Selecteer een pagina

BLOG 16 Besparen met keto!

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke keto leven.

IS HET DUURDER?

Een van de vragen die ik vaak krijg is: “Is deze manier van eten duurder?” Ik snap die vraag, want toen ik net begon met deze aanpak vroeg ik mij dat zelf ook af. Vanwege die terugkerende vraag heb ik op een gegeven moment mijn eerdere uitgaven en die van sinds ik koolhydraatarm/keto eet, eens naast elkaar gelegd. Ik kwam tot de verrassende ontdekking dat ik minder geld kwijt ben aan boodschappen dan eerst.

DE START

In het begin moest ik wel veelgebruikte basisproducten en kruiden in huis halen. Daarvoor maakte ik bij het koken vooral gebruik van kant-en-klaar producten en pakjes en zakjes. Maar juist daar zit de meeste suiker en andere koolhydraten in, dus dat was geen optie meer toen ik weer puur en echt ging eten. Maar als je die basisproducten eenmaal in huis hebt, dan merk je dat er ook veel afvalt wat je niet meer hoeft te kopen.

Ook was ik in het begin wat extra kwijt, omdat ik voor Sem ook nog extra aardappelen of rijst of pasta kookte. Maar gaandeweg is hij steeds meer met ons mee gaan eten. Ik kocht voor onszelf natuurlijk al vanaf de start geen extraatjes zoals snoep, koek en chips meer, en ook Sem had daar steeds minder behoefte aan. En dat scheelde veel, want al die tussendoortjes, dranken en extraatjes, die kunnen flink aantikken!

DEELVASTEN

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat we tegenwoordig ruim verzadigd zijn met maximaal 2 hoofdmaaltijden. Dus van minimaal 6 keer per dag eten (3 hoofdmaaltijden en zeker 3 keer iets tussendoor) zijn we naar 2 hoofdmaaltijden per dag gegaan. En dat is een flinke besparing.  Als ik nu puur kijk naar wat we totaal kwijt zijn aan eten en drinken ben ik veel minder geld kwijt dan vroeger.

Misschien zijn sommige maaltijden en de (pure verse) ingrediënten wel iets duurder, maar daartegenover staan ook genoeg heerlijke goedkope recepten en eten we dus minder vaak op een dag. Als je nog ‘normaal eet’ dan kijk je daar misschien raar tegenaan, maar echt, je krijgt uiteindelijk zoveel ‘eetrust’! Je bent steeds zo heerlijk verzadigd, dat deelvasten gaat vanzelf en het voelt heerlijk.

NIKS WEGGOOIEN

Wat me ook opvalt: vroeger gooide ik ook veel meer groentes weg. Dat bleef dan eerst bewaard en uiteindelijk wist niet waar ik het in kon verwerken en verpieterde het in de koelkast, waarna het alsnog in de groene bak belandde. Toen we de weekmenu’s gingen volgen was dat meteen al anders. Ik kocht heel gericht wat ik nodig had en verder niets. En als er wel restjes waren, dan maakte ik een ‘bakje vol’ lunch.

Blijven er in de loop van de week toch nog wat restjes in de groentela over, dan voeren we een ‘groentela moet leeg’ dagje in. Dan maak ik bijvoorbeeld een grote omelet met groente en soms een omeletpizza, ik wok de groente dan eerst even voor ik ze over een bijna gare omelet verdeel. Of ik doe de groente in een ovenschaal met erover geklutst ei met kruiden, kaas en (slag)room, en dan zo’n 40 minuten op 180 graden.

HANDIGE RECEPTEN INDEX

Tegenwoordig blijft er zo maar weinig over. Ik check trouwens ook vaak de handige recepten-index van TheNewFood, als ik even geen inspiratie heb voor iets wat ik nog in huis heb. Je vult gewoon in wat je in je koelkast hebt. Niet zelden ontdek ik zo ook weer een nieuw favoriet gerecht. Ik vind die index ook super handig voor als bepaalde groente of vlees in de aanbieding is, zo kan ik flink besparen. Ook als je de weekmenu’s volgt kun je altijd voor een andere maaltijd kiezen uit de boekjes. Je zit dus nergens aan vast en dat is heel fijn als je goedkoper wilt.

Mijn conclusie is dat deze aanpak zeker niet duurder is dan ‘normaal’ eten. Uiteindelijk kun je zelfs een stuk goedkoper uit zijn. De winst zit hem ook in alles wat je niet meer eet en dus niet meer in huis hoeft te halen. Eigenlijk is het enige duurdere aan deze gezonde koolhydraatarme/keto aanpak dat ik allemaal nieuwe kleding heb moeten aanschaffen in 3 tot 4 maten kleiner.

Delen