Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. EET JEZELF BETER
  4.  » 
  5. MAAG DARMEN & LEVER
  6.  » Leververvetting vaak niet opgemerkt

Leververvetting vaak niet opgemerkt

Het aantal mensen met een zieke lever, door leververvetting, neemt heel snel toe. Vroeger kwam leververvetting vooral voor bij mensen die te veel alcohol dronken. Maar ook insulineresistentie mensen, die moeite hebben om koolhydraten te verwerken, kunnen leververvetting krijgen. Het lichaam gaat dan ook de lever gebruiken om koolhydraten in op te slaan. Veel minder koolhydraten eten is dan de oplossing.

Wat is leververvetting?

Bij leververvetting worden reserves opgeslagen in de lever. Dit is niet normaal, de lever is niet bedoeld voor reserve-opslag, maar om heel veel belangrijke taken te vervullen, die je gezond moeten houden. Je lever maakt galvloeistof aan, zorgt voor de opslag van vitaminen en mineralen, zorgt voor de productie van belangrijke bouwstoffen, maakt giftige stoffen en medicijnen onschadelijk en speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding. Je begrijpt dat als je steeds meer reserves in je lever gaat opslaan, de lever steeds slechter zijn werk kan doen.

Deze ziekte komt steeds vaker voor en wordt nu gezien als het snelst groeiende ernstige gezondheidsprobleem. Naar schatting heeft 1 op de 4 mensen leververvetting. Leververvetting is één van de snelst groeiende gezondheidsproblemen van deze tijd. Bij een vermoeden van leververvetting wordt een bloedonderzoek gedaan om te kijken of de leverwaardes verhoogd zijn.

Is leververvetting erg?
Leververvetting is levensgevaarlijk. Doe je niets, dan is het dodelijk. Eerst vallen delen van je lever uit, door ontstekingen en littekenweefsel (levercirrose), en zo gaat dat door. Uiteindelijk kan levertransplantatie de enige redding zijn. Levervetting kan ook leverkanker veroorzaken.


Wat is de oorzaak van leververvetting?
Insulineresistentie is de belangrijkste oorzaak van een vette lever. Wanneer je insulineresistent bent, dan zijn je bloedsuikers vrijwel altijd te hoog en wordt je lichaam gedwongen door insuline, om waar het maar kan, suiker op te slaan. Ook in je lever. Leververvetting zorgt er vervolgens ook weer voor dat je nog insulineresistenter wordt, dus nog sneller koolhydraten opslaat als vet: het is een vicieuze cirkel. 

Wie krijgt vooral leververvetting?

Wie heeft grotere kans om een vette lever te krijgen? Iedereen die insulineresistent is, loopt grote kans op een vervette lever, wanneer veel koolhydraten worden gegeten.
– Meer dan 85 procent van alle mensen met diabetes type 2.
– Mensen met overgewicht hebben vijf tot vijftien keer meer kans op het krijgen van een vervette lever.
– Mensen die van buiten slank zijn, maar van binnen dik (zij slaan vet op in en rond hun organen).
 
– Mensen die bovenmatig alcohol gebruiken.

Wat merk je van leververvetting?

Leververvetting ontstaat vaak sluimerend, zonder dat je er iets van merkt.  Je kunt het al jaren hebben voordat je écht klachten krijgt. Vaak wordt het per toeval ontdekt bij een bloedonderzoek: mensen met een vette lever hebben vrijwel altijd hogere leverwaarden (maar dat hoeft niet) en vaak ook een wat vergrote lever (maar dat hoeft niet). De arts kijkt ook naar de symptomen bij het vaststellen van de diagnose.

Symptomen 
De klachten die je kunt krijgen als je een vette lever hebt, zijn onder meer:
– 
vermoeidheid (vaak extreme vermoeidheid);
– misselijkheid;
– gewrichtsklachten;
– huidklachten (jeuk);
– buikpijn (rechtsbovenin). 
 

Wat kun je eraan doen? 

Het is heel belangrijk actie te ondernemen om leververvetting terug te draaien. Het enige wat je kunt doen is de oorzaak wegnemen. Zodat je lever weer kan herstellen en weer kan doen wat hij moet doen! Namelijk jou gezond houden. Vaak wordt aangeraden om af te vallen. Helaas zorgen de meeste (vetarme) diëten er juist voor dat leververvetting nog erger wordt. Dat is logisch, als je vooral koolhydraten gaat eten en minder vet. Dan ga je nóg meer suiker opslaan in je lever.

Eet jezelf gezonder!
De enige manier die echt werkt, is veel minder koolhydraten eten. Je lever slaat dan niet nieuwe vetreserves op en gaat op een gegeven moment ook de vetreserves weer ‘loslaten’. Zo kan je lever weer gezond worden en weer doen wat hij moet doen. Met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak eet je jezelf letterlijk gezonder.

Wat kun je verwachten van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak bij leververvetting?

Onderzoek laat zien dat binnen 48 uur de leverwaarden al omlaag gaan. We zien in de praktijk dat klachten van een vervette lever al snel afnemen en dat een vervette lever soms al binnen enkele maanden om te keren is. Na een jaar heeft 60 procent weer een gezonde lever. Ook schade waarvan eerder gedacht werd dat dit blijvend is, kan in sommige gevallen hersteld worden met deze aanpak. 

Kun je leververvetting krijgen als je gezond koolhydraatarm/keto eet?
Wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet (en niet overmatig alcohol drinkt), dan loop je geen kans meer leververvetting te krijgen als gevolg van insulineresistentie. Je lijf zal alleen maar gezonder worden en veel schade kan worden teruggedraaid. 

In 2011 wordt bij Carla tijdens een bloedwaardes controle ontdekt dat er iets mis is met haar lever. Na veel onderzoeken blijkt ze leververvetting te hebben. Ze is dan veertig jaar en ziet er slank uit, maar haar lichaam blijkt ‘dik van binnen’. De internist maakt zich zorgen. Ze wordt naar huis gestuurd met de mededeling dat ze moet afvallen.

De jaren daarna probeert ze het ene dieet na het andere. Met als resultaat dat ze juist dikker en zieker wordt. In 2019 start ze met TheNewFood en na een half jaar is ze niet alleen 17 kilo afgevallen en slank, ook haar leverwaardes zijn perfect. Carla is zo dankbaar en opgetogen over dit resultaat, ze wil dit graag met iedereen delen. Lees meer…

Hoe pak je het aan?

Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met gezond koolhydraatarm/keto eten. We raden je aan om de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen, dit is de meest effectieve manier om dit aan te pakken. Je kunt gewoon starten met de weekmenu’s in de STARTGIDS. Aanpassingen zijn niet nodig. Hieronder geven we een aantal tips, die je kunnen helpen je vervette lever nóg sneller te herstellen.

TIP 1 Vermijd alcohol
Alcohol is een belasting voor je lever. Zolang je een vervette lever hebt, is het daarom verstandiger om helemaal geen alcohol te drinken. Als er in een recept gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een scheutje wijn, kun je dit wel doen. De alcohol verdampt dan grotendeels. Als je dat niet wil, kun je het uiteraard weg laten.

TIP 2 Eet vooral veel eieren, kippenlever/runderlever, kool, broccoli en knoflook
In deze producten zitten stofjes die je lever ondersteunen. Zeker wanneer je een vervette lever hebt, heb je meer behoefte aan dit stofje. Eet dus gerust wat meer van deze producten, mits het past binnen je dagtotaal qua koolhydraten.

TIP 3 Neem eventueel een supplement om je lever te ondersteunen
Je kunt je lever eventueel ondersteunen met mariadistel (supplement te koop bij verschillende natuurwinkels). Dit supplement kan het proces versnellen en ervoor zorgen dat je dus sneller van je klachten af bent. Als je klachten afnemen kun je weer stoppen met dit supplement. Je hoeft dit niet per se te gebruiken, want een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zorgt ook al voor het herstellen van je lever.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

    Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

    Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.

    BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

    Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

    Delen