Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » Enorme afname klachten fibromyalgie

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer ‘normaal’ bewegen, zijn minder stijf en weer mobieler. De scootmobiel is vaak niet meer nodig.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie (ook wel ‘weke delen reuma’) is een veel voorkomende pijnstoornis zonder duidelijke oorzaak en zonder goede behandelingsopties. Het kan een invaliderende aandoening zijn waardoor patiënten steeds minder mobiel worden. Fibromyalgie gaat vaak gepaard met depressies, overgewicht, slecht slapen en vermoeidheid.

Onderzoek naar fibromyalgie en koolhydraatarm/keto

Een onderzoek uit 2019 (gepubliceerd in PLOS One, zie bronnen) liet zien dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij fibromyalgie. Deze eerste resultaten zijn hoopgevend want ziektes die een gevolg zijn van insulineresistentie, zijn vrijwel altijd te verminderen door gezond koolhydraatarm/keto te eten. Meestal verdwijnen dan alle klachten. Dat zien we ook vaak bij fibromyalgie. Pijn en vermoeidheid verdwijnen.

Ook overgewicht is een gevolg van insulineresistentie. Vandaar dat mensen met fibromyalgie vaak ook te dik zijn en moeilijk afvallen. Met een gezond koolhydraatarm/keto menu pak je de oorzaak aan en kun je ook weer makkelijker afvallen, zonder honger. (Let op; dit is wat anders dan ‘gewoon koolhydraatarm eten’, zie ook de uitleg onderaan de pagina!) 

Ervaringen van anderen 

Er zijn dus wel al heel veel verbluffende resultaten van fibromyalgie-patiënten, die met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zijn gestart. Deze aanpak is levensveranderend voor velen. We hebben inmiddels heel veel verhalen ontvangen van mensen die dit hebben meegemaakt. Om stil van te worden… Hieronder delen we een aantal van deze verhalen. 

Petra (49): “Na 15 jaar kan ik eindelijk weer werken en sporten. “

 Ik heb al 35 jaar fibromyalgie, ik kreeg rond mijn 14 de jaar de eerste klachten. Vaak spierpijn en erg moe. In de loop der jaren werden de klachten steeds erger ik kreeg veel last van slijmbeursontstekingen door mijn hele lichaam. Ik kreeg hier dan injecties in van de reumatoloog. En ik kreeg prednison. Pijnstillers hielpen niet.

15 jaar geleden werden de ontstekingen zo erg dat ik moest stoppen met mijn werk als verpleegkundige. Het ging niet meer. Ook het huishouden en de zorg voor de kinderen werd te zwaar. Ze konden niets meer voor me doen, ik was uitbehandeld.’

Mijn klachten werden zo erg dat ik bijna niet meer kon lopen. Dit was nu 2 jaar geleden. Ik ben toen op in te gaan zoeken naar iets wat mij kon helpen zodat mijn klachten minder zouden worden. Ik kwam toen gezonde koolhydraatarme/keto leefstijl tegen. En ben me hier in gaan verdiepen ik heb mijn eetpatroon drastisch omgegooid.

Al na twee weken merkte ik dat de pijn minder werd en de slijmbeursontstekingen gingen weg. Door de medicatie (prednison) en een slecht werkende schildklier was ik veel aangekomen. Ik heb nu zo goed als geen last meer van de fibromyalgie en ik ben 45 kilo afgevallen. Ik kan nu weer werken en sporten. En lange wandelingen maken met mijn hondjes. Het gaat héél goed.

Jan (66): “Afgelopen zomer heb ik mijn scootmobiel laten ophalen, ik ga nu weer op de fiets!”

 Jan heeft al vanaf zijn tienerjaren steeds ernstigere klachten. Volgens zijn huisarts zat het tussen de oren. Niets hielp om van zijn pijnen af te komen. Hij was regelmatig ernstig depressief. Dertig jaar gelden werd hij afgekeurd. 

Jan kon toen al vrijwel niet meer lopen. “Ik kroop elke avond de trap op. Ik had zo vreselijk veel pijn. En echt overal, tot aan mijn oorlelletjes aan toe. Ik kon niet eens meer normaal op een stoel zitten. Alles deed zeer.

Als Jan tien jaar geleden bij een nieuwe huisarts belandt wordt hij wel serieus genomen en naar de reumatoloog gestuurd, hij blijkt fibromyalgie en artrose te hebben. Zijn huisarts adviseert hem om minder koolhydraten te gaan eten.

Het kost hem een paar jaar om er echt helemaal voor te gaan. Maar nu hij vasthoudt aan deze manier van eten, gaat het een stuk beter. Zijn scootmobiel heeft hij laten ophalen. “Dat scheelt weer”, aldus Jan.

Jan heeft vrijwel geen pijn meer. Hij kan weer lopen en maakt zelfs flinke tochten op de fiets. Laatst heeft hij zijn hele woning opnieuw behangen en nu helpt hij de buurvrouw met klussen.  “Wie had dat gedacht dat ik dit nog zou meemaken, ik niet” 

Suzanne: “Ik ben nu helemaal pijnvrij…”

“In 2008 werd ik depressief. Tegelijkertijd begonnen mijn voeten pijn te doen. Het voelde alsof ik direct op mijn blote botten liep. Ik moest kleine, kleine stapjes nemen. Ik kon nooit te ver weg lopen met mijn hond, omdat ik niet zeker wist of ik weer naar huis zou kunnen. Er kwamen steeds meer pijnklachten bij, de pijnen waren verschrikkelijk. 

Soms deden mijn billen zo erg pijn dat ik niet kon zitten of liggen. Op elke plek waar spieren zijn, had ik pijn. Ik had vreselijke pijnaanvallen, zelfs in mijn tong. Een hele nacht slapen was een luxe. Ik voelde me steeds vreselijk uitgeput.

Toen ik koolhydraatarm/keto ging eten, voelde ik bijna onmiddellijk verbeteringen. Na 2 maanden was ik vrij van al mijn symptomen! Ook geen pijnaanvallen meer.  

Ik slaap weer goed. Ik ben steeds uitgerust en alert. Ik ben zelfs weer begonnen met trainen. Ik geniet weer van het leven, er zijn geen beperkingen meer. Ik wist vroeger nooit hoe ik me die dag zou voelen. Tegenwoordig voel ik me elke dag goed.” 

Yvonne (62): “Ik voel me geen oude dame meer en kan lekker tuinieren!”

 “Ik woog 114 kilo en had fibromyalgie. Ik had geen energie en sommige dagen kon ik niet bewegen vanwege de pijn. Door een soort hersenmist en vanwege de sterke pijnstillers kon ik nauwelijks denken. Jarenlang had ik het advies over gezond eten van de praktijkondersteuner opgevolgd. Ik at heel weinig calorieën, maar ik bleef aankomen.

Gelukkig ontdekte ik een koolhydraatarme/keto aanpak. De transformatie in slechts één jaar is niet te geloven. Ik voel me nu geweldig en ben inmiddels 32 kilo afgevallen. Tegenwoordig vast ik ook regelmatig een deel van de dag.

Mijn IBS en fibromyalgie zijn vrijwel verdwenen. Een geplande knieoperatie kon ik uitstellen. Ik voel me geen oude dame meer en kan lekker tuinieren. Ik heb dit jaar zelfs wat saladegroenten kunnen verbouwen. Het beste van alles is dat ik weer gewoon op de foto durf met mijn kleinkinderen.”

Mirjam (38): “Ik kon m’n scootmobiel weg doen en kan nu weer sporten, werken en alles wat ik wil. “

 Sinds 2008 had ik onverklaarbare pijnklachten hier heb ik twee jaar mee gelopen met allerlei onderzoeken door huisarts en daarna door o.a. neurologen en reumatologen. Uiteindelijke conclusie, we kunnen niets vinden, je reageert wel op de trigger points, dus je hebt fibromyalgie. Leer ermee te leven… Ik gebruikte toen al veel medicatie.

Ik heb een paar maanden revalidatietherapie gehad. Daar heb ik in ieder geval geleerd om er geestelijk mee om te gaan. Klachten waren vooral pijn en vermoeidheid. Ook kon ik slecht op woorden komen en dingen onthouden, iets wat vrij lastig was als secretaresse. In die jaren zat ik meer thuis dan dat ik werkte. Uiteindelijk ben ik ook gestopt met mijn werk.

Drie jaar geleden ben ik begonnen met minder koolhydraten en geen bewerkte producten. Dit deed ik voornamelijk om af te vallen. Op een gegeven moment zaten we bij m’n schoonmoeder en kregen we extreem koolhydraatrijk eten en direct daarna werd ik suf, moe, buikpijn en had ik pijn in m’n gewrichten. Dat was een eye-opener. Het waren dus de koolhydraten. 

Ik ben vanaf toen strikt koolhydraatarm/keto gaan eten. Ik begon steeds meer te kunnen en heb m’n scootmobiel weg kunnen doen. Ik kan alles weer. Ik sport nu iedere dag ’s ochtends een uur, loop daarna een uur met de hond en vervolgens ga ik nog eens 8 uur op de bus rijden voor mijn werk. En dit allemaal zonder medicatie of klachten. Ook mijn depressies zijn heel veel minder geworden en ik heb nu voor het eerst sinds het begin geen verhoogde ontstekingswaardes meer in mijn bloed.

Robijn (57): “Mijn pijnklachten zijn nu een stuk minder en afvallen was nog nooit zo gemakkelijk.”

 “Ik heb al zeker 35 jaar fibromyalgie. In de loop van de jaren is het steeds slechter gegaan. Ik heb ook een tijd in een revalidatie centrum gezeten en ik had een scootmobiel omdat het lopen niet meer goed ging. Soms gebruikte ik pijnstillers, maar zo min mogelijk. Ik had wel veel andere medicatie. Ik heb van alles geprobeerd om af te vallen, maar onder 72 kwam ik nooit.

Ik eet nu sinds zeven maanden gezond koolhydraatarm/keto, in combinatie met deelvasten. Ik heb nu veel minder pijnklachten en ik ben 30 kilo afgevallen, eigenlijk al onder mijn streefgewicht. Afvallen was nog nooit zo makkelijk als met keto.

Het lopen gaat nu een stuk makkelijker en helemaal zonder pijn!”

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is dus veel meer dan een afvaldieet!

Een gezond koolhydraatarme/keto aanpak is niet ‘het zoveelste dieet’.  Het is een puur gezonde manier van eten die past bij ons lijf. Een aanpak die veel schade kan herstellen die is ontstaan door het eten van te veel koolhydraten, als je lijf daar niet mee om kan gaan. Wanneer je insulineresistent bent, zoals mensen met fibromyalgie, dan is dit dé aanpak om ervoor te zorgen dat je lijf weer tot rust komt.

Opvallend is dat veel mensen vertellen dat zodra ze een keer ’terugvallen’ en weer meer koolhydraten eten, dat direct de klachten terugkomen.

Steeds meer artsen adviseren koolhydraatarm/keto

Ook artsen melden vaak dat klachten door fibromyalgie afnemen bij hun patiënten. Net als heel veel andere klachten die gerelateerd zijn aan insulineresistentie. Huisarts Ted Naiman, die zijn patiënten al 20 jaar een gezond koolhydraatarm/keto menu adviseert vertelt:  “Ik heb migraine, anorexia, onvruchtbaarheidsproblemen, fibromyalgie, reumatoïde artritis, psoriasis, astma, acne – en nog meer ziekten – allemaal aanzienlijk zien verminderen, of zelfs genezen, met deze manier van eten.

Ook geestelijke gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, depressie, angststoornissen, OCD… Alle klachten werden minder!” 

Wil jij jezelf ook gezonder eten? 

Je kunt direct starten met deze aanpak. Je hebt er alleen maar bij te winnen! Net als al die anderen. Beginnen is eenvoudig, je hoeft niets uit te zoeken of te berekenen. Volg simpelweg de effectieve weekmenu’s uit de STARTGIDSEN. Je leert op deze manier vanzelf hoe je een koolhydraatarme/keto menu samen kunt stellen. Je vindt de STARTGIDSEN hier. Meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan. 

Na een periode van minstens 8 weken kun je eventueel starten met deelvasten. Dit kan je nog meer gezondheidswinst opleveren. Wij hopen van harte dat deze aanpak ook jou heel veel gaat brengen! En dat het ook jouw leven gaat veranderen.  

Let op: ‘gewoon koolhydraatarm werkt niet voldoende

Alle mensen die op deze pagina aan het woord kwamen, en die nu vrijwel klachten vrij zijn, eten STRIKT koolhydraatarm/keto, volgens de aanpak van de startgidsen. Dat is iets anders dan ‘wat minder koolhydraten eten’ of gewoon koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt.

Dit werkt alleen optimaal met strikt koolhydraatarm/keto met maximaal 25 gram koolhydraten per dag en méér gezonde vetten. Je lichaam schakelt dan over op een vetverbranding. De minimale hoeveelheid koolhydraten die je dan nog wel eet, geven vaak geen klachten. 

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

Is insulin resistance the cause of fibromyalgia? A preliminary report
Miguel A. Pappolla ,Laxmaiah Manchikanti,Clark R. Andersen,Nigel H. Greig,Fawad Ahmed,Xiang Fang,Michael A. Seffinger,Andrea M. Trescot
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216079

Queiroz LP. Worldwide epidemiology of fibromyalgia. Curr Pain Headache Rep. 2013;17(8):356. Epub 2013/06/27. pmid:23801009.

Wolfe F, Ross K, Anderson J, Russell IJ, Hebert L. The prevalence and characteristics of fibromyalgia in the general population. Arthritis Rheum. 1995;38(1):19–28. Epub 1995/01/01. pmid:7818567.

Talotta R, Bazzichi L, Di Franco M, Casale R, Batticciotto A, Gerardi MC, et al. One year in review 2017: fibromyalgia. Clin Exp Rheumatol. 2017;35 Suppl 105(3):6–12. Epub 2017/07/07. pmid:28681712.

van Eijk-Hustings Y, Kroese M, Creemers A, Landewe R, Boonen A. Resource utilisation and direct costs in patients with recently diagnosed fibromyalgia who are offered one of three different interventions in a randomised pragmatic trial. Clin Rheumatol. 2016;35(5):1307–15. Epub 2015/09/28. pmid:26409883.

Boomershine CS. Fibromyalgia: the prototypical central sensitivity syndrome. Curr Rheumatol Rev. 2015;11(2):131–45. Epub 2015/06/20. pmid:26088213.

Ablin JN, Buskila D. Update on the genetics of the fibromyalgia syndrome. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(1):20–8. Epub 2015/08/13. pmid:26266996.

Staud R. Cytokine and immune system abnormalities in fibromyalgia and other central sensitivity syndromes. Curr Rheumatol Rev. 2015;11(2):109–15. Epub 2015/06/20. pmid:26088214.

Dell’Osso L, Bazzichi L, Baroni S, Falaschi V, Conversano C, Carmassi C, et al. The inflammatory hypothesis of mood spectrum broadened to fibromyalgia and chronic fatigue syndrome. Clin Exp Rheumatol. 2015;33(1 Suppl 88):S109–16. Epub 2015/03/19. pmid:25786052.

Ablin JN, Bar-Shira A, Yaron M, Orr-Urtreger A. Candidate-gene approach in fibromyalgia syndrome: association analysis of the genes encoding substance P receptor, dopamine transporter and alpha1-antitrypsin. Clin Exp Rheumatol. 2009;27(5 Suppl 56):S33–8. Epub 2010/03/12. pmid:20074437.

.Bazzichi L, Giacomelli C, Consensi A, Atzeni F, Batticciotto A, Di Franco M, et al. One year in review 2016: fibromyalgia. Clin Exp Rheumatol. 2016;34(2 Suppl 96):S145–9. Epub 2016/05/10. pmid:27157400.

Frosch OH, Yau PL, Osorio RS, Rusinek H, Storey P, Convit A. Insulin resistance among obese middle-aged is associated with decreased cerebrovascular reactivity. Neurology. 2017;89(3):249–55. Epub 2017/06/16. pmid:28615420.

Mountz JM, Bradley LA, Modell JG, Alexander RW, Triana-Alexander M, Aaron LA, et al. Fibromyalgia in women. Abnormalities of regional cerebral blood flow in the thalamus and the caudate nucleus are associated with low pain threshold levels. Arthritis Rheum. 1995;38(7):926–38. pmid:7612042.

Schöttker B, Rathmann W, Herder C, Thorand B, Wilsgaard T, Njølstad I, et al. HbA1c levels in non-diabetic older adults—No J-shaped associations with primary cardiovascular events, cardiovascular and all-cause mortality after adjustment for confounders in a meta-analysis of individual participant data from six cohort studies. BMC medicine. 2016;14:26-.

Goldstein DE, Little RR, Lorenz RA, Malone JI, Nathan DM, Peterson CM. Tests of glycemia in diabetes. Diabetes Care. 2003;26 Suppl 1:S106–8. Epub 2002/12/28. pmid:12502632.

Wolfe F, Smythe HA, Yunus MB, Bennett RM, Bombardier C, Goldenberg DL, et al. The American College of Rheumatology 1990 Criteria for the Classification of Fibromyalgia. Report of the Multicenter Criteria Committee. Arthritis Rheum. 1990;33(2):160–72. Epub 1990/02/01. pmid:2306288.

Wolfe F, Clauw DJ, Fitzcharles MA, Goldenberg DL, Hauser W, Katz RS, et al. Fibromyalgia criteria and severity scales for clinical and epidemiological studies: a modification of the ACR Preliminary Diagnostic Criteria for Fibromyalgia. J Rheumatol. 2011;38(6):1113–22. Epub 2011/02/03. pmid:21285161.

Oaklander AL, Herzog ZD, Downs HM, Klein MM. Objective evidence that small-fiber polyneuropathy underlies some illnesses currently labeled as fibromyalgia. Pain. 2013;154(11):2310–6. Epub 2013/06/12. pmid:23748113.

Grayston R, Czanner G, Elhadd K, Goebel A, Frank B, Uceyler N, et al. A systematic review and meta-analysis of the prevalence of small fiber pathology in fibromyalgia: Implications for a new paradigm in fibromyalgia etiopathogenesis. Semin Arthritis Rheum. 2018. Epub 2018/10/14. pmid:30314675.

Pani LN, Korenda L, Meigs JB, Driver C, Chamany S, Fox CS, et al. Effect of aging on A1C levels in individuals without diabetes: evidence from the Framingham Offspring Study and the National Health and Nutrition Examination Survey 2001–2004. Diabetes Care. 2008;31(10):1991–6. Epub 2008/07/17.

Dobretsov M, Romanovsky D, Stimers JR. Early diabetic neuropathy: triggers and mechanisms. World journal of gastroenterology. 2007;13(2):175–91. Epub 01/14. pmid:17226897.
View ArticlePubMed/NCBIGoogle Scholar
21.Ferreira-Valente MA, Pais-Ribeiro JL, Jensen MP. Validity of four pain intensity rating scales. Pain. 2011;152(10):2399–404. Epub 2011/08/23. pmid:21856077.

Talbot K, Wang HY, Kazi H, Han LY, Bakshi KP, Stucky A, et al. Demonstrated brain insulin resistance in Alzheimer’s disease patients is associated with IGF-1 resistance, IRS-1 dysregulation, and cognitive decline. J Clin Invest. 2012;122(4):1316–38. Epub 2012/04/06. pmid:22476197.

https://www.dietdoctor.com/best-of-all-free-of-pain

https://www.dietdoctor.com/dont-feel-like-old-lady-anymore

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen