Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. BIJZONDERE SITUATIES
  6.  » Op gewicht blijven rond de overgang?

Op gewicht blijven rond de overgang?

De overgang brengt veel veranderingen mee. Gelukkig kun je je gewicht ook dan goed in de hand houden met een koolhydraatarme/keto aanpak! En heb je minder last van overgangsklachten. Waarom werkt dat zo goed?

Hormonen tijdens en na de overgang

Veel vrouwen merken dat ze tijdens en na de overgang sneller aankomen en moeilijker afvallen. Dit heeft niet te maken met het vertragen van de stofwisseling (zoals soms wordt beweerd), maar met hormonen.

Er wordt minder oestrogeen en progesteron aangemaakt en dat kan verschillende klachten geven. Zoals opvliegers en nachtzweten. Tijdens de overgang word je ook insulineresistenter. Daardoor maak je meer van het hormoon insuline aan om de koolhydraten die je eet te verwerken. Insuline zorgt voor vetopslag en houdt de vetverbranding tegen (meer hierover kun je hier lezen).

TIP 1: Stop met caloriearme diëten, deze maken het erger

Diëten gebaseerd op een calorie-tekort met te weinig eten en vooral vetarme producten zijn geen goed idee. Voor een goede hormoonbalans heb je vetten nodig; hormonen bestaan voor een groot gedeelte uit vetten. Door vetarm te eten voed je je lijf niet met wat het nodig heeft; je geeft het te weinig. Je hormonen raken nog meer uit balans en je overgangsklachten kunnen daardoor erger worden.

Je lijf raakt ook in de stress door te weinig voeding. Deze stress zorgt er voor dat je méér insuline aan gaat maken en méér vet gaat opslaan. Uiteindelijk zul je alleen maar meer aankomen in plaats van afvallen en die extra kilo’s gaan vooral naar je buik. Want rond de overgang neemt oestrogeen af en zorgen testosteron en insuline ervoor dat die extra kilo’s vooral op en rond je buik gaan zitten. Je buik wordt dikker, je krijgt ineens veel meer een appelfiguur. Juist rond de overgang wil je dus niet aankomen en is caloriearm een slecht idee! 

TIP 2: Start met gezond koolhydraatarm/keto eten!

Wil je niet aankomen, maar juist afvallen dan is een gezonde koolhydraatarm/keto aanpak zeer effectief. Je eet vrijwel geen koolhydraten; daardoor wordt er nauwelijks insuline aangemaakt. En deze aanpak is niet alleen effectief voor je gewicht. Doordat je hormoonhuishouding beter in balans komt heb je ook minder last van overgangsklachten. De eerste weken kun je overigens juist wat meer last krijgen, dit is normaal. 

De weekmenu’s uit de STARTGIDS helpen je snel en effectief op weg. Zorg ervoor dat je voldoende eet om steeds verzadigd te zijn. Honger past niet in deze aanpak en is ook niet handig want het geeft je lichaam stress. Daar reageren ook je hormonen op. Iets vaker lijnzaad in je menu kan je hormoonhuishouding ondersteunen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door extra lijnzaad op de snelle kaascrackers.

Hoe snel kun je afvallen? Houd er rekening mee dat afvallen rond en na de overgang vaak langzamer gaat. Hoe snel of langzaam precies dat is niet te zeggen en verschilt per persoon. De ene week val je misschien flink af en de volgende week helemaal niets of kom je zelfs iets bij. Maak je er niet te druk over, het hoort erbij en gewoon volhouden en doorgaan is alles wat je kunt en hoeft te doen. Uiteindelijk zal het ook jou lukken!

TIP 3: Stilstand doorbreken | Starten met deelvasten (IF)

Ben je al langer met deze aanpak bezig dan kan het zijn dat het afvallen op een gegeven moment stagneert of zelfs dat je toch weer wat aankomt. Geef je lijf extra tijd en ruimte om de eigen vetreserves te gaan gebruiken, door minder vaak te eten. Zo kun je stilstand doorbreken.
Stop helemaal met tussendoortjes in je weekmenu zodra je merkt dat je geen trek meer hebt tussendoor en eet ook nooit na je diner.

Een volgende stap is het overslaan van hoofdmaaltijden; je gaat dan periodes vasten. Ik raad je aan om daar pas na zes tot acht weken de startgidsen te hebben gevolgd, mee te starten. Je lichaam is dan beter gewend aan vet gebruiken als brandstof waardoor je zonder problemen langere tijd niet kunt eten. Dit geeft dan ook het minste stress voor je lijf.

Juist bij vrouwen in en na de overgang zien we dat het afvallen pas echt goed op gang komt als gezond keto wordt gecombineerd met het overslaan van maaltijden. OMAD werkt het meest perfect! Je kunt dan ook lekker uitpakken met een heerlijk hoofdgerecht en nog wat toe of vooraf, allemaal uit de boekjes. Maak er gerust een feestmaal van en val toch af! Lees er meer over in ons stappenplan gezond vasten.

TIP 4: Je menu aanpassen

Merk je dat het vasten alleen niet genoeg voor je doet (wat vrij zeldzaam is) dan kun je eventueel naast het vasten ook nog je menu wat aanpassen. Ook dat doe je pas na 6 tot 8 weken de startgidsen te hebben gevolgd en probeer eerst altijd of regelmatig vasten je het gewenste resultaat geeft. Je kunt dan kijken of een aanpassing in je menu werkt. Probeer dat een paar maanden uit!

Hoe? Focus op wat meer eiwitten in je menu en iets minder vetten. Dus neem wat vlees/vis/ei extra en gebruik wat minder vetten, zoals mayonaise, olie en volle zuivel. Het is echt wel belangrijk om ondertussen door te gaan met (deel)vasten! Die combinatie kan het verschil maken.

Blijf alert! Zeker als het afvallen moeizaam gaat, is het erg belangrijk om te blijven opletten dat er niet stiekem spelbrekers in je menu sluipen. Zo kan een enkel glaasje wijn in het weekend er al voor zorgen dat je niet afvalt. Of veel kaas, of regelmatig crackers of andere kant-en-klaar producten op je menu. Dit kan dan wel laag in koolhydraten zijn, maar het is niet puur en echt eten. Ook af en toe smokkelen kan je hele plan om zeep helpen. Blijf dus heel strikt en trouw deze aanpak volgen! 

TIP 5: Zorg voor sterke spieren!

Als je maar weinig spiermassa hebt dan verbruikt je lichaam ook maar weinig energie. Wat het over heeft, slaat je lijf op als reserves… Trainingen die je spieren opbouwen en sterk houden, kunnen je metabolisme verbeteren, omdat je spieren zelf dan ook weer meer brandstof gaan vragen. Daardoor kun je meer gewicht kwijt raken. Het is dus belangrijk je spieren in goede conditie te houden!

Maar vaak zijn eerder gevolgde caloriearme diëten en ‘jezelf uithongeren’, juist ten koste gegaan van je spieren. En tijdens en na de overgang verlies je door hormonen ook nog eens extra spiermassa. Doe je hier niets aan dan zal het steeds lastiger worden om gewicht kwijt te raken of om op gewicht te blijven.

TIP 6: Chronische stress vermijden/bestrijden

Stress speelt vaak een grote rol bij het minder goed afvallen of aankomen. Dat geldt voor iedereen, maar rond de overgang kan stress een nog grotere invloed hebben, omdat het ook effect heeft op je hormonen. Dan is afvallen haast onmogelijk. Heb jij ook zoveel aan je hoofd? Lopen dingen steeds anders dan je zou willen? Dat soort dingen kan je veel stress geven. Probeer wat meer rust en ontspanning in je leven te brengen. 

Ontspannen kun je al doen door bijvoorbeeld meerdere keren per dag een paar minuten heel bewust (met aandacht) diep in en uit te ademen. Probeer daarbij kort en diep in te ademen en extra lang langzaam uit te ademen.

Ook beweging kan heel ontspannend zijn. Bijvoorbeeld een flinke ochtendwandeling in de natuur, liefst vóór het ontbijt. Dit ontspant en kan een positieve invloed hebben op hormonen en insulineresistentie. Ook yoga kan veel voor je doen. Of zwemmen. Of gewoon thuis even lekker dansen, je uitleven op jouw lievelingsmuziek. Kies wat bij jou past. Pak wat vaker jouw momentje, je bent het waard!  

MEER TIPS?
Lees ook de algemene tips voor een beter resultaat, je vindt ze hier.
Tips en meer informatie over hormonen, de overgang en koolhydraatarm/keto eten vind je hier. 

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen