Selecteer een pagina

BLOG 5 Zout

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWAALF ZATERDAG

Vandaag voel ik direct na het opstaan dat ik niet helemaal fit ben. Ik ben wat trillerig, licht in mijn hoofd, mijn armspieren verzuren bij de minste inspanning en mijn benen lijken niet van mij. Ik vraag me af of ik nog steeds aan het afkicken ben van al die koolhydraten die ik gewend was te verorberen. Omdat ik twijfel of ik hier nu nog last van kan hebben, neem ik weer even contact op via de chat van TheNewFood.

LoSalt

Op de vraag hoeveel zout ik neem, vertel dat ik dagelijks 2 tot 3 koppen bouillon met extra zout. Welk zout is de volgende vraag. En dan blijkt dat ik het verkeerde zout gebruik. 😅😅 Ik nam vooral LoSalt omdat ik dacht dat dat beter was i.v.m. hoge bloeddruk. Maar Lara (verpleegkundige bij TheNewFood) legt uit dat ik zo teveel kalium binnenkrijg en daar last kan krijgen. Bovendien verlies ik hierdoor juist extra vocht en zouten!

Ze adviseert het zoutadvies exact op te volgen. Dus 1 á 2 keer per dag een halve theelepel Himalaya of Keltisch zout met een halve theelepel LoSalt. En als ik meer zout nodig heb (en dat heb ik!) dan alleen extra Himalaya of Keltisch zout. Niet nog extra LoSalt. Ik deed dat wel.

Bloeddruk

Wat betreft mijn bloeddruk stelt ze me gerust: ik hoef me écht geen zorgen te maken wat betreft mijn bloeddruk. Zout is niet de oorzaak van hoge bloeddruk, zoals altijd werd gedacht, maar suiker is de boosdoener. Sterker nog: ik kan verwachten dat mijn bloeddruk snel gaat zakken! Ik ben gerustgesteld en ga het anders doen met het zout.  Wat is dat toch fijn dat je echt álles kunt vragen en snel antwoord krijgt!

Lunch vergeten

’s Middags besluiten we even te gaan fietsen in de prachtige omgeving van de Lemelerberg. Nog maar net op weg, voel ik me wat onzeker.
Misschien omdat dit de eerste keer is dit seizoen dat ik weer op de fiets stap? Ik fiets door, maar word ook echt bibberig. En ineens weet ik het! We hebben niet geluncht! Gewoon vergeten. We maken er geen punt van en fietsen terug naar de caravan.

In een mum van tijd tover ik de heerlijke salade met avocado en zalm op tafel. Ik neem er een kop bouillon met extra Himalayazout bij en knap meteen op. Niet veel later zijn we weer op weg. We maken ook nog een heerlijke wandeling en de energie stroomt weer.

Bami

Bij thuiskomst genieten we nog even van de zon en later dan normaal nuttigen we de avondmaaltijd. Later op de avond sta ik weer even achter de pannen om alvast de bamischotel voor onze vrienden die morgen op visite komen, klaar te maken. Het bereiden hiervan kost me geen enkele moeite. Ik ben immers verzadigd! Alles is voor hen op maat gekocht, zodat er niets overblijft. Wij eten zelf morgen gewoon lekker uit de startgids.

DAG DERTIEN ZONDAG

Ik was altijd een enorme uitslaper, ik werd gewoon al moe wakker. Ik was jaloers op mensen die elke ochtend energiek naast hun bed staan. Maar vandaag moest ik om 7 uur even plassen en voelde me zowaar uitgerust. Maar ja, dat is wel heel vroeg om op te staan, dacht ik. Dus nog even terug naar bed. Normaal viel ik dan direct weer in slaap, maar deze keer lukte me dat met geen mogelijkheid. Ik was klaar met slapen!

Energiek de dag in

Als Marja een uurtje later opstaat, is ook zij heel verbaasd. “Jij? Vroeg op?” zegt ze. Dat is nog nooit voorgekomen. Tjaaaaaa, weer zo’n ongelooflijke positieve verandering. Wat gaat het allemaal snel. Ik sta echt verbaasd, hoe zowel mijn lichaam als mijn geest veranderen.

Om 8 uur schijnt de zon al volop, het wordt vandaag een lange dag. Maar eerst eens lekker ontbijten. Het verwondert me hoe snel dingen die we nooit deden in de dagelijkse routine passen. Tot 2 weken geleden moest ik er niet aan denken om in alle vroegte achter het fornuis te staan en zelf allerlei lekkernijen te bereiden. Nu vinden we dit beiden leuk. Het is een bewuste start van de dag waar we tijd voor maken.

Visite

Onze visite komt en met het grootste gemak zet ik voor hen appeltaart op tafel, zonder enige hunkering. Ook met de lunch eten Marja en ik volgens de startgids en sta ik broodjes te beleggen voor onze vrienden. We nemen er een bouillonnetje bij. In de namiddag volgt voor hen een wijntje met wat zoutjes, waar wij keurig afblijven. Onverwacht besluiten ze niet te blijven eten.

We geven ze de bamischotel die ik gisteren al bereid had mee. Door de dag heen vertel ik natuurlijk honderduit over de TheNewFood aanpak en ik merk hoe veel ik er al van weet. Ik vind het gaaf om op alle vragen antwoord te kunnen geven. Wanneer ze vertrokken zijn, gaan wij nog even aan de bouillon voor we de auto vol gaan stouwen met de spullen die na de overdracht van de caravan niet blijven staan.

Actie na het uren lang stilzitten. Dan zo tegen achten maak ik een verbazend lekkere zuurkoolschotel met rookworst. Daarna gaan we op huis aan. Een rit van 2 uur. We genieten nog even na van het weekend, ik met mijn glas cola en gaan naar bed.

DAG VEERTIEN MAANDAG

Eindelijk kan de zomerkleding uit de kast. Ik was er nog niet toe gekomen om mijn zomerkleding tevoorschijn te halen. Vandaag gaat alles door mijn handen. Jeetje wat een tenten. Vergeleken bij vorig jaar ben ik niet zwaarder geworden, dus alles past nog. Sterker nog sommige jurkjes zitten nu ruimer. Ik merk dat mijn lichaam nu heel snel centimeters verliest door deze aanpak. Ik voel dit al dagen en ga het vanaf nu ook meten.

Vertrouwen

Beiden merken we het verschil nu we het anders doen met het zout. Zo leren we dat we echt mogen vertrouwen op de adviezen! Ik heb nog wel last van mijn evenwicht. Al vanaf 1983 tob ik met evenwichtsproblemen, het blijft mijn zwakke plek bij moeheid en stress. Ik ben dan ook niet verbaasd dat dit ook nu weer de kop opsteekt. Er gebeurt zoveel in mijn leven en lichaam.  

Spruitjes

Deze manier van eten bevalt ons echt goed. Bijna alles vinden we lekker en we genieten veel meer van de maaltijden dan voorheen. Maar vandaag kiezen we een andere avondmaaltijd, want spruitjes met spek is niet iets voor een zonnige dag als deze. Gelukkig is dat geen probleem, in de startgids staat precies uitgelegd hoe je een maaltijd kan ruilen. Er is alweer voor ons meegedacht!

Morgen weegdag

Ik kijk uit naar morgen, zal ik weer wat kwijt zijn? Bij al mijn andere afvalpogingen stond ik de tweede week meestal stil. Dat ontmoedigde me dan direct. Nu voel ik de positieve verandering aan mijn lichaam. Dat stimuleert me voldoende om vol vertrouwen de derde week in te gaan. 

Marja is juist benieuwd of het haar gelukt is niet af te vallen. Tegenstrijdig hè? Maar wij ervaren het als een heel mooi proces voor ons samen

Delen