Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Hetty van Dijk
  6.  » Ik heb er zin an…

Ik heb er zin an…

11 augustus 2020

Op mijn 68e geniet ik al een tijdje van mijn welverdiende rust na meer dan 30 jaar buffelen in het huisartsenvak, overigens het mooiste vak ter wereld. Het nieuwe coronavirus sleurde mij echter resoluut terug op de werkvloer. Dat kwam zo. Ik was onder de indruk van het ernstige verloop van Covid-19, dat overigens niet alleen bij ouderen optreedt. Vaak is er gesproken over onderliggende aandoeningen, maar de oorzaak werd mij pas onlangs duidelijk. Het gaat weliswaar om o.a. diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht, maar een gemeenschappelijke oorzaak daarvan is insulineresistentie en toen ik mij daar verder in verdiepte, schrok ik van het percentage dat daar bij hoort.

Volgens recente schattingen blijkt 90% van ons insulineresistent (IR) te zijn! Met mijn overgewicht ontkom ik daar zelf ook niet aan en deed af en toe pogingen om er vanaf te komen. Gewicht verliezen, een beetje en altijd met tijdelijk resultaat. Zoveel mensen zijn dus ontregeld wat hun stofwisseling betreft, metabool ontregeld noemen deskundigen dat.

Ik wil deze kennis niet voor mijzelf houden

Ik wist al jaren dat je met geschikte voeding diabetes kunt omdraaien en ging weer op zoek. Zo kwam ik bij TheNewFood terecht en leerde dat een koolhydraatarm dieet ook helpt tegen insulineresistentie. Er is dus wel degelijk hoop voor die 90%! Die kennis kan en wil ik niet voor mijzelf houden. Daarom roep ik mijn mede-eilandbewoners (ik woon op Texel), maar eigenlijk iedereen op, om samen de strijd aan te gaan tegen insulineresistentie en daarmee tegen “onderliggende aandoeningen”. Niet alleen uit angst voor dat virus, maar met het doel gezonder te worden. Het bestrijden en voorkomen van IR heeft zoveel gezondheidsvoordelen! Daarover leer ik nog iedere dag.

Natuurlijk meteen zelf begonnen koolhydraatarmarm te eten. Meteen meer energie en geen honger meer. Gemiddeld een kilo gewichtsverlies per week en mijn bloedrukpillen gehalveerd. Mooie slanke enkels en minder plassen ‘s nachts. Ik verwacht op termijn nog meer verbeteringen. Kortom, ik ben een gelukkiger mens. En ik moet eerlijk zeggen: het is niet moeilijk. Het vereist passie en doorzettingsvermogen, maar de beloning is alles waard.

Koken is niet mijn passie, maar ik heb er nu plezier in

Ik volg de startgids letterlijk, dat blijkt het beste te werken. Ik heb zelfs plezier in de recepten en de nieuwe hulpmiddelen en dat zegt wel wat, want koken is nu net niet mijn passie. Ik heb veel steun aan de fenomenale kennis van Matty en Lara en wil op deze plaats graag bijdragen om mijn ervaringen ook buiten Texel uit te dragen. En laat ik nou altijd gedacht hebben dat een spirelli een bacterie is!

Ik heb er zin an, zoals ze hier op Texel zeggen.

Groeten van Texel,
Hetty van Dijk

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen