Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. William Cortvriendt
  6.  » Zoutarm bij hoge bloeddruk blijkt onzin

Zoutarm bij hoge bloeddruk blijkt onzin

Jarenlang leerden we dat zout de bloeddruk verhoogt. Wie een te hoge bloeddruk heeft zou daarom zoutarm moeten eten. Maar dat advies blijkt helemaal niet te kloppen. Hoge bloeddruk wordt namelijk veroorzaakt door suikerrijke en koolhydraatrijke voeding. In dit artikel, geschreven door arts en auteur William Cortvriendt, kun je lezen hoe dat precies zit. Onderaan het artikel vind je ons advies over zout en andere mineralen.

Goedbedoelde onzin

Decennialang hebben we ons kunnen vasthouden aan simpel lijkende richtlijnen voor gezonde voeding. We moesten voeding consumeren met minder cholesterol, minder verzadigde vetten, matigen met calorieën en juist meer light producten nuttigen zoals margarines die industrieel waren verrijkt met linolzuur. En oh ja, natuurlijk moesten we ook zout matigen, want daar krijgen we immers hoge bloeddruk van.

Echter, modern onderzoek heeft bijna al deze voedingsadviezen tot goedbedoelde onzin gedegradeerd en in sommige gevallen zelfs laten zien dat hierop gebaseerde voeding zelfs ronduit ongezond is. Want vele zogenaamd gezonde adviezen – zoals het minderen van vetconsumptie – hebben kort na hun invoering in elk land aantoonbaar geleid tot spectaculaire toenames van vooral obesitas en diabetes.

Bovendien blijkt dat wanneer we weer gewoon teruggaan naar onbewerkte verse en volvette voeding de vele door moderne voeding veroorzaakte chronische aandoeningen weer afnemen en zelfs kunnen genezen. Gelukkig dat we tenminste het advies om minder zout te eten kunnen handhaven zonder dat onze gezondheid kleerscheuren oploopt. Of is dat advies misschien ook maar onzin?

Geen verband tussen zoutgebruik en bloeddruk

Onlangs is er een boek gepubliceerd dat ondertussen in de VS een bestseller is, The Salt Fix geschreven door Dr. James DiNicolantonio, een algemeen gerespecteerd farmacoloog en wetenschapper op het gebied van hart- en vaatziekten. Volgens DiNicolantonio heeft overmatig zoutgebruik weinig tot niets te maken met het feit dat grote delen van de westerse bevolking lijden aan te hoge bloeddruk en heeft de op grote schaal ingevoerde zoutbeperking juist geleid tot een toename van onder andere hart- en vaatziekten en obesitas. Oeps!

Er wordt al vele jaren lang in de medische vakliteratuur heftig gediscussieerd door voor- en tegenstanders van zoutbeperking. In elk geval is er wat merkwaardigs aan de hand. Als we naar de bloeddruk in verschillende regio’s van de wereld kijken is het ontegenzeggelijk zo dat bevolkingsgroepen die meer zout consumeren ook een hogere bloeddruk hebben.

Alleen, wanneer we binnen die bevolkingsgroepen zelf gaan kijken waar de mensen min of meer dezelfde voeding eten maar met een verschillend zoutgebruik is er totaal geen verband meer te vinden tussen de hoeveelheden geconsumeerd zout en bloeddruk. Bovendien leidt het matigen van zout slechts zelden tot verlaging van een reeds bestaande te hoge bloeddruk.

Onderzoek toont zelfs aan dat door zoutbeperking in veel gevallen de bloeddruk juist hoger in plaats van lager wordt. De vraag is dus gerechtvaardigd of er misschien een ander bestanddeel van westerse voeding verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de te hoge bloeddruk.

Koolhydraten verhogen de bloeddruk

Nu is het zo dat onze moderne voeding onnatuurlijk veel suiker en ander snel verteerbare koolhydraten bevat die hoge bloedspiegels van glucose en insuline tot gevolg hebben. En laat nu al in de jaren twintig van de vorige eeuw, kort na de ontdekking van insuline, beschreven zijn dat deze combinatie van veel glucose en insuline leidt tot verhoging van de bloeddruk.

Nadat dit onderzoek lange tijd was vergeten, laat modern onderzoek zien dat dit komt doordat hoge glucose- en insulinespiegels je nieren minder goed laten functioneren en dat je daardoor teveel zout en water vasthoudt.

Nu heb ik zelf eerder waargenomen bij patiënten die ik heb behandeld tegen welvaartsziekten met onbewerkte verse voeding dat niet alleen het bestaande overgewicht spectaculair snel naar beneden gaat maar ook de vaak verhoogde bloeddruk, terwijl dit alles vaak samengaat met het opvallend afslanken van het gelaat. Een van de deelnemers van de televisiedocumentaire “Hoe word ik 100” vertelde in zijn eigen woorden dat zijn ‘plofkop’ van voorheen was verdwenen.

Koolhydraatarm als medicijn tegen hoge bloeddruk

En inderdaad is de initiële snelle gewichtsdaling van vaak enkele kilo’s in de eerste paar weken nadat obesitaspatiënten overschakelen op onbewerkte koolhydraatarme en suikervrije voeding mede het gevolg van onmiddellijk beter functionerende nieren. Hierdoor worden niet alleen vele liters (en dus kilo’s) overtollig vocht uitgescheiden, maar wordt dit ook gevolgd door een daling van de bijna altijd verhoogde bloeddruk.

Vandaar dat ik hierbij ook alle huisartsen oproep dat zij niet zozeer beperking van zout maar juist beperking van suiker en overige koolhydraatrijke voeding gaan aanraden als eerstelijnstherapie voor hoge bloeddruk.

Maar hoe kan het nu dat zoutbeperking volgens DiNicolantonio juist tot bloeddrukverhoging kan leiden? Zout vormt een belangrijk onderdeel van de smaak van voeding, versterkt daarbij ook nog eens de smaak van andere nutriënten en dient bovendien om voeding langer te kunnen bewaren. En wat stopt de voedingsmiddelenindustrie in onze voeding als er minder zout wordt gebruikt om het toch smaakvol te maken en voldoende lang houdbaar? Inderdaad, u raadt het al: Grote hoeveelheden suiker!

Nooit meer bang voor zout

Raad ik nu bij dezen aan om maar eens uitbundig zout op je eten te strooien? Nee, geenszins. Ik raad aan om op basis van honderden wetenschappelijke studies zoveel mogelijk industrieel bewerkte voeding te vervangen door verse volvette voeding die bovendien koolhydraatarm is. Dergelijke voeding bevat van nature vrij weinig zout en daaraan kun je gewoon zout naar smaak toevoegen zonder er ooit bang voor te hoeven zijn dat je teveel zout consumeert.

Een dergelijke, simpele verandering in je voedingspatroon brengt niet alleen je verhoogde bloeddruk snel naar beneden, maar normaliseert bovendien je gewicht, je gaat er beter uitzien, je eventuele gewrichtsklachten verminderen en je risico op kanker, hart- en vaatziekten en nog vele andere chronische aandoeningen vermindert drastisch.

Zo word je zelf je beste dokter. Veel beter dan wat de meest begaafde arts ooit voor je zal kunnen betekenen!

Zouten en mineralen aanvullen bij starten met koolhydraatarm/keto

Wanneer je start met deze gezonde aanpak verlies je al direct ook veel vocht. Met dat vocht verlies je ook mineralen, zoals zout en magnesium. Het is dan (zeker zolang je afvalt) belangrijk je zout aan te vullen en in veel gevallen ook andere mineralen. Zo voorkom je heftige ‘afkickverschijnselen’, vermoeidheid, spierpijn, kramp en stoelgang problemen. Bekijk hier ons advies wat betreft zout en andere mineralen.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen