Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Huisarts Dete Hollemans
  6.  » Effectieve aanpak bij Crohn!

Effectieve aanpak bij Crohn!

Fanny is in de 20 en al een aantal jaar bekend met de ziekte van Crohn: een ziekte waarbij er ‘van mond tot kont’ ontstekingen ontstaan in het slijmvlies van de darm. Als je je dat probeert in te beelden, kun je je er wel wat bij voorstellen dat patiënten met deze ziekte als geen ander weten wat buikpijn is.

Buikpijn hoort erbij

Fanny werkt in de zorg en is van het type ‘niet piepen, maar doorgaan’. Voor haar is buikpijn iets wat er nou eenmaal bij hoort. Ze is onder behandeling van de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) en haar ontstekingswaarden zijn minimaal door de medicatie die zij van de MDL-arts ontvangt. Ondanks dat de ziekte rustig is, ervaart zij dagelijks en bijna de gehele dag buikpijn.

Ze heeft gehoord dat ik gespecialiseerd ben in een koolhydraatarme/keto leefstijl en ze is heel benieuwd of dat ook voor haar iets zou zijn.

Nooit meer patat?

We nemen samen de startgids door en ik geef aan dat het heel waarschijnlijk is dat zij minder buikpijn gaat ervaren met deze aanpak. Ze is wel wat sceptisch: eet je dan nooit meer patat? Ze zegt: ik heb er wel wat buikpijn voor over hoor, zo lekker vind ik dat!

Ik bespreek met haar dat ik dat vaak hoor, maar dat het vaak als volgt werkt; als je dag in dag uit buikpijn hebt, dan is een keer extra buikpijn of een keer wat langer of hevigere buikpijn niet zo opvallend, daar deal je dan mee.

Maar op het moment dat je geen buikpijn meer hebt en je eet iets waardoor je wel buikpijn krijgt, dan is het een ander verhaal. Dan is het signaal ook zo duidelijk voor je hoofd en je lijf dat de keuze om die producten te laten staan opeens veel makkelijker wordt.

Doe eens lief

Ik merk dat er wel een tweede punt is dat ik met haar moet bespreken: haar tomeloze doorzettingsvermogen. Een hele mooie eigenschap, maar ze heeft ook een chronische ziekte waar ze zware medicatie voor slikt. Dat betekent dat er momenten zijn dat ze wat minder energie zal hebben dan een leeftijdsgenoot zonder deze klachten. Het is belangrijk dat ze zichzelf gaat toestaan ook wat liever voor zichzelf te zijn.

Zo’n rigoureuze verandering in je leefstijl als deze, waarbij je weer terug naar de basis gaat, naar de voeding waar we voor gemaakt zijn. Dat kost in het begin ook best even wat energie en wat inzet. Ik heb in de praktijk gezien dat het helpt om dan ook af en toe op de pauze knop te drukken. Om ook op andere vlakken goed voor jezelf te zorgen. Dan is de kans het grootst dat je lijf het snelst kan herstellen… Het raakt haar dat ik dit benoem, omdat ze zelf toch ook wel voelt dat ze zichzelf voorbij racet.

Met een knipoog deel ik haar mee dat ze nu dus dubbel huiswerk heeft: de startgids doornemen, boodschappen doen, voorbereiden en daadwerkelijk starten en een beetje meer rust in bouwen voor zichzelf…

Verbluft

Ik spreek haar 2 weken later kort via de telefoon: ze zegt: “Ik geloof het niet, maar ik heb sinds ik ben gestart met deze koolhydraatarme/keto leefstijl geen dag buikpijn meer gehad, helemaal niet meer!! Ik weet echt niet wat me overkomt…” Zelfs ik ben een beetje verbluft, ik had effect verwacht, maar niet meteen zo’n groot effect!! Ze zegt meteen: “Dat volhouden is een eitje want ik heb hier zoveel voor over. Ik kon me niet meer herinneren hoe fijn het was om geen buikpijn te hebben!”.

Direct popt er een gedachte bij mij op en die leg ik haar voor; als je nou een tijd verder bent en het blijft zo goed gaan, zullen we dan samen contact opnemen met jouw MDL-arts en hem te vertellen wat je gedaan hebt met welk effect? Misschien wordt de MDL-arts wel nieuwsgierig en krijgen meer van zijn Crohn patiënten een koolhydraatarme/keto leefstijl als behandeloptie… Ze reageert heel enthousiast en we sluiten het gesprek af waarbij ze mij met een heel blij gevoel achterlaat.

Voorzichtig begin ik groot te dromen van een koolhydraatarme/keto leefstijl als standaard behandeloptie…  grote dromen die klein beginnen in een Zwolse praktijk. 😉😊

Tot een volgende blog!!
Dokter Dete

Let op: Wanneer je met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak start, is onmiddellijk afbouwen van diabetesmedicatie nodig als je diabetes hebt. Ook tijdig afbouwen van medicatie bij hoge bloeddruk is belangrijk. Stop nooit met medicatie zonder overleg met je behandelaar Geef eventueel deze brief. Is je behandelaar niet bereid om met je mee te denken, of heb je vragen, neem dan contact op met ons via het contactformulier of via onze Facebookpagina. Wij helpen je graag.

Disclaimer: Mijn blogs zijn gebaseerd ervaringen in mijn praktijk en soms over fictieve patiënten. Ze gaan niet over één bepaalde, bij mij bekende, patiënt. 

Delen