Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 27 EEN LANGE AUTORIT

BLOG 27 EEN LANGE AUTORIT

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Keto op reis

Mijn vriend en ik hebben voordat Joep er was veel gereisd en hadden dan onderweg niet zoveel nodig. Wij waren het gewend om langere periodes niet te eten en in die periodes gebruik te maken van eigen lichaamsvet als brandstof. Vaak ontbeten we thuis uitgebreid, met eieren, yoghurt of andere restjes die we op moesten maken voor de vakantie.

Vervolgens reden we een stuk, dronken we tussendoor een kopje koffie bij een tankstation, waar we ook wisselden van chauffeur en verder reden. Eten deden we pas weer rond de avondmaaltijd, waar we vaak ook de geplande tussentijdse overnachting hadden. Mochten we wel ineens honger krijgen onderweg, dan hadden we altijd een tasje met noodeten bij ons. Meestal met babybelkaasjes, gedroogde worstjes en in porties verpakte zakjes nootjes (handige truc tegen, omdat je snel te veel nootjes eet). Zo ging dat prima! 

Op reis met Joep

De eerste keer dat we met Joep langer dan 3 uur moesten rijden, was dit in de tijd dat hij nog vooral melk dronk en niet per se vaste voeding nodig had. Eten voor Joep onderweg was toen nog simpel en we konden nog steeds flink doorrijden. Maar inmiddels is Joep een dreumes en gaat de reis helemaal naar Italië. Het wordt de eerste keer dat we ons ook echt qua eten moeten voorbereiden op een langere reis.

We zullen de afstand niet in één dag rijden, maar op elke reisdag wel 500 tot 600 kilometer te rijden. Dat in zo’n 8 tot 9 uur, inclusief de pauzes. Want ook daarin is er iets veranderd… Joep heeft natuurlijk langere pauzes nodig dan wij. Joep moet vaker op een dag eten en heeft niet voldoende aan ons ‘noodeten’. Het is anders reizen, met een dreumes.

Koken voor de trip

Ineens moet ik ‘reis-eten’ gaan voorbereiden. Als wij niet keto zouden eten, dan zou dat snel gepiept zijn: gesmeerde bolletjes en krentenbollen mee, fruit, flesjes sap, een Mars of Snickers. Ik zie dat bij zoveel ouders. Maar met keto vraagt het wat meer voorbereiding en vooral: een plan! Wat is handig om mee te nemen? Wat vindt Joep lekker? Wat hebben we nog in huis?

Met de receptenindex van TheNewFood kan ik de restjes uit de koelkast per ingrediënt invoeren en uitkiezen was Joep lekker vindt en handig is om mee te nemen. In de koelkast kom ik nog aardig wat eieren tegen. Handig aan eieren is dat je er zoveel mee kunt doen. Ik besluit eiermuffins voor de lunch te maken, daar kan je zoveel restjes in verwerken. Ideaal!

Pompoenmousse en vanillesmoothie

Ik meng eieren met het restje pompoenblokjes die we die avond ervoor hadden geroosterd, wat stukjes zachte geitenkaas en wat groene kruiden en de muffins kunnen in de oven. Ondertussen maak ik Joep zijn ochtendmaaltijd. Ontbijten doen we thuis, maar Joep eet graag rond half 11 nog een ochtendmaaltijd, omdat hij daarna een dutje doet van drie uur. Zonder extra maaltijd wordt hij hongerig.

Ik bak mozzarella/ei pannenkoek met kaas en salami voor hem en omdat ik nu toch aan het bakken ben bak ik direct wat meer pannenkoeken, zodat we die avond ook al eten hebben. Ik hoef ze alleen nog maar vullen met de kipkerriesaus (startgids deel 3) die ik voor het gemak ook alvast maak. Voor Joep bereid ik ook nog een vanilleroomsmoothie (ontbijt & Lunchspecial). Zo maak ik in weinig tijd veel eten!

Picknicken als late lunch

Joep houdt ervan om samen te eten. Alleen eten vindt hij minder leuk; hij probeert ons dan steeds hapjes te voeren. We besluiten daarom tijdens de middagsnack te gaan picknicken. Zo kan Joep lekker rennen en spelen, terwijl wij onze benen even strekken.

De eiermuffins zijn koud heerlijk en gehaktballetjes, stukjes komkommer, tomaatjes en losse plakjes vleeswaren maken de picknick compleet. De gehaktballetjes had ik nog in de vriezer liggen. Ik nam ze bevroren mee en in de middag waren ze net ontdooit. Een win-win: ook superhandig om al het andere eten koel te houden.

Snack op de achterbank

Voor de zekerheid hebben we als noodsnack zelfgevulde knijpfruitzakjes met Griekse yoghurt en gepureerd rood fruit mee. Een snack die Joep makkelijk in zijn kinderstoel op de achterbank kan eten en waarin hij zich niet makkelijk verslikt of de hele auto bevuild.  

Maar de snack blijkt niet overbodig: Joep slaapt een groot deel van de reis, tussen de maaltijden door en is tevreden. Als we in de avond aankomen op onze tussenstopbestemming, is zijn buikje nog steeds goed gevuld. Hij krijgt dan ook alleen nog een flesje melk voor het slapen gaan, een avondmaaltijd heeft hij niet meer nodig.

 

Delen