

Bij thuiskomst is Marja met de roomsoep van gebakken tomaten uit de ovenspecial bezig. Marja, die zelden kookte, vindt het nu echt leuk om dit te doen. Met name het maken van soep vindt ze geweldig. Zeker ook omdat ik, die nooit een soepfan was, door haar lekkere soepen nu echt een soepliefhebber ben geworden. Dat stimuleert natuurlijk ook.

Ik maak daar nog even de snelle kaascracker bij, die als tip worden aangegeven. Onze maaltijd is weer helemaal compleet en ontzettend lekker.

DAG TWEEHONDERDNEGENTIEN DONDERDAG

Na de ochtendwandeling met Coosje ontbijten we samen: ik een spiegeleitje met ham en kaas en Marja een bakje yoghurt.

Boodschappendag

Het is boodschappendag. Deze keer gaan Marja en ik samen, want het gaat om de kerstboodschappen voor eerste en tweede kerstdag en mijn verjaardag. Dan is het toch echt leuker om dit samen te doen. We mogen Coosje bij een vriendin brengen waar ze vaker komt. Daardoor hebben we echt even de tijd voor de boodschappen.

Het is natuurlijk druk in de winkel maar wij laten ons niet opjagen en werken rustig ons lijstje af. We gaan hiervoor naar twee supermarkten, en komen met volle tassen thuis. Maar dit jaar is het zo anders als al die voorgaande jaren. In de winkel heb ik Marja meerdere keren gewezen op lekkernijen, die ik vroeger zeker in mijn boodschappenkarretje gelegd zou hebben.

Goedkoper

Allemaal ongezond natuurlijk en dikmakers met veel suiker. Ook veel kant-en-klare schalen, die rond kerst altijd aangeboden worden. Maar wat zit daar vaak een troep in. Deze kerst maken we alles zelf. Ook de toevoegingen in de vorm van sausjes. Zelfs de kruiden mengen we zelf. Ik heb daar zoveel plezier in.

Waar we wel tegenaan lopen, is dat de kant en klare schalen/producten vaak goedkoper zijn dan het pure gezonde voedsel dat wij kopen. Dat is eigenlijk zo oneerlijk. Zo word je niet gestimuleerd gezonde keuzes te maken. Ik heb die stimulans niet meer nodig. Ik wil niet anders meer en het is het me dik waard.

Opruimen

Het kost ons ruim drie uur om alles in huis te halen. Daarna kost het ook tijd om dit weer in de kasten, in de koelkast en op het balkon te krijgen. Het is hier en daar wat proppen maar het is gelukt. Daarna gaan we Coosje ophalen, die het heerlijk heeft gehad en ons uitbundig begroet. We drinken nog even wat bij onze vriendin en haar man.

Shoarma

Als we dan eindelijk best wel moe thuiskomen, is het alweer etenstijd. Dat komt toch iedere dag weer terug hè? Na het ontbijt hebben we niets meer gegeten en hebben we dan ook wel trek. Tijdens het boodschappen doen heb ik al rekening gehouden met deze maaltijd. Inschattend dat we best moe zouden zijn en we geen van beiden nog zin zouden hebben in koken.

Dan komt onze favoriete makkelijke maaltijd weer om de hoek kijken. Shoarma uit de startgids! Marja braadt dan altijd even de kip, die ik gekruid heb, ik maak de knoflooksaus. Dan even sla op het bord, wat geraspte kaas erover, het vlees en de saus erop en smullen maar.

DAG TWEEHONDERDTWINTIG VRIJDAG

Stilte voor de storm vandaag. We hebben allebei een rustige opstart en voor de dag weinig plannen. Omdat we wat later opstaan, ontbijten we niet. We zijn van plan om er een gezellige kerstavond van te gaan maken.

Kerstmenu

Wat Marja niet weet is dat ik bij de visboer nog wat voor vanavond heb besteld. Ik wil voor ons samen een lekker klein kerstmenu bereiden. Daar hadden we met al die boodschappen geen rekening mee gehouden. We zouden het heel eenvoudig houden met een omeletje. De komende drie dagen zouden we al genoeg eten. Maar ik vond dat niet passend op kerstavond.

Nu ik weet dat ik toch een kerstmenu ga maken, besluit ik niet te lunchen. Een OMAD-dagje dus. Marja moet zelf nog even naar de apotheek en in die tijd doe ik stiekem mijn boodschappen. Zo blijft het voor haar een verrassing. Ik ben zo weer terug want ik had mijn boodschappen besteld en deze lagen voor mij klaar. Ik heb alles net weer in de koelkast als Marja thuiskomt.

Vis

Voor de komende dagen heb ik allemaal recepten uit de boekjes van TheNewFood gehaald. Maar voor vandaag heb ik een andere keuze gemaakt. Uiteraard heb ik zojuist nog wel bij de visboer geïnformeerd of alles puur bereid is. Dat viel nog tegen en ik heb mijn keuze nog moeten veranderen.

Eerst had ik gevulde kabeljauw en zalm, maar daar zat een puree in op basis van aardappelen. Goed dat ik het nog even vroeg. Mijn keuze moest dus herzien worden en viel nu op kabeljauwfilet met een vulling van zeewier, tomaat en zeekraal. Daarnaast had ik rauwe tonijn en zalm besteld. Als het etenstijd is, ga ik de tafel gezellig dekken en zet de oven alvast aan.

Zalmcocktail

Ondertussen begin ik met het maken van een zalmcocktail. Deze maak ik met avocado, wat room, beetje tomatenpuree, zout, een paar druppeltjes zoetstof, kruiden en een klein scheutje witte wijn. Op de bodem van het glas leg ik een paar kleine plakjes zalm, dan een laagje van dit mengsel, weer wat plakjes zalm, gevolgd door dit mengsel en gegarneerd met zalm en peterselie.

Voor bij de kabeljauwfilet maak ik een frisse salade van ijsbergsla, komkommer, een beetje ui, snacktomaatjes, een augurkje en ei. Marja is verrast als ze de gezellig gedekte tafel ziet. Voor haar heb ik een glaasje wijn klaargezet. De cocktail staat al op haar bord. De kaarsen branden en de kerstmuziek gaat aan. Smullen maar.

Kabeljauwfilet

De zalmcocktail is een succes en we genieten er allebei van. We laten het even zakken, want het is best een zwaar voorgerechtje. Als het ovenbelletje gaat en ons vertelt dat de kabeljauwfilet klaar is, schep ik dit op ons bord: de salade serveer ik er apart bij. We hebben er een hele “kluif” aan, maar ons bord gaat wel leeg. Het is te lekker om iets te laten staan.

Tegenwoordig doe ik dat wel regelmatig. Als ik verzadigd ben, is het klaar en ongeacht of mijn bord dan leeg is, stop ik met eten. Dat is best een hele verandering voor iemand die vroeger juist altijd twee keer opschepte.

Toetje

Als toetje heb ik een soort gebakje van het chocoladecakeje uit de kerstspecial gemaakt. Ik heb dit bestreken met een mengsel van mascarpone, wat zoetstof en een druppel vanille, dan een plakje van het botercakeje – ook uit de kerstspecial – erop en gegarneerd met een klein toefje suikervrije aardbeienjam. De cakejes had Marja eerder gemaakt en lagen nog in de vriezer. Ik heb het geheel koud geserveerd: als toetje was dit extra lekker.

Na ons diner, waarvoor we best wel lang aan tafel hebben gezeten, kijken we de zoveelste romantische kerstfilm. We lopen om 01.00 uur samen met Coosje een rondje in deze mooie kerstnacht.

Delen