Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Hetty van Dijk
  6.  » Durf jij ook weer vet te eten?

Durf jij ook weer vet te eten?

Toen ik kennismaakte met keto/koolhydraatarm, leerde ik ook meer over vetten. In mijn werkzame leven was vet not done en moest alles dus vetarm. Iedereen met een te hoog cholesterol zette ik levenslang op een mager, bij voorkeur plantaardig dieet en vaak ook op cholesterolverlagende medicijnen. Ik dacht dat ik daarmee goed bezig was.

Ik weet nu dat vet gezond is en niet dik maakt

Hoe anders kijk ik nu tegen vetten aan. Keto en koolhydraatarm kunnen niet zonder vet. De Engelsen hebben die kennis meteen maar in hun afkorting gestopt: LCHF = low carb high fat = weinig koolhydraten, veel vet. Nu ik geen koolhydraten meer gebruik als brandstof, heb ik een andere brandstof nodig. Vet dus. Er zijn mensen die vet wel de diesel van onze stofwisseling noemen. En gelijk hebben ze. Zo weet ik nu dat vet eten nìet dik maakt, geen invloed heeft op cholesterol en niet bijdraagt aan het krijgen van hart- en vaatziekten. Talloze wetenschappelijk verantwoorde onderzoeken tonen dat al jaren aan.

Het blijft een gek idee: de overmaat aan vet in ons lichaam met gezonde vetten te gaan bestrijden. Toch werkt het zo en geleerden kunnen dat haarfijn uitleggen. Omdat we in ketose raken, gaat ons lichaam van suikerverbranding over op vetverbranding. De gezonde vetten die we nu eten, helpen om in ketose te blijven en dus vet te blijven verbranden. En ja, ook de verzadigde vetten blijken wel degelijk onze gezondheid te bevorderen. Nooit gedacht dat ik dat nog eens uit mijn pen zou laten vloeien….. 

Koken is weer leuk!

Hoe doe je dat dan in de praktijk; meer vet eten? Dat is toch even wennen en daarom zijn de gidsen van TheNewFood zo’n uitkomst. Ik had het zeker niet gered zonder de startgids. Verstandig keto eten is niet alleen koolhydraten verminderen. Verstandig vegetarisch is ook niet alleen vlees weglaten.

Uit de andere gidsen leer ik nu allerlei leuke variaties kennen en deze anti-koker krijgt er zelfs plezier in, ook om kritische andersdenkenden een keto-maaltijd voor te schotelen. Ze vinden het zonder uitzondering lekker.

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen