Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
WAAROM ETEN JULLIE ZO?
Dat is een vraag die mijn vriend en ik al kregen voordat we een kind hadden. Ik at al jaren koolhydraatarm/keto, en toen we gingen samenwonen ging Perry ook koolhydraatarm/keto eten. Zijn bloeddruk mocht een tandje omlaag, hij is wat kilo’s afgevallen en hij had ook geen zin om twee verschillende gerechten te moeten koken in de avond.
Ik legde toen altijd al uit dat mijn lijf ziek wordt van veel koolhydraten. Ik krijg last van mijn darmen, ben snel enorm moe en merk op langere termijn dat ik meer last heb van mijn auto-immuunziekte. Ook kom ik snel aan van koolhydraten, ik ben een typisch insulineresistent mens. Het levert me meer ellende op dan plezier.
GAAT JOEP OOK ZO ETEN?
Een logische vervolgvraag. Maar toch kregen we die vraag niet zo heel vaak. Waarom niet, dat weet ik niet. Misschien omdat mensen van ons al zo gewend waren dat wij zo aten, van ons al gehoord hadden waarom we zo eten en ze er dus ook niet van opkeken dat we er voor Joep ook voor kozen.
De enkele keer dat ons dit wel gevraagd werd, waren mensen vooral nieuwsgierig of we dat niet ingewikkeld vinden. Een broodje of rijstwafel meenemen is immers toch veel makkelijker?
MAKKELIJK KETO
Vaak hebben mensen ook geen idee hoe makkelijk het is om gezond koolhydraatarm keto te eten. Een broodje smeren moet je iedere dag opnieuw. Ik maak gewoon één keer per week een stapel wafels, een bak quiches/cakejes en kook de eitjes voor in bulk. Zo hoeven we alleen maar wat te pakken (eventueel te ontdooien, maar dat gaat natuurlijk ook vanzelf) en we kunnen gaan!
Bovendien hoef ik geen dozen vol snacks en tussendoortjes mee te nemen. Zelfs nu al merken we dat Joep langere tijd verzadigd is als hij een goede koolhydraatarme/keto maaltijd heeft gehad. Hij heeft meer eetmomenten dan wij, maar zeker veel minder dan andere kindjes van zijn leeftijd (die vaak de hele dag door ‘grazen’).
IS DIT WEL GOED VOOR KINDEREN?
Een hele enkele keer kreeg ik een kritische noot, kinderen hebben toch koolhydraten nodig? Is nu restrictief (beperkt) bezig zijn met eten niet een bodem voor problemen? Wat als hij straks anders wil? Ontneem je hem niet veel plezier? Ik leg vaak kort uit waarom ik ervan overtuigd ben dat ook kinderen geen grote hoeveelheden koolhydraten nodig hebben. Soms is er dan een opening tot gesprek, soms ook niet.
In mijn achterhoofd hou ik altijd: als iemand dit soort vragen stelt, heeft diegene vaak nog niet de voordelen van koolhydraatarm/keto eten zelf ervaren. Vaak eet zo iemand zelf grote hoeveelheden koolhydraten in de overtuiging dat dit ‘nodig’ is. En vaak zien diegenen deze aanpak als restrictief en als een soort ‘straf’. Terwijl ik het zie als een cadeau, iets waardoor ik meer heb aan mijn dag, me veel beter voel, beter functioneer. En dat gun ik Joep ook!
WAT ALS HIJ STRAKS ANDERS WIL?
Dit is de vraag die ik misschien nog wel het vaakst krijg. Nu kunnen wij immers alles bepalen. Op een gegeven moment is dat voorbij… De kans bestaat dat hij straks met vriendjes ‘mee wil doen’, dat hij op een gegeven moment beslist dat hij ook ‘ander’ eten wil. Maar dat is iets waar we nu nog niet mee bezig hoeven te zijn.
Ik hoef nog niet te beslissen wat ik er dan van vind of hoe ik ga reageren. Ook omdat de kans bestaat dat hij dat allemaal níet nodig vindt. Ik ga me nu nog niet druk maken om iets wat wel of niet gaat komen. Het moment dat dat wel gebeurt, is het vroeg genoeg om te bedenken hoe ik dat aan ga pakken, hoe we erover gaan praten en wat we gaan doen. We leven immers nu!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd