Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  » 
 3. EET JEZELF BETER
 4.  » Keto zeer effectief bij lipoedeem

Keto zeer effectief bij lipoedeem

Op het keto congres 2023 in Denver gaven lipoedeem therapeut Leslyn Keith en onderzoeker Siobhan Huggins van ‘The Lipedema Project’ een presentatie over de inzet van een gezonde keto aanpak bij lipoedeem. Volgens de sprekers weten veel vrouwen niet dat ze lipoedeem hebben. Ook zouden veel vrouwen met lipoedeem niet weten dat gezond keto de enige aanpak is die echt werkt bij lipoedeem, ook tegen de pijn! 

Onderstaand een samenvatting van deze presentatie.

Onderzoek naar lipoedeem is lastig

Onderzoeker Siobhan Huggins eet zelf al 5 jaar gezond keto en Lipoedeem therapeut Leslyn Keith zelfs al 12 jaar. Vanuit hun eigen ervaring zijn ze gestart met een project waarbij ze keto inzetten bij de behandeling van lipoedeem bij een grotere groep vrouwen met lipoedeem. Er is tot nu toe nog maar weinig onderzoek naar gedaan, ook omdat er geen standaarddefinitie is voor lipoedeem. Dat maakt onderzoek lastig. 

Het is onbekend wat precies de oorzaak is van lipoedeem, maar het eten van veel koolhydraten (vooral fructose), lijkt wel een rol te spelen. 

Lipoedeem herkennen

Lipoedeem komt vaak voor en vooral bij vrouwen, vrijwel allemaal (88%) met overgewicht. Sommige vrouwen weten niet dat ze lipoedeem hebben; ze denken dat ze ‘gewoon te dik’ zijn. Bij lipoedeem is altijd sprake van grote, dikke benen (soms ook armen), waarbij het opvallend is dat de handen, voeten en (meestal ook) de taille niet te dik zijn. Veel bewegen helpt niet om dunnere benen en armen te krijgen.

Vrouwen met lipoedeem geven aan onder andere last te hebben van scherpe stekende pijn in het gezwollen gebied, een strakke gespannen huid, jeuk, roodheid, blauwe plekken (of alleen het gevoel van een blauwe plek), zware vermoeide benen en gevoelloosheid of tintelen. De ‘verdikking’ door lipoedeem is aan beide kanten gelijk. De foto boven dit artikel laat de vijf verschillende lipoedeem-types zien.

Van kwaad tot erger

Lipoedeem is eigenlijk een chronische ontsteking van het vetweefsel, hierdoor ontstaat littekenweefsel. Bij lipoedeem is sprake van verlies van elasticiteit van de bloedvaten. De bloedvaten worden fragieler en er ontstaan gemakkelijk kneuzingen. Ook de huid rond het aangedane gebied is vaak enorm gespannen. Er wordt veel littekenweefsel gevormd in het bindweefsel. Daardoor is het moeilijk om van de zwellingen af te komen. 

Lipoedeem wordt steeds erger en kan steeds meer pijn veroorzaken. Er kan hypermobiliteit ontstaan en allerlei andere complicaties. Op den duur kan lipoedeem zo erg worden dat het onmogelijk wordt om te lopen of te bewegen. Veel vrouwen schamen zich voor hun lipoedeem. 

Het lipoedeem project

In de praktijk zag Leslyn Keith dat ‘normale diëten’ bij lipoedeem geen resultaten opleveren wat afvallen of afname van klachten betreft. Ze onderzocht zelf onder een grote groep deelnemers of een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak wel werkt. Na 6 maanden was er bij alle deelnemers al veel verbetering. Deze positieve resultaten werden ook gezien in andere onderzoeken naar keto bij lipoedeem.

Keto werd bijvoorbeeld vergeleken met een koolhydraatrijk dieet (Nordic diet), met een calorie-arm dieet en met ‘gewoon koolhydraatarm’. Een keto aanpak bleek beter te werken dan de andere diëten. Alleen met een keto aanpak werd opvallend veel verbetering gezien. De pijn nam af en ook de zwelling van de benen nam af. Dat werd niet bereikt met andere diëten. Ook ‘gewoon koolhydraatarm’ eten was veel minder effectief.

Resultaten van een keto aanpak bij lipoedeem

De belangrijkste resultaten die de onderzoekers zagen bij een gezonde keto aanpak:

 • Vrijwel direct afname pijn
  Opvallend is dat al in de eerste week de pijn afneemt. Vaak nog voordat er sprake is van gewichtsverlies.
 • Vooral de vorm van het lichaam verandert
  Vaak is al snel te zien dat het lichaam verandert, dat lipoedeem verdikkingen afnemen, ook nog voordat veel gewicht is verloren.
 • Hormonen komen in balans
  De hormonen komen weer in balans, ook andere klachten door een hormonale disbalans nemen af.
 • Ontstekingen nemen af
  Door een gezonde keto aanpak nemen ontstekingen af. Hierdoor nemen de zwellingen en de pijn al snel af.
 • Vetweefsel wordt gezonder
  Vetweefsel is zuurstofarm, waardoor het moeilijk bereikbaar wordt voor brandstof. Maar ketonen beschermen bij weinig zuurstof. Ketonen lijken (in tegenstelling tot glucose) wel energie te kunnen leveren in een zuurstofarme omgeving, waardoor vetweefsel gezonder wordt.
 • Lipoedeem stopt / geen verergering
  Door strikt gezond keto te eten ontstaat geen nieuw ongezond vetweefsel en wordt verdere vorming of verergering van lipoedeem gestopt. 
 • Insulineresistentie neemt af
  Met een normaal voedingspatroon neemt de insulineresistentie alleen maar toe, terwijl deze juist af kan nemen wanneer een strikt gezonde keto aanpak wordt gevolgd.

Niets te verliezen

Lipoedeem therapeut Leslyn raadt iedere vrouw met lipoedeem aan te starten met een gezonde keto aanpak en daarbij ook regelmatig te vasten (hier vind je een stappenplan om te starten met vasten). Leslyn: “Er kan heel veel lijden weggenomen worden met een keto-aanpak. Probeer het, de pijn in de benen neemt drastisch af! Je hebt bovendien niks te verliezen.” Vaak is meer niet nodig om tot geweldige resultaten te komen.

Mocht dit uiteindelijk toch niet voldoende resultaat opleveren, dan spelen mogelijk andere dingen mee, geeft zij aan. Misschien is er bijvoorbeeld sprake van een voedselallergie. Dan kan een eliminatie-dieet een slim idee zijn (op deze pagina lees je meer). Op den duur zou je ook wat meer kunnen focussen op eiwitten en wat minder op vet. Maar dit werkt niet voor iedereen, waarschuwt ze, dus kijk wat werkt voor jouw lijf.

Heb jij lipoedeem of denk je dat je dat hebt?

Misschien heb jij ook lipoedeem. We raden je aan om snel te starten met keto, je kunt gewoon de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen, dit is de meest effectieve manier om dit aan te pakken. Je kunt gewoon starten met de weekmenu’s, aanpassingen zijn niet nodig. Je bestelt ze hier samen met korting: thenewfood.nl/startgidsen. Leslyn raad aan om daarnaast ter ondersteuning in te zetten op lymfedrainage.

Of misschien denk je dat je mogelijk ook lipoedeem hebt, omdat je op sommige plaatsen maar niet af kunt vallen. Misschien lijkt jouw figuur op één van de lipoedeem-types, maar heb je verder niet veel last ervan. Het kan allemaal. Je kunt ook dan het beste zo snel mogelijk beginnen met gezond koolhydraatarm/keto eten. Dat kan je veel opleveren!

Hier vind je onze algemene pagina over lipoedeem-en-lymfoedeem

VERWIJZING NAAR DE ONDERZOEKEN

Comparison of low fat and low carbohydrate diets on circulating fatty acid composition and markers of inflammation
PMID: 18046594 DOI: 10.1007/s11745-007-3132-7

Multi-dimensional Roles of Ketone Bodies in Fuel Metabolism, Signaling, and Therapeutics
PMID: 28178565 PMCID: PMC5313038 DOI: 10.1016/j.cmet.2016.12.022

Multi-dimensional Roles of Ketone Bodies in Fuel Metabolism, Signaling, and Therapeutics
PMID: 28178565 PMCID: PMC5313038 DOI: 10.1016/j.cmet.2016.12.022

Inflammation and Lymphatic Function
PMID: 30863410 PMCID: PMC6399417 DOI: 10.3389/fimmu.2019.00308

Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen