Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
Smaakexplosies
Kinderen proeven beter dan volwassenen. Hun mond zit vol met veel meer en gevoeliger smaakreceptoren, die ook nog eens beter verspreid zijn. Daardoor nemen ze smaken intenser waar.
Dat is goed om te beseffen als we kinderen nieuwe dingen laten proeven. Hoe vaak hebben wij niet meegemaakt dat Joep iets voor het eerst in zijn mond stopte, een vies gezicht trok… en het daarna toch nog een keer probeerde?
Dol op zout en vet
Bij Joep merken we heel duidelijk: hij houdt van zout en vet. Zoute haring? YES! Plakjes kaas? HOERA! Olijven? MEER! Dat was al zo vanaf het moment dat hij begon met eten. Al vond hij toen een stronkje broccoli of een kaal worteltje ook nog prima.
Maar dat begint te veranderen. Kale groenten vindt hij nu maar saai. Hij neemt er af en toe een hapje van, maar meestal loopt hij ermee te ‘mieren’. Knijpen, schuiven, torentjes bouwen, op de grond gooien… en klaar!
Tot ik op een dag na het koken een klontje boter toevoegde en een snufje zout over de broccoli strooide. En ja hoor, dat bleek dé truc. Joep begon eerst met klieren, maar op aanmoediging nam hij toch een hap. Zijn ogen lichtten op – en hij at zijn hele bord leeg.
Zout is niet slecht
Net als bij volwassenen wordt ook bij kinderen vaak gezegd dat ze niet te veel zout mogen eten. Zout zou immers slecht zijn voor de gezondheid: hart- en vaatziekten, nierproblemen… En vooral bij jonge kinderen zou je hier voorzichtig mee moeten zijn, omdat hun nieren nog niet optimaal werken.
Dat klopt deels. Baby’s jonger dan één jaar kunnen zout nog niet goed verwerken. Hun nieren moeten dan te hard werken, wat belastend kan zijn. Daarom voeg je voor baby’s beter geen extra zout toe. Wij kozen er wel voor om Joep producten te geven die van nature wat zouter zijn, zoals olijven.
Maar vanaf één jaar kun je gerust wat extra zout gebruiken. De nieren werken dan beter, en hun insulinehuishouding én nierfunctie vragen juist om extra natrium. Want te weinig zout kan ook problemen geven! Kinderen kunnen zonder probleem zo’n 3 gram zout per dag eten – en dat is best veel voor zo’n kleintje, zeker als hij puur en onbewerkt eet.
Puur en echt eten is zoutarm
Wist je dat ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen uit bewerkte voeding komt? Slechts 20% komt van het zout dat we zelf toevoegen tijdens het koken of aan tafel. Als je strikt koolhydraatarm of keto eet, laat je die bewerkte producten links liggen. Je kookt met puur en echt eten – en daarmee verdwijnt dus automatisch 80% van je zoutinname.
Het is dan juist belangrijk om (een deel van) dat zout zelf weer toe te voegen. Doe je dat niet, dan kunnen er tekorten ontstaan. Een natriumtekort kan allerlei vervelende klachten geven – die kleine kinderen nog moeilijk onder woorden kunnen brengen. Denk aan slaperigheid, spierkrampen, hoofdpijn of duizeligheid.
Ook vetten geven smaak
Niet alleen zout, ook vet geeft smaak. Iets wat oma vroeger al wist toen ze koos voor vettere stukken vlees. En ze had gelijk. Een mager filetlapje smaakt echt minder dan een speklapje. Vetten zijn namelijk smaakdragers. Ze nemen smaken op en houden die tijdens het bereiden beter vast dan vetarme producten. Vet zorgt ook voor een prettiger mondgevoel – smeuïg en zacht.
Het is dus helemaal niet verkeerd om te kiezen voor vettere producten. Denk aan speklapjes, vet gehakt, kippendijen of kaas. Maar je kunt ook zelf vet toevoegen. Vooral dierlijke vetten zitten boordevol smaak én essentiële voedingsstoffen – zoals vetoplosbare vitaminen A, D en E. Die vind je niet in vetarme producten.
Zorg voor een gezond en gevoed lijf
Kortom: zout en vet zijn belangrijk voor een gevoed en gezond lijf. En dat geldt ook voor je opgroeiende kindje. Wees dus niet bang voor een extra klontje roomboter of wat zout over het eten. In die vetten en mineralen zitten juist waardevolle voedingsstoffen.
En Joep? Die heeft nog speciale tips. De foto hierboven verklapt het al een beetje… Hij smult graag van een potje crème fraîche. Maar het kan nog beter: zijn ultieme snack is een plakje boter met wat kaneel. Heerlijk smullen!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd