Selecteer een pagina
  1. Blogs
  2.  » 
  3. Matty
  4.  » BLOG 28: Het ziekmakende voedingscentrum

BLOG 28: Het ziekmakende voedingscentrum

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

Wat is hét recept om iemand nog zieker te maken? Laat ze zes of zeven keer per dag eten: ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten en ’s avonds nog een snack. Precies dat is wat het Voedingscentrum onder “gezond” verkoopt. Maar het zijn adviezen die insulineresistentie in stand houden en verergeren, en dus letterlijk ziek maken.

Voor wie zijn hun adviezen eigenlijk?

Het Voedingscentrum zegt zelf dat hun adviezen bedoeld zijn voor gezonde mensen met een gemiddeld gewicht. Maar wie zijn dat nog? Negentig procent van de Nederlanders is insulineresistent of op weg daarheen. Velen hebben overgewicht, prediabetes of andere klachten die direct met voeding samenhangen. Dan blijft er hooguit tien procent ‘gezond’ over, waarvan een deel ook al ziek is.

Als je het zo bekijkt, zijn de adviezen van het Voedingscentrum eigenlijk voor bijna niemand écht geschikt. En toch zijn dit de adviezen die als standaard gelden in de zorg, in ziekenhuizen en op scholen. En bij je huisarts! 

Voor wie is veel brood gezond?

Een voorbeeld is het advies van vijf tot zeven boterhammen per dag. Voor iemand die kerngezond is en een stabiele bloedsuiker heeft, kan dat misschien geen kwaad. Maar voor iemand met insulineresistentie is dit funest. Je bloedsuiker en insuline schieten omhoog, je lichaam blijft in vetopslag, en je legt de basis voor ernstige ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, leververvetting en zelfs Alzheimer.

Een ander voorbeeld is al die keren eten op een dag. Zes of zeven keer per dag dat je bloedsuiker en insuline omhoog schieten. Zes of zeven keer dat je lichaam in de vetopslag gaat en geen rust krijgt. Bloedsuikers en insuline blijven voortdurend hoog waardoor je lijf stukje bij beetje kapot gaat. En tóch wordt dit verkocht als gezond. Dit is ook juist precies waarom zóveel mensen insulineresistent worden.

Waar komen de adviezen vandaan?

Maar ze bedoelen het toch goed? Ze doen toch hun best om ‘eerlijk te zijn over eten’? Je kunt niet eerlijk zijn als je je informatie uit onbetrouwbare bronnen haalt. En dat doen ze. Het Voedingscentrum doet zelf geen onderzoek. Zij nemen hun adviezen over van de Gezondheidsraad. En die kijkt weer naar internationale richtlijnen van organisaties zoals de WHO en de EFSA.

En daar gaat het mis. Want in die commissies en adviesgroepen zitten wetenschappers die vaak banden hebben met de voedingsindustrie en/of de farmaceutische industrie. Zo blijven graanproducten, brood, pasta én suiker de basis van onze voeding, terwijl vetten jarenlang ten onrechte als gevaarlijk zijn weggezet. En nergens het advies om koolhydraten echt drastisch te minderen om je systeem tot rust te brengen.

Het excuus van consensus

Het Voedingscentrum zegt: we passen onze adviezen alleen aan als alle wetenschappers er consensus over is. Dus: als alle partijen het erover eens zijn. Dat klinkt netjes, maar in de praktijk betekent het: we wachten tot we een ons wegen. Want onder die partijen zijn óók de graan- en suikerindustrie en de farmaceutische industrie. Daarom houden ze vast aan de richtlijnen waar iedereen het wel over eens is. Toch?

Oh wacht; hun huidige adviezen zijn helemaal niet op echte consensus gebaseerd. Het idee dat vet slecht was bijvoorbeeld, kwam ooit uit zwakke onderzoeken en de lobby van de suiker- en graanindustrie. Er waren vanaf het begin wetenschappers die waarschuwden dat dit verkeerd zat. Hun stemmen werden genegeerd. Inmiddels is er bewijs in overvloed dat het niet werkt.

Maar als je alle kritische stemmen negeert, dan kun je blijkbaar zeggen dat iedereen het eens is…

Gezondheid of duurzaamheid?

De laatste jaren heeft het Voedingscentrum er nog iets bij geplakt: duurzaamheid. Minder vlees, meer plantaardig, minder belasting voor het milieu. En dat betekent dat ze nu iets als “gezond” bestempelen, omdat het beter is voor het klimaat. Terwijl het voor jouw lijf misschien helemaal niet goed is. Wat heb jij eraan dat je eten duurzaam is, als het je bloedsuikers en hormonen ontregelt en je ziek maakt?

Als échte motor achter ontelbare ernstige ziektes erkend zou worden: insulineresistentie, dan zou ons hele voedingsbeleid op de schop moeten. Maar dan zouden veel minder mensen medicijnen nodig hebben voor hoge bloeddruk, cholesterol, suiker, reuma, noem maar op. En dat zou miljarden euro’s aan omzet kosten voor de voedings- en farmaceutische industrie. Dus spelen ze gewoon dat ze het niet zeker weten.

Want: ik zei het vorige week al: gezonde mensen leveren simpelweg minder op.

Maar wie kan je dan wel vertrouwen?

Het Voedingscentrum houdt vast aan adviezen die achterhaald zijn en schadelijk kunnen zijn voor de meeste mensen. Hun adviezen zijn algemeen, oppervlakkig en niet afgestemd op jou. Vertrouw hen dus vooral niet. Maar de vraag is: wat voor “centrum” zouden we wél kunnen vertrouwen? Ik denk: een centrum dat niet leunt op belangen of politieke spelletjes, maar op wat ons lichaam ons laat zien.

Een centrum dat leert van echte ervaringen, van mensen die hun gezondheid hebben teruggewonnen door anders te eten. En dat centrum… dat zijn wij zelf! Laten we leren van elkaar. Lees de ervaringsverhalen die we hier delen. Lees de verhalen van mensen die eindelijk echt (en veel) afvielen en gezonder werden, alleen door anders te gaan eten. Heel veel anders dan het Voedingscentrum ons voorschotelt.

Durf te kijken wat voor jóu werkt en durf je eigen lijf te volgen. Dat is de enige gids die je echt kunt vertrouwen.

Delen