Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
Puur natuur
Puur en gezond eten begint natuurlijk al bij borstvoeding. Moedermelk bevat alles wat je kindje nodig heeft, precies afgestemd op zijn behoefte. Dus natuurlijk zou Joep borstvoeding krijgen, in ieder geval het eerste jaar. Joep hapte tijdens het gouden uur (het eerste uur na de bevalling) direct al goed aan en leek met gemak te drinken. De dagen erna meldde Joep zich regelmatig om te eten, het ging perfect!
Of toch niet?
Maar niet voor lang… Helaas bleek dronk hij niet genoeg. Op dag vier gaf de kraamzorg aan dat ik eerst moest gaan bijvoeden, omdat Joep te veel afviel. Hij zou anders mogelijk verzwakken, waardoor hij nog minder goed uit de borst kunnen drinken. Joep moest aansterken en misschien zou hij dan krachtiger gaan drinken, waardoor mijn borstvoeding ook beter op gang zou kunnen komen, dat was het idee.
Met lichte tegenzin, het voelde niet goed, maar omdat ik natuurlijk ook niet wilde dat Joep verhongerde, haalde we een pot kunstvoeding in huis. De ingrediëntenlijst probeerde ik te negeren, ik wist al dat ik er helemaal niet blij van zou worden… Waarom stoppen ze zoveel onnatuurlijks in voeding voor baby’s? En waarom zoveel suiker?
Buikpijn
Ik worstelde enorm met mijn afkeer voor dit kunsteten. Maar ja, Joep kon niet verder afvallen. Het moest. Hij zou iedere keer dat het wilde eten eerst bij mij drinken en daarna nog een flesje met een klein beetje van de kunstvoeding krijgen. Dit allemaal in de hoop hij dan snel voldoende bij mij zou kunnen drinken en de kunstvoeding daarna niet meer nodig was.
Maar de kunstvoeding viel niet goed bij Joep, hij kreeg gierende buikpijn. Het poepen ging niet meer en hij huilde veel meer dan we de eerste dagen van hem gewend waren. Tot overmaat van ramp kwam mijn productie niet verder op gang, ik bleef te weinig borstvoeding maken, ondanks alles wat ik probeerde. Het begon er steeds meer naar uit te zien dat Joep niet zonder bijvoeding zou kunnen.
Een onverwachte wending
Het klopte van geen kanten voor mijn gevoel. Ik wil zelf zo puur en echt mogelijk eten en nu moest ik Joep kunstvoeding gaan geven. Voeding waarvan de ingrediëntenlijst nog langer is dan de ingrediëntenlijst op een gemiddelde kant-en-klaar maaltijd. Dat kon nooit de bedoeling zijn! Teleurgesteld en wanhopig vroeg ik de lactatiekundige opnieuw of ze mij kon helpen.
En dat kon ze! Ze stelde voor om donormelk te gaan zoeken voor Joep. Donormelk? Ik wist helemaal niet van het bestaan af. Er ging een wereld voor me open en we kregen weer hoop! Ze wist zelfs nog wel een moeder die een vriezer vol moedermelk voor Joep had…
Donormelk
Na het aanbod van de lactatiekundige dook ik in het ‘donormelk dossier’. Hoe werkt het? Waar moet je rekening mee houden? Is het veilig? Hebben wij nog bepaalde eisen of wensen als het om de melk gaat? Op de bank, met een kreunende Joep op schoot, verdiepte ik me in deze nieuwe mogelijke oplossing. Ik ontdekte dat er veel meer moeders zijn die moedermelk aanbieden, wat bijzonder!
Het was natuurlijk niet mijn eigen melk, wat altijd het beste is. Moedermelk is immers compleet afgestemd op je eigen baby. En het is ook geen melk van een puur gezonde keto moeder. Maar het leek ons een veel beter alternatief dan kunstvoeding. Het voelde als een enorme opluchting! Al snel kwamen we tot de conclusie dat we hiervoor zouden gaan.
Moedermelk ophalen
Samen met de vader van Joep en de toen drie weken oude Joep stapte ik in de auto om de melk te halen. Deze moeder had maar liefst elf liter liggen, wij waren de eersten aan wie zij doneerde. Met deze moedermelk zouden we een flink tijdje vooruit kunnen! De voorraad melk wordt door de mannen van haar vriezer naar mijn koeltas verplaatst. Het voelde allemaal erg bijzonder en speciaal.
Eenmaal thuis pakten we de draad van voor de kunstvoeding weer op. Hij dronk eerst moedermelk bij mij en daarna de donormelk uit een flesje. Zo dronk hij altijd precies zoveel als hij wilde en nodig had.
Tevreden Joep
Al heel snel begon Joep weer goed aan te komen en zijn buikpijn leek verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik vergeet nooit meer de volle luier die hij had na zijn eerste flesjes moedermelk! Tijdens de twee weken kunstvoeding had Joep vrijwel niet kunnen poepen en nu ein-de-lijk kwam het los. Wat een opluchting moet dat voor hem zijn geweest.
Hij werd al heel snel weer het alerte en tevreden kindje, dat we de eerste dagen na de bevalling hadden gezien en hij sliep ook eindelijk weer goed: zonder buikpijn, maar met toch een lekker verzadigd buikje!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd