Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 4 MIJN KETO-ZWANGERSCHAP

BLOG 4 MIJN KETO-ZWANGERSCHAP

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelf al bijna tien jaar gezond koolhydraatarm/keto, ook tijdens haar zwangerschap. Lara werd op 1 maart moeder van haar eerste kindje. Baby Joep gaat natuurlijk ook gezond keto eten… In haar blogs neemt Lara je mee op dit avontuur.

Eten voor twee!

Of ik tijdens mijn zwangerschap ook keto heb gegeten, wordt me wel eens gevraagd. Maar natuurlijk! Alles wat jij eet, eet je baby ook. In juni 2022 zag ik dubbele lijntjes op de zwangerschapstest. En op de volgende weer. En op de volgende weer. Ja, ik was echt zwanger… We waren niet bewust bezig met kinderen krijgen, maar het was wel ‘ooit een keer’ de bedoeling.

Het kindje in mijn buik vond blijkbaar dat ‘ooit een keer’ was aangebroken. Zodra ik zwanger was, begonnen er allerlei radartjes in mijn hoofd te ratelen.  Je wil tenslotte vanaf het moment van de positieve zwangerschapstest direct het beste voor je kindje…

Ook nu koolhydraatarm/keto

Een zwangere vrouw krijgt van alle kanten ‘goedbedoelde’ adviezen als het gaat om voeding. Zo zou je volkorenproducten moeten eten, zou je meerdere keren op een dag moeten eten en zou het voor de ontwikkeling van je kindje belangrijk zijn om complexe koolhydraten te eten. Toch twijfel ik geen seconde; niet voor niets raden wij alle vrouwen aan om keto te (blijven) eten, juist tijdens de zwangerschap!

Bovendien: ik eet al jaren gezond koolhydraatarm/keto en ben daar enorm van opgeknapt. Ik voel me beter dan ooit en heb veel minder lichamelijke klachten. Waarom zou mijn lijf nu ineens iets anders nodig hebben? En waarom dan precies dat eten waar ik vroeger zoveel last van had? Nee, ben je mal, ook mijn zwangerschap eet ik koolhydraatarm/keto.

Geen ‘extra’ koolhydraten

Wij adviseren zwangere vrouwen eventueel wat extra koolhydraten te eten, als ze dat nodig hebben. Zo tussen de 50-75 gram per dag. Dit omdat je veel sneller koolhydraten verbrand als je zwanger bent en je meer ‘energie’ nodig hebt. Ik heb inderdaad een enkele keer wat meer koolhydraten gegeten, omdat mijn lijf er om vroeg. Dan nog was het niet echt veel: wat extra roodfruit, of een halve appel of peer.

Maar het is bij die enkele keer gebleven, ik had er tijdens mijn zwangerschap verder geen behoefte aan, voor mij was het eigenlijk niet (altijd) nodig is. Mijn lijf vroeg er gewoon niet om en was steeds verzadigd. Ik eet ook al zoveel jaren koolhydraatarm/keto, mijn lijf is hier zo goed aan gewend, dat zal hierbij vast meespelen. En ieder lijf is anders hierin natuurlijk.

Kwalen

Helaas had ik in het begin veel last van ‘ochtendmisselijkheid’, maar dan in de avond. Het avondeten was steevast een probleem. Overdag at ik daarom voedzaam en voldoende, zodat ik in de avond niet heel hard mijn best hoefde te doen om toch voldoende te eten. Op de misselijkheid na, had ik een gezonde zwangerschap. Mijn bloeddruk bleef de hele zwangerschap prachtig, ik kwam niet ‘overmatig’ aan (zo’n 8 kilo) en mijn bloedsuikers waren erg mooi, ondanks mijn ‘zogenaamde’ grotere risico op zwangerschapsdiabetes.

Diabetes?

Over zwangerschapsdiabetes gesproken… Ik had daar dus meer risico op, vanwege mijn insulineresistentie. Mijn verloskundige stelde voor een glucosetolerantietest aan te vragen. De test is bedoeld om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Deze weigerde ik, ik zat er niet op te wachten om een suikerdrankje (met 75 gram suiker!) te drinken. En waarvoor? Ik eet strikt keto immers, hoezo zou ik dan diabetes krijgen?

Bovendien: mijn lijf is deze enorme hoeveelheid suiker niet gewend en het is daarom niet in staat om ineens zo’n absurde hoeveelheid suiker op te ruimen. Gevolg: uit de test komt dan waarschijnlijk dat ik zwangerschapsdiabetes heb, wat niet zo is. Bovendien kan mijn lijf echt in shock raken door zo’n hoeveelheid suiker. Ik raad het om die reden ook af, als je al langer strikt keto eet. Om mijn verloskundige gerust te stellen prikte ik ‘een curve’, daarbij meet je door de dag heen regelmatig je bloedsuikers – en die bleken perfect!

Vaker eten

In principe hoef je niet vaker te gaan eten als je zwanger bent. Tenzij je merkt dat je lijf daar echt behoefte aan heeft, dan luister je daar natuurlijk naar! Ik heb dat ook gedaan. Ik paste mijn eetritme aan op mijn behoefte en ging wat vaker eten, op momenten dat ik echt trek had. Vóór mijn zwangerschap at ik meestal niet vaker dan één of twee keer per dag, maar dat ging niet meer tijdens mijn zwangerschap.

Ik was vaak drie tot vier uur na het eten weer hongerig. Misschien ook doordat ik niet zoveel kon eten; als ik teveel at, was ik vaak al snel misselijk. Uiteindelijk kwam dat neer op zo’n drie tot vijf keer per dag. Maar dus wel alles écht koolhydraatarm/keto. De zwangerschap verliep verder perfect en Joep werd kerngezond geboren!

 

Delen