Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. EET JEZELF BETER
  4.  » 
  5. MAAG DARMEN & LEVER
  6.  » Last van brandend maagzuur?

Last van brandend maagzuur?

Heel veel mensen hebben last van maagzuur en zuurbranden. Soms wordt een oorzaak gevonden, zoals een middenrifbreukje, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak. Alleen medicatie lijkt het te stoppen. Maar wij hebben goed nieuws… met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak verdwijnen deze klachten vaak al snel. Ook wanneer deze klachten al lang aanwezig waren. 

Veel mensen slikken maagzuurremmers, zoals Omeprazol, een heel slecht idee!

MAAGZUURREMMERS ZIJN NIET ZONDER GEVAAR!

Artsen schrijven vaak maagzuurremmers voor. Maar slik je langdurig (dus niet een paar weken, maar langer) maagzuurremmers of ‘maagbeschermers’, dan kan dat levensgevaarlijke gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit blijkt al jaren uit onderzoeken, en toch worden deze middelen, zoals omeprazol, nog regelmatig voorgeschreven (wil je hier meer van weten: ga naar de link onder dit artikel).

Hoe kun je klachten van maagpijn, maagzuur en zuurbranden dan wel oplossen? 

MIJN EIGEN ERVARING MET MAAGZUURKLACHTEN

Vroeger had ik zelf altijd last van maagpijn en brandend maagzuur. Ik heb zelf een ‘middenrifbreuk’ (een ‘gaatje’ in het middenrif). Veel mensen hebben dat overigens, vaak ook zonder dat ze dat weten. Dat kan veel klachten geven van het zuur. Ik slikte maagzuurremmers en nog van alles daarnaast (Rennies, Losec), omdat die maagzuurremmers vaak zelfs niet voldoende hielpen.

Mijn klachten waren binnen een paar dagen helemaal over

Toen ik in 2001 begon met mijn koolhydraatarme/keto aanpak, was ik binnen een paar dagen van de klachten af! Ik kon direct stoppen met alle medicatie. Van de één op de andere dag! Ook mijn klachten door een ‘spastische darm’ verdwenen trouwens. Opmerkelijk, omdat er zelfs al over een operatie werd gedacht.

Zolang ik strikt puur koolhydraatarm/keto eet, heb ik nergens meer last van. Ik heb gemerkt in de loop der jaren, dat koolhydraatarm brood en crackers wel weer klachten kunnen geven. Vooral van gluten en bepaalde vezels (zoals tarwevezels) krijg ik ook meteen weer zo’n opgeblazen buik, maagpijn en vaak het zuur. Check dus vooral even of je geen (brood of crackers met) gluten of bijvoorbeeld tarwevezels eet als je weer last krijgt of houdt. Misschien speelt dat ook bij jou. Probeer het uit door het weg te laten! 

Ook wijn kan nog wel eens verkeerd vallen, een zwakke maag blijft een zwakke maag, denk ik dan. Zo verdraag ik nog steeds geen koolzuurhoudende dranken, zelfs niet een slokje. Naast veel boeren krijg ik er maagpijn en het zuur van.

 

Uitstapjes naar koolhydraatrijk eten gaven direct weer maagzuurproblemen

De enkele keer dat ik vanaf 2001 wel een keer, of zelfs een paar dagen, koolhydraatrijk heb gegeten, was het meteen weer helemaal mis en had ik echt (suikervrije) Rennies of andere middeltjes nodig. Trouwens, ik krijg na die ‘koolhydraatrijke uitstapjes’ vaak ook hartkloppingen en ik voel me een paar dagen flink beroerd en moe. En meteen weer hongerig! Je snapt: dat heb ik er dus niet meer voor over.

Wat zien we in de praktijk bij anderen?

VRIJWEL ALTIJD GAAN HARDNEKKIGE MAAGKLACHTEN OVER

Ik zie het eigenlijk bij iedereen en het is misschien wel één van de meest opmerkelijke veranderingen wanneer mensen de weekmenu’s gaan volgen. Want wie had gedacht dat je zomaar van die nare, vaak jarenlange, klachten af kan komen? En dat door MEER VET te eten, terwijl vet vaak als de boosdoener wordt gezien bij maagzuurklachten!

Je kunt gewoon de startgids weekmenu’s gaan volgen, je hoeft niets te veranderen!

Wat als je toch nog (af en toe) last hebt van brandend maagzuur?

Houd je klachten of krijg je weer klachten? Onderzoek dan waar je klachten vandaan komen. Heb je het steeds na een bepaald product? Eet dat product dan (voorlopig) niet meer. Je kan na een aantal weken nogmaals kijken of je het wel kunt verdragen. Of het gewoon altijd weglaten.

Wanneer je net overstapt op een koolhydraatarm/keto menu kun je in de eerste weken (extra) klachten krijgen. Dat is lang niet altijd zo, maar ik zie het soms. En soms krijg je pas na een paar weken een periode klachten. Appelazijn (1/2 el in  een glas water) een half uur vóór je gaat eten kan dan vaak verlichting geven. Neem eventueel zo nodig ook suikervrije rennies.  Je gebruikt dit dan tijdelijk tot je maag gewend is.

Houd je klachten zoek dan uit waar die vandaan komen. Soms geven bepaalde supplementen of medicatie klachten, kijk daar ook naar. 

Slik je maagzuurremmers, of ‘maagbeschermers’?

Wanneer je dagelijks maagzuurremmers slikt dan raad ik je aan daarmee te stoppen als ze niet (meer) nodig zijn. Ze zijn namelijk heel erg slecht voor je en kunnen je op den duur heel ziek maken. Het kan zijn dat je maag een paar dagen moet wennen nadat je bent gestopt en dat je dan toch even flinke last krijgt. Als het goed is gaat dat snel over. En ook dan kun je appelazijn en suikervrije Rennies gebruiken tot het beter gaat. 

Nieuwsberichten over maagzuurremmers

Onderzoek: maagbeschermers (zoals Omeprazol en Pantaprazol) niet ongevaarlijk  

Nieuwsbericht: Ranitidine (Zantac) niet veilig  

 

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen