Blogs door TheNewFood

Zoek in onze blogs

Bert fietst beter dan ooit na schrappen koolhydraten

Bert van Doorn (59) is altijd al een fanatiek fietser geweest, hij traint veel en maakt lange tochten van soms honderden kilometers. De laatste jaren ging het niet zo goed met hem. Hij kreeg gezondheidsklachten en het fietsen ging niet meer zo goed. Sinds maart van dit jaar eet Bert koolhydraatarm. Hij fietst nu beter dan ooit!

Ik vroeg Bert over het waarom en hoe hij deze overstap van veel koolhydraten naar heel weinig koolhydraten heeft ervaren…

Lees meer

TheNewFood bij het LCHF congres in Kaapstad

Ook TheNewFood was in Kaapstad, Zuid Afrika bij het eerste low-carb high-fat congres ter wereld. Het was een ontzettend leerzaam en erg inspirerend congres!

Wij zijn nog veel meer dan eerst doordrongen van het feit dat het echt anders moet en dat het ook anders kan!

Lees meer

Puur gezond eten ook voor je huisdier

We vielen in als een blok voor Fedor die als kitten in het bos was gevonden. Thuisgekomen bleek al snel dat onze nieuwe aanwinst de honger van zijn eerste weken nog niet was vergeten. Hij was alleen maar bezig met eten en zeuren om eten. Heel veel eten. Wat wij hem niet steeds gaven natuurlijk, zelfs niet als hij z’n charmes in de strijd gooide, of zijn gevaarlijke tijger-act opvoerde. Inclusief grommen en gemene uithalen. Het zou vanzelf overgaan dachten we.

Lees meer

Zijn worst en witte sokken echt zo kankerverwekkend?

Hoogste tijd om even stil te staan bij wat er nu echt aan de hand is met bewerkt vlees en rood vlees! Ik doe dat samen met Zoë Harcombe, onderzoeker en voedingsdeskundige, die in haar blog hierover korte metten maakt met deze volgens haar onnodige ‘bangmakerij’.

Lees meer

Koolhydraatarm koken met zuurkool en pompoen

Azijn verlaagt bloedsuikers
Dat azijn kan helpen om gewicht te verliezen weten we al lang. Een Britse dichter Lord Byron, zou al 200 jaar geleden zijn koekjes en aardappelen drenken in azijn om gewicht te verliezen. Azijn tijdens of vóór het eten kan ervoor zorgen dat de bloedsuikers minder stijgen na het eten van koolhydraten. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.

Lees meer

LowCarb is veel meer dan een crashdieet

Vaak denken mensen dat een Low Carb eetpatroon alleen maar over snel afvallen gaat. Maar een “Low Carb Lifestyle” is voor iedereen gezond is, ook wanneer er geen sprake is van diabetes of overgewicht. Dat heeft vooral te maken met ontstekingswaardes die verlagen.

Lees meer

Is vet eten nou ongezond of niet?

Vet eten is niet ongezond. Wetenschappers zijn het er over eens dat er absoluut geen verband is tussen het eten van verzadigd vet en een verhoogd cholesterol of het krijgen van hart en vaatziekten. De adviezen om te minderen op (verzadigd) vet kloppen dus niet en leiden juist af van de echte boosdoeners die stilletjes en ongestoord steeds meer slachtoffers maken: de koolhydraten. Hoe kon dit gebeuren?

Lees meer

Word je dikker van vette kaas zoveel je wilt of van patat?

“Als je minder calorieën eet dan je verbruikt dan val je af” Nog steeds wordt deze theorie gebruikt om mensen van hun overgewicht af te helpen. Maar werkt deze calorieën benadering eigenlijk wel? en klopt de theorie: “een calorie is een calorie” wel? Of had Albert Einstein gelijk die zei; ‘Niet alles wat geteld kan worden telt’ en geldt dat ook voor een calorie?

Lees meer

Let op vet?? Een spannende ommezwaai…

Jarenlang is ons verteld dat vet dé veroorzaker van hart- en vaatziekten zou zijn, samen met roken en in combinatie met te weinig bewegen. Dus als je bang bent om vet(ter) te eten is dat helemaal niet gek.

Lees meer

Roomboter of margarine, waar kies jij voor?

Ik let altijd op welke keuzes mensen maken bijvoorbeeld in de supermarkt of bedrijfskantine. Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog kiezen voor margarine om te bakken en voor op brood. Waarom is dat? Margarine is lang niet zo lekker als roomboter en zeker niet gezonder. Waarom kiezen mensen het dan toch?

Roomboter wordt sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw gezien als een van de ongezondste voedingsproducten; je ‘slechte’ cholesterol zou er door zou stijgen, en dat zou hartziekten veroorzaken.
Maar in al die jaren hebben onderzoekers geen overtuigend bewijs kunnen vinden dat verzadigd vet je ziek maakt. Er is echter wél veel bewijs dat we ziek worden van transvetten die in margarine zitten!

Lees meer

Meer groente en fruit?

Eet meer fruit! Ook weer zo'n slogan uit voorbije jaren; en heden ten dage is de norm om ook meer groenten te eten: 2 ons maar liefst per dag. En 2 stuks fruit. Maar wat als je niet tegen fruit kunt? Of het gewoon niet zo lekker vindt? Krijg je dan wel voldoende...

Lees meer

Minder Koolhydraten eten? Zo doe je dat!

Vaak vragen mensen mij “Ik wil afvallen met Minder Koolhydraten, maar hoe pak ik dat aan?” of “Ik heb geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan!” en “Ik kan niet zonder brood!” TIEN tips om vandaag nog te starten met Minder Koolhydraten eten!

Lees meer