Selecteer een pagina

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING

Een koolhydraatarm/keto aanpak kan je vruchtbaarder maken. Deze aanpak is ook aan te raden tijdens het borstvoeden. Dat is niet alleen wat steeds meer artsen en wetenschappers adviseren maar ook wat veel vrouwen zelf ervaren. Maar jij of je arts vindt het misschien wel spannend om koolhydraatararm/keto te eten tijdens de zwangerschap of borstvoeding.  Lees er hier meer over.

GA DIRECT NAAR BORSTVOEDING EN KOOLHYDRAATARM / KETO 
GA DIRECT NAAR DE VEELGESTELDE VRAGEN

=> ZWANGERSCHAP EN KOOLHYDRAATARM / KETO

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding, waardoor je heftiger kunt gaan reageren op koolhydraten.  Het beperken van koolhydraten is in veel gevallen een veilige en gezonde manier om je bloedsuikers stabiel en binnen normale waarden te houden.  Vruchtbaarheidsspecialist dokter Michael Fox zegt hierover in een interview: “Mensen aten miljoenen jaren geleden erg weinig koolhydraten, desondanks is de mensheid blijven bestaan. Dit is bewijs dat koolhydraatarm/keto eten tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk is.” 

Emmy (33 jaar) at koolhydraatarm tijdens haar zwangerschappen

Beide keren dat ik zwanger was kreeg ik zwangerschapsdiabetes. Ik ben toen koolhydraatarm gaan eten. Hierdoor heb ik tijdens mijn zwangerschappen nooit hoeven spuiten en zijn mijn kinderen ook niet zwaarder geboren dan normaal.


Wat kun je verwachten als je start met deze aanpak?

Stabiele en lagere bloedsuikers
Als zwangere vrouw heb je sneller last van schommelde bloedsuikers. Door koolhydraatarm/keto te gaan eten verminder je de schommeling en blijft je bloedsuiker lager. 

Minder last van ochtendmisselijkheid
Door schommelende bloedsuikers kan je last krijgen van ochtendmisselijkheid. Vrouwen die koolhydraatarm eten geven aan dat ze vrijwel geen last hebben van ochtendmisselijkheid.

Minder risico op zwangerschapscomplicaties
Wisselende bloedsuikers en hoge bloedsuikers kunnen onder meer zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging veroorzaken. Door koolhydraatarm/keto te eten heb je minder wisselende bloedsuikers en blijven je bloedsuikers laag en heb je minder risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging.

Carolina (31 jaar) at koolhydraatarm tijdens haar zwangerschap

Ik had mijn hele leven problemen met mijn gezondheid; ik had sinds mijn puberteit PCOS en sinds mijn twintigste prediabetes. Mij was verteld dat ik nooit zwanger kon worden. Dat is toch gelukt!

Op de foto ben ik twintig weken zwanger van mijn tweeling. Ik voelde me in het begin van de zwangerschap één week misselijk, maar dat kan ook zeeziekte geweest zijn, ik was namelijk op een cruise. 😉 Verder voel ik me fantastisch. Ik ben niet van plan ooit nog anders te gaan eten.

Minder kans op een te zware baby en minder risico op aangeboren afwijkingen
Baby’s zijn vaak groter en zwaarder als ze van moeders zijn die tijdens de zwangerschap veel koolhydraten aten, zo is gebleken. Vaker hebben ze aangeboren afwijkingen, en ze maken meer insuline aan dan kindjes van moeders die minder koolhydraten tot zich namen. De kans dat deze baby’s op latere leeftijd diabetes krijgen, is groter.

Sarah at tijdens haar derde zwangerschap koolhydraatarm

Ik at al bijna vier jaar koolhydraatarm voor ik zwanger werd van ons derde kindje. Ik was toen negenentwintig. Door de koolhydraatarme aanpak ben ik weinig aangekomen tijdens de zwangerschap. Dit in tegenstelling tot mijn eerste twee zwangerschappen. Toen at ik wel koolhydraten en kwam ruim 25 kilo aan. Ook had ik tijdens deze zwangerschap geen hoge bloeddruk en geen zwangerschapsvergiftiging . Dit had ik wel bij mijn eerste twee kinderen. 

 

STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, kan je heel goed starten met een gezonde koolhydraatarme aanpak zoals de startgids met weekmenu’s. Pas daarbij de menu’s iets aan, volgens onderstaande tips.

Nog niet zwanger?
Het is het meest ideaal als je tenminste 2 tot 3 maanden voordat je zwanger wil worden begint met de koolhydraatarme/keto aanpak. Je kan gewoon starten met de startgids, je hoeft hierin niks aan te passen. Door al eerder te beginnen met het eten volgens de startgids kan je lijf goed wennen aan deze manier van eten en een vetverbranding. Kun je niet eerder starten, dan is dat ook geen probleem.

Al zwanger?
Als je al zwanger bent, kun je ook koolhydraatarm/keto gaan eten. Dit is in sommige gevallen (bijvoorbeeld als je zwangerschapsdiabetes krijgt) zelfs heel verstandig, omdat je zo kunt voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken of complicaties krijgt. Bouw wel je koolhydraten langzaam af, zodat je minder kans hebt op heftige afkickverschijnselen in de eerste week.

Eet voldoende
Het is daarnaast erg belangrijk voldoende te eten en NIET te vasten tijdens de zwangerschap. Eventueel maak je de maaltijden in de startgids iets groter, of neem je een voorafje/toetje. Kijk hiervoor op pagina 28 van de startgids. Dokter Michael Fox adviseert aan zwangere vrouwen: “Eet vanaf het moment van ontwaken iedere 2 uur, dit mag ook iets kleins zijn.” Je kunt voor tussendoortjes het beste kiezen uit de startgids of neem een stuk fruit (zie tip hieronder).

Eet iets meer koolhydraten
Omdat je baby wel iets van koolhydraten nodig heeft voor de ontwikkeling, eet je tijdens de zwangerschap wat meer koolhydraten dan in de weekmenu’s van de startgids. Dr. Andreas Eenfeldt raadt aan om tot maximaal 75 gram koolhydraten te eten.  Zwangere vrouwen kunnen iets meer koolhydraten eten zonder uit ketose te raken. Dit komt doordat hun verbranding hoger ligt. Ze gaan meestal sneller en dieper in ketose. De meeste vrouwen zijn in het derde trimester sowieso (gedeelten van de dag) in lichte ketose.

Haal deze extra koolhydraten uit je dagmenu en uit de tussendoortjes. Eventueel eet je wat extra fruit. Kies voor appel, peer, mandarijn, kiwi of sinaasappel. Vermijd tropisch fruit zoals mango, ananas, banaan of bijvoorbeeld druiven.

VIND JE ARTS HET SPANNEND? Gebruik deze tip van diëtiste Lily Nichols: “Als je arts vraagt wat je eet, kun je beter aangeven dat je echte voeding eet: vlees, vis, eieren, groenten, noten, zuivel en gezonde vetten. Vaak vinden ze dit heel gezond en zullen ze dit zelfs aanmoedigen!”
Tijdens het ketocongres in Denver vertelt Lily Nichols meer over koolhydraatarm/keto eten tijdens de zwangerschap. 

Jill (31 jaar) at koolhydraatarm tijdens haar derde zwangerschap

Tijdens mijn derde zwangerschap werd ik enorm misselijk. Pas toen ik rond week 16 koolhydraatarm ging eten, hield dit op, binnen vierentwintig uur! Wat een ontdekking!

Daarnaast had ik tijdens mijn eerste twee zwangerschappen veel last van een opgeblazen gevoel, hoge bloeddruk en infecties. Tijdens deze derde ‘koolhydraatarme zwangerschap’ heb ik hier geen last van gehad. Mijn baby (van 3 kilo) werd helemaal gezond geboren en ik was nauwelijks aangekomen.

=> BORSTVOEDING EN KOOLHYDRAATARM / KETO

Wist je dat baby’s altijd in ketose zijn als ze worden geboren? Daarom is het voor je baby erg gezond en prettig als jij ook in ketose bent wanneer je borstvoeding geeft. Dit is niet schadelijk voor baby’s, maar zelfs goed voor hun ontwikkeling. 

Wat kun je verwachten als je start met deze aanpak?

Betere kwaliteit borstvoeding
Moedermelk bestaat voor een groot gedeelte uit vetten. In deze vetten zitten belangrijke voedingsstoffen en bouwstenen die je kindje hard nodig heeft. Als je zelf meer vetten eet, kun je de kwaliteit van je borstvoeding verbeteren.

Langzaam terug naar je oude gewicht
Normaal (caloriearm) diëten kan ten koste gaan van de kwaliteit van de borstvoeding. Maar bij een koolhydraatarme/keto aanpak geldt dit niet. Bovendien kun je makkelijker afvallen tijdens het geven van borstvoeding als je koolhydraatarm/keto eet. 

PAS WEL HIER OP! Eet voldoende en zorg dat je niet teveel afvalt! Een halve kilo per week is goed genoeg! Als je borstvoeding geeft verbruik je veel meer energie. Als je te weinig eet, kan dit invloed hebben op jouw gezondheid en op de kwaliteit van de borstvoeding. Val je teveel af, voeg dan extra vet toe aan je menu.

STARTEN MET KOOLHYDRAATARM

Als je borstvoeding geeft of van plan bent te gaan geven, kun je dit heel goed doen terwijl je koolhydraatarm eet, het liefst volgens onze keto aanpak. Ik raad je aan om dan te beginnen met de STARTGIDS weekmenu’s, neem de tips hieronder mee en pas eventueel de menu’s aan.

Borstvoeding maar nog niet koolhydraatarm?
Eet je nog niet volgens de koolhydraatarme/keto aanpak en wil je dit toch gaan doen? Begin dan geleidelijk. Als je in één keer overgaat op de koolhydraatarme/keto aanpak kan dit problemen met de melkproductie opleveren. Bovendien kun je dan last krijgen van afkickverschijnselen. Bouw daarom je koolhydraten af en let daarbij op eventuele veranderingen in je melkproductie.

Eet iets meer koolhydraten
Als je borstvoeding geeft moet je wel iets meer koolhydraten eten dan bij een normale koolhydraatarme/keto aanpak, namelijk minimaal 50 gram (ga niet hoger dan 75 gram). 

Dr. Andreas Eenfeldt zegt hierover: “Een deel van de koolhydraten wordt via moedermelk uitgescheiden. Minder dan 50 gram koolhydraten eten kan schadelijke gevolgen hebben voor de moeder.” Haal deze extra koolhydraten uit je dagmenu en uit de tussendoortjes. Eventueel eet je wat extra fruit. Kies voor appel, peer, mandarijn, kiwi of sinaasappel. Vermijd tropisch fruit zoals mango, ananas, banaan of bijvoorbeeld druiven.

Ga niet (deel)vasten
Je hebt continu aanvoer van energie en voedingsstoffen nodig. Het is daarom gevaarlijk voor je baby en voor jezelf om te (deel)vasten zolang je borstvoeding geeft. 

VEELGESTELDE VRAGEN
Verdwijnt ZWANGERSCHAPSDIABETES helemaal?

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die in de meeste gevallen na de zwangerschap weer verdwijnt. Het is alleen wel zo dat vrouwen die zwangerschapsdiabetes krijgen, erg insulineresistent zijn. Bijna alle vrouwen (70 procent) die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, krijgen volgens diëtiste Lily Nichols op latere leeftijd diabetes type 2. Het is verstandig om koolhydraatarm/keto te blijven eten wanneer je (ooit) zwangerschapsdiabetes hebt gehad. Zo verklein je de kans op het krijgen van diabetes type 2 aanzienlijk.

Helpt deze aanpak bij OCHTENDMISSELIJKHEID?

Ja, deze aanpak is heel geschikt. Ochtendmisselijkheid wordt veroorzaakt door een lage bloedsuiker. Doordat je tijdens de zwangerschap gevoeliger wordt voor insuline, heb je hier sneller last van in de ochtend, maar door koolhydraatarm/keto te gaan eten verminder of voorkom je dit. Het is wel belangrijk binnen een uur na het wakker worden iets te eten, anders kun je alsnog last krijgen van ochtendmisselijkheid.

Ik heb DIABETES TYPE 2 - moet ik ergens extra rekening mee houden?

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. Veel vrouwen worden in de eerste helft van de zwangerschap gevoeliger voor insuline waardoor hun bloedsuiker daalt. Gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie? Bespreek dit dan altijd met je huisarts.

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap worden veel vrouwen meer insulineresistent. Hun bloedsuikers gaan weer omhoog. Bespreek ook dit met je huisarts als dit gebeurt.

Lees ook even de informatie op de site over diabetes type 2 en koolhydraatarm eten!

Ik heb DIABETES TYPE 1 - moet ik ergens extra rekening mee houden?

Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding. Veel vrouwen worden in de eerste helft van de zwangerschap gevoeliger voor insuline waardoor hun bloedsuiker verder daalt. Gebruik je bloedsuikerverlagende medicatie? Bespreek dit dan altijd met je huisarts.

Tijdens de tweede helft van de zwangerschap worden veel vrouwen meer insulineresistent. Hun bloedsuikers gaan weer omhoog. Bespreek ook dit met je huisarts als dit gebeurt.

Lees ook even de informatie op de pagina over diabetes type 1 en koolhydraatarm/keto eten

Waarom vindt MIJN ARTS deze aanpak spannend?

Er wordt gedacht dat deze aanpak mogelijk gevaarlijk is voor de baby. Dit komt doordat artsen vaak een verkeerd beeld hebben van wat ketose inhoudt; zij verwarren dit met ketoacidose. Dit zijn twee heel verschillende dingen. Ketose is niet gevaarlijk. Hou er wel rekening mee dat je wat meer koolhydraten toevoegt. Hoe je dit doet, lees je onder de vraag ‘IK BEN ZWANGER OF GEEF BORSTVOEDING – HOE VOEG IK KOOLHYDRATEN TOE?’.

Moet ik eerst naar de huisarts?

In principe kun je gewoon gaan starten met deze aanpak als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Volg wel de tips op die beschreven zijn in bovenstaand artikel. Heb je diabetes type 1 of diabetes type 2? Bespreek dit dan altijd met je behandelaar, dus huisarts of specialist. Wil je liever eerst overleggen met je huisarts of specialist? Doe dat dan. Is je huisarts of specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

 

Hoe lang kan ik koolhydraatarm blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten voor altijd weg blijven. Zeker als je zwangerschapsdiabetes hebt (gehad) is het verstandig koolhydraatarm/keto te blijven eten. Je hebt namelijk een groter risico om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Ik ben ZWANGER of geef BORSTVOEDING - Hoe voeg ik koolhydraten toe?

Haal extra koolhydraten uit je dagmenu (door bijvoorbeeld wat meer groente toe te voegen of te kiezen voor groenten met wat meer koolhydraten bijv wortel, paprika, bieten, pastinaak of peulvruchten) en uit de tussendoortjes. Eventueel eet je wat extra fruit. Kies voor appel, peer, mandarijn, kiwi of sinaasappel. Vermijd tropisch fruit zoals mango, ananas, banaan of bijvoorbeeld druiven, deze bevatten erg veel fruitsuikers.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen