Selecteer een pagina

JANNET BLOG 9 Last van zuivel

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke ketoleven.

NIEUWE GAST AAN TAFEL

Een paar weken terug kwam mijn zoon Kevin op visite met zijn Hongaarse vriendin. Ik had ze uitgenodigd om ook te blijven eten. Ik was van plan de shoarmaplate uit de eenpansspecial te gaan maken. Voor de zekerheid vroeg ik mijn zoon of ik nog rekening moest houden met bepaalde dieetwensen of allergieën. Hij stuurde vervolgens een foto met een enorme lijst met dingen die ze niet eet.

Niet vanwege een allergie, maar omdat ze er last van krijgt bij regelmatige consumptie. Ze bleek ook geen tarwe, spelt, rijst en aardappelen te eten, eigenlijk at ze dus richting koolhydraatarm, ook al noemt ze dat niet zo. Helaas stonden op het lijstje ook eieren, zuivel en hazelnoten. De shoarmaplate was dus geen goed idee en ik moest echt goed nadenken over een oplossing.

KETO SNERT- ALTIJD EEN SUCCES

Ook erwten stonden op het lijstje en dat inspireerde mij om te gaan voor de erwtensoep zonder erwten 😊, een recept uit de stamppotspecial. Ik heb gelijk maar weer een hele grote pan vol gemaakt en de rest in porties ingevroren. Ik vind deze snert echt heerlijk en tot nu toe ik heb ik nog van niemand gehoord dat het niet lekker was. Ook meneer Miep vindt het altijd heerlijk.

SEM

Eigenlijk past de bijnaam ‘meneer Miep’ niet meer bij Sem, want de tijd dat hij liep te miepen over het eten ligt allang achter ons. Hij eet altijd met ons mee en eigenlijk vindt hij het meeste gewoon heerlijk. Zelfs de gerechten die absoluut niet zijn favoriet zijn eet hij zonder zeuren. Hij eet verder niet strikt keto, maar wel koolhydraatarm. Niet omdat dat van mij moet, maar omdat hij zelf steeds vaker hiervoor kiest.

Hij had zelfs onenigheid met een leraar, die erg fan is van de schijf van vijf. Sem gaf aan het hier niet mee eens te zijn en vertelde over hoe ik nu eet, hoeveel ik ben afgevallen en hoeveel gezonder ik nu ben! Geweldig! Vanaf noem ik hem, bij gebrek aan een beter passende bijnaam, gewoon Sem. Sem B zou nog een optie kunnen zijn, zo heet hij op school, vanwege meerdere Semmen. Maar die slaan wij over; hij is geen crimineel.  😎

LACTOSE-INTOLERANT

De vriendin van Kevin was verrast over mijn keuze voor erwtensoep. Natuurlijk heb ik verteld dat snertliefhebbers hem altijd verrassend lekker vinden. Zelfs mensen die totaal niet van de traditionele snert houden, vinden deze keto variant heerlijk. Voor mijn zoon Kevin was het ook de eerste keer dat hij de keto variant at. Na een paar happen knikte hij goedkeurend; dit smaakt echt lekker! Ook zijn vriendin vond het heerlijk.

Al snel kwam het gesprek zo op gezond koolhydraatarm/keto eten. Ik vertelde dat ik op haar lijstje een hoop dingen had zien staan die ik nu ook niet meer eet. Ik heb haar foto’s van ‘vroeger’ laten zien en uitgelegd hoe dit mijn hele leven veranderd heeft. Hoe ik mij eerst altijd voelde en hoe geweldig ik me nu voel.

SCHOONMOEDERS 

De kwaaltjes en ongemakken die ik noemde zoals opgeblazen gevoel, maagzuur, buikpijn, waren dingen die haar bekend voor kwamen. Ik vertelde dat ik zelf jaren heb gedacht dat ik lactose-intolerant was of niet tegen zuivel kon, maar dat ik door keto heb ontdekt, dat dit niet de oorzaak van mijn klachten is. Ik eet nu gewoon kaas, yoghurt en andere keto-zuivel en heb nooit meer last van mijn buik!

Normaal zou ik echt mijn best hebben gedaan om haar over te halen om ook te starten. Ik zou haar misschien zelfs een boekje hebben uitgeleend. Al was dat nu geen optie, want ze spreekt geen Nederlands. Maar ik wilde niet gelijk de alles-beter-wetende schoonmoeder uithangen door te opperen dat zij wellicht ook keto eten zou kunnen proberen 😎, al kostte het me wel moeite om me in te houden. 😁

Delen