Selecteer een pagina

BLOG 64 Het ei of de kip?

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en was ze een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Niet gezond

Ik rijd terug van de eierboer hier in het dorp, waar ik vijftig eieren heb gehaald. Voor ik begon met de aanpak van TheNewFood raakte ik amper een ei aan. We hadden eigenlijk nooit eieren in huis. Pasen was daarop een uitzondering, maar ook dan kwamen we niet verder dan een klein doosje eieren. Natuurlijk waren er wel chocoladepaaseitjes in overvloed, in alle smaken en groottes. Tenslotte was het Pasen!

Ik haalde zoveel paaseitjes in huis dat we er vaak nog weken van konden eten. Dat ene doosje ‘echte’ eieren was dan al lang op. Ik haalde geen nieuwe, want ik was opgevoed met de boodschap dat eieren niet gezond zijn voor ons. Een boodschap die ik, ondanks mijn ongezonde leefstijl van toen, wel ter harte nam. Raar is dat eigenlijk…

Vijftig eieren

Als ik thuiskom, staat mijn vriendin voor de deur. Ze kijkt verbaasd naar de lading eieren die ik uit mijn fietstas vis en vraagt of ik ook voor mijn zussen eieren heb gehaald. Ik antwoord dat de eieren gewoon voor ons zijn. “Zoveel?”, vraagt ze verbaasd, “voor de hele maand zeker?” Uhm nee, voor ongeveer één week hoop ik. Ze vindt het maar raar en vooral erg ongezond dat wij zoveel eieren eten.

Ik snap haar; ik heb in het begin van mijn nieuwe leefstijl zelf ook erg moeten wennen aan het feit dat ik zoveel eieren at. Ik had regelmatig  het gevoel dat ik ‘foute dingen’ aan het eten was. Maar naarmate ik me heel veel beter ging voelen, veel meer energie kreeg en nu eindelijk echt afviel, maakte dat gevoel plaats voor dankbaarheid. 

Mijn redders in nood

Op dagen waarop ik hongeriger ben, maak ik graag iets met ei, ze verzadigen ook zo enorm goed. Eieren zijn dan ook mijn redders in nood. Eieren kunnen altijd. Ik weet inmiddels dat eieren, zoals Matty altijd zegt, één van de meest perfecte stukje eten is. Boordevol gezonde voedingsstoffen. Standaard liggen er gekookte eieren in mijn koelkast. Als de jongens hongerig uit school komen, pakken zij een gekookt ei. 

Als ik dat laatste vertel aan mijn vriendin, zie ik haar denken: dat kan toch niet goed zijn? Misschien denkt ze aan haar eigen kinderen, die net als Vinz en Senn vroeger, direct uit school ‘iets lekkers’ krijgen. Een ‘gezonde koek’, of een ‘gezonde boterham’, chips, snoep of chocola. Vertel mij wat, ik vond dat ook normaal vroeger. “Dus jullie eten de hele dag eieren?”, vraagt ze met een blik van ‘dat kan niet goed zijn’

Eiereneters

Niet de hele dag hoor, antwoord ik: Vinz en Senn starten hun dag ongeveer drie keer in de week met elk twee gebakken eieren met kaas en ham. Regelmatig maak ik ei-quiches voor de lunchtrommel van de jongens, ze eten ze heel graag! Ik heb ze gisteren nog gemaakt, van mijn laatste veertien eieren, ratel ik door. Voor bij de film op zaterdag maak ik vaak gevulde eitjes, minstens twaalf. Heerlijk vinden de jongens dit!

En ik bak natuurlijk vaak mozzarella-pannenkoeken, om zo te eten of als wrap. Ik maak dan een dubbele portie met acht eieren. Ook zijn de jongens gek op de eiersalade, die maak ik ook voor de lunchtrommels. En morgen eten we de prei met gehakt en Franse kaas schotel, uit de ovenspecial. Dat is weer vijf eieren… En wat doen de jongens het goed he, met deze manier van eten. Wat een verschil, vind je niet?

Kip of het ei

Ik vertel dat eieren juist enorm gezond zijn. Ik merk dat ik haar wil overtuigen. Tijdens mijn relaas loop ik naar de keuken om de startgids van TheNewFood erbij te pakken en haar het stuk over insulineresistentie te laten lezen. Ik doe enorm mijn best, maar ze is niet te overtuigen. Ze blijft bij haar standpunt dat zoveel eieren niet goed kunnen zijn. Ik zeg dat ik snap dat het lastig te begrijpen is.

En dat meen ik ook echt, want wat worden we op het verkeerde been gezet en in de war gebracht. Vroeger dachten ze dat eieren ongezond waren, maar inmiddels is al lang en breed bewezen dat het tegendeel waar is. Toch krijgen ‘we’ nog steeds het advies om weinig eieren te eten. Terwijl we wel vooral kip mogen eten, want dat is zo gezond voor je. Maar ehh… een ei is toch gewoon een kip in de dop? 

Delen