Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
Geen melk voor het slapen
Het begon op zaterdag, bedtijd. Normaal drinkt Joep dan altijd nog melk, zonder valt hij moeilijk in slaap, maar deze avond wilde hij niet. Hij gilde het uit en duwde de fles weg. Uiteindelijk pakte hij de fles en ik dacht ‘YES’, maar nee. Hij pakte hem alleen om hem vervolgens met een boog uit bed te slingeren.
Zijn het tandjes? Ik voelde wel twee puntjes bij zijn hoektanden. Dat zal het zijn, dat heeft hij vaker gehad. Drinken is dan niet altijd even fijn. Uiteindelijk heb ik hem bij mij in bed gelegd en hebben we samen geslapen. De enige manier waarop Joep een beetje rustig werd. Maar de volgende dag was het niet over.
Overal bultjes en blaasjes
Bij het verschonen zag ik dat Joep overal op zijn voeten, benen en billen blaasjes had. Waterpokken? Hand-voet-mondziekte? Op de kinderopvang gingen meerdere kinderziektes rond… Mondjesmaat dronk Joep een paar slokjes. Genoeg om me geen zorgen te maken. Maar zo bleef dat niet in de dagen die volgden. Joep begon steeds minder te drinken en steeds harder te gillen.
Bij de huisarts bleek dat hij veel blaasjes had in zijn mond, vooral achterin bij zijn keel. Intussen kwijlde hij ook zijn kleren meerdere keren per dag zeiknat. Arme jongen, want je kon merken dat hij wel honger had, maar te veel pijn om te kunnen slikken. De huisarts adviseerde perenijsjes, raketjes en fruitpuree van geen zuur fruit… Alles om ervoor te zorgen dat Joep toch wat vocht binnenkreeg.
Tsja, dat leek mij nou weer geen goed idee voor keto-Joep. Ik moest een koolhydraatarm alternatief verzinnen.
Keto-ijsjes van moedermelk
Ik dook de keuken in, om zelf wat te gaan maken voor Joep. Eerst maakte ik ijsjes voor hem. Met moedermelk en wat gepureerd fruit. Zo krijgt hij ook nog antistoffen en voedingsstoffen binnen én niet te veel suikers. Win-win! Hij accepteerde het. Slikken deed nog steeds pijn, maar het hielp. Hij kon zo wel vloeistof binnen krijgen. Kleine beetjes, dus kleine ijsjes waren het.
Vast voedsel en echt vloeibaar drinken ging niet, maar wat dikker vloeibaar én koud, dat ging als een tierelier; ook Griekse yoghurt deed het goed! Om Joep niet de hele dag yoghurt te laten eten, pakte ik de ontbijt&lunchspecial erbij, omdat ik wist dat daar verschillende ‘vloeibare’ gerechten in staan! We probeerden de smoothie van avocado en roodfruit, de pompoenmousse en de vanille-roomsmoothie. En hij at! Weliswaar mondjesmaat, maar kreeg zo toch de minimale hoeveelheid vocht binnen.
Heerlijke pompoenmousse
Na een paar dagen begon Joep weer naar de koelkast te lopen en zelf zijn eten uit te kiezen. Voor mij het teken dat het de goede kant op ging! Joep begon op te knappen en wilde ook weer wat vast voedsel eten. Naast olijven en wat watermeloen (zijn favoriet, voor af en toe), had het restje pompoenmousse zijn bijzondere aandacht.
Een échte verrassing was dat niet: Joep is dol op pompoen, hij springt altijd een gat in de lucht als we pompoen uit de oven eten. En die pompoenpuree was minstens zo’n groot succes! Ook ik vond het verrassend lekker, jammer dat ik het nooit eerder gemaakt heb… Een gerechtje wat vaker terug gaat komen, dat is zeker. En misschien blijft het daar niet bij.
Ik heb besloten wat vaker de ontbijt&lunchspecial te pakken, voor een verrassend ontbijtje. Zo zie je maar weer: alles heeft zo zijn voordelen. Je ontdekt nog eens wat, als je kind ziek is!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd