Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. LICHAMELIJK ONGEMAK
  6.  » Duizelig, bibberig en slapjes…

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu’s uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig? 

Zijn het ‘gewoon afkickverschijnselen’?

Het kan zijn dan je ‘gewoon’ last hebt van afkickverschijnselen. Na je start met koolhydraatarm/keto eten heeft je lijf een paar dagen nodig om te wennen aan het nieuwe eten. Van dat afkicken kun je last hebben (maar dat hoeft niet). Je voelt je dan wat ziekig, misschien heb je hoofdpijn, ben je misselijk of voel je je slap. Al na een paar dagen ga je je weer (veel) beter voelen. Meer over afkicken en tips vind je hier.

Tegen ‘normale afkickverschijnselen’ werkt extra zout geweldig! Zie ons advies verderop onder punt 3.

Wat als het geen afkickverschijnselen zijn?

Er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn, als je je direct al heel erg slecht voelt. Of als je je na een paar weken steeds minder goed gaat voelen. Het kan zelfs zijn dat je onmiddellijk actie moet ondernemen! Check of één van de volgende vier situaties op jou van toepassing is.

1. Te lage bloeddruk en bloeddrukmedicatie

Deze gezonde aanpak kan je bloeddruk snel weer verlagen. Maar bloeddrukmedicatie verlaagt óók de bloeddruk, deze kan daardoor te laag worden. Maak direct een afspraak met je arts als je klachten krijgt als duizeligheid, of je bibberig en slapjes voelt en je bloeddruk is erg laag!! In de praktijk zien we dat al na een paar weken (soms pas na maanden, dat verschilt per persoon). Medicatie kan en moet dan worden afgebouwd.

Ook wanneer je bloeddrukmedicatie gebruikt is het super belangrijk om het zoutadvies (zie punt 3) op te volgen! Anders kun je je erg beroerd gaan voelen. Op de site staan verschillende artikelen van artsen die uitleggen dat niet zout, maar suiker de veroorzaker is van een hoge bloeddruk. Je leest hier meer over in dit artikel van arts William Cortvriendt en in dit artikel van internist Yvo Sijpkens.

2. Te lage bloedsuikers en diabetesmedicatie

Wanneer je start met de weekmenu’s dan zakken je bloedsuikers al vanaf dag één enorm. Maar je diabetesmedicatie verlaagt ook jouw bloedsuikers, dat betekent dat het dubbelop gaat. Hierdoor kunnen je bloedsuikers levensgevaarlijk laag worden! Daarom is het zo belangrijk dat je al direct vanaf de start (in overleg) je diabetesmedicatie verlaagt. Je leest er meer over in ons stappenplan diabetes verslaan.

Gebruik je diabetesmedicatie en voel je je duizelig, bibberig en slapjes? OVERLEG DIRECT met je arts over het afbouwen van je medicatie!

3. Geen of te weinig zout gebruiken

Typische klachten die we vaak zien bij mensen die te weinig zout gebruiken zijn: trillerig, bibberig, ‘flauw’ of slapjes voelen en soms duizeligheid. Hoe kom je aan te weinig zout? De eerste dagen/weken kun je veel vocht verliezen doordat je vochthuishouding verandert. En daar komt bij dat je met deze aanpak weer puur en echt eten gaat eten. De natuur doet daar geen zout in, zoals de fabriek dat doet.

Je MOET dus zelf je zout flink aanvullen, net als dieren in de natuur zelf zoutbronnen (zoutstenen) zoeken. Alleen zout over je eten is voor de meeste mensen niet voldoende. Het gaat om meer zout. Neem 1 of 2 x daags een half theelepeltje extra zout, liefst natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Je kunt het zout oplossen in water of in een kop slappe bouillon.

Ook magnesium en kalium plas je nu extra uit en kun je de eerste tijd beter aanvullen. Ons uitgebreide zout en mineralen advies vind je hier.

4. Klachten na coronavaccinatie?

We horen het regelmatig, dus willen we het hier wel noemen. Klachten van duizeligheid, hoofdpijn of slap/moe voelen na vaccinatie. Soms begint dat al direct en soms pas na weken of later. Het heeft niets te maken met je nieuwe manier van eten natuurlijk. Al zal je daar misschien wel aan denken als je net bent gestart met de weekmenu’s. Toch iets om als optie mee te nemen! En zorgen in deze richting met je huisarts bespreken?

Kom je er niet uit? Heb je andere klachten?

Verpleegkundige Lara Schalk kan je mogelijk verder adviseren. Stuur ons een bericht via onze Facebookpagina, dan heb je heel snel antwoord. Heb je geen Facebook stuur dan een bericht via ons contactformulier.

Voel je je echt erg ziek dan is het uiteraard altijd goed om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk is er iets anders aan de hand, wat niets met het nieuwe eten te maken heeft! Sluit die optie nooit uit. 

MEER INFORMATIE EN VEELGESTELDE VRAGEN

Je moet toch juist minder zout eten?

En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat ze een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

Je leest hier meer over waarom iedereen zout nodig heeft.

 

Heb je last van je spieren en slik je statines?

Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, en vermoeide spieren zijn veelvoorkomende bijwerkingen van statines. Heb je veel last van deze bijwerkingen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt, om verdere schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

Heb je problemen met je nieren?

Heb je minder dan 50% nierfunctie of heb je maar één nier? Je kunt ons mineralenadvies opvolgen en daarbij de hoeveelheid zout halveren. Kaliumzout hoef je niet te minderen, tenzij uit bloedonderzoek blijkt dat je teveel kalium in je bloed hebt. Magnesium hoef je niet aan te passen. 

Mag ik extra zout met te hoge bloeddruk?

Ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen. Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

Hier lees je meer over waarom iedereen zout nodig heeft.

Extra zout als je vocht vasthoudt?

“Maar… ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vasthoudt. Als je te weinig zout eet, kun je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. De kans dat je vocht vasthoudt vanwege de warmte (buiten of in huis), is groter dan de kans dat je vocht vasthoudt doordat je te zout eet. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

Ik gebruik alleen metfomine, kan dat kwaad?

Metformine is geen medicatie die de bloedsuikers direct verlaagt. Je loopt geen kans op hypo’s. Je kunt dus gerust beginnen en metformine blijven slikken. Deze medicatie ondersteunt zelfs het proces.

VERDER LEZEN 

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Koolhydraatarm eten als je ziek bent

Ook als je ziek bent, raad ik je aan om juist vast te houden aan je gezonde koolhydaatarme/keto menu. Deze pure, échte voeding, is de perfecte basis om snel te herstellen en weer gezond te worden. Ga dus niet aan de beschuitjes en rijst, zoals je dat vroeger misschien...

Koolhydraatarm en last van diarree?

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds verder af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. Zeker de eerste tien dagen, tijdens het afkicken van...

Afkicken van koolhydraten

- Wanneer je overstapt op een gezond koolhydraatarm/keto menu dan kun je last hebben van afkickverschijnselen. Niet zo raar want je geeft je lijf ineens hele andere brandstof. In plaats van benzine tank je ineens diesel bij wijze van spreken. Eerst gebruikte je lijf...

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds meer af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist...

Ik houd vocht vast… Moet ik minderen met zout?

Met warm weer wordt deze vraag steeds vaker gesteld: mensen krijgen dikke enkels, of passen hun ringen niet meer. Volgelopen benen aan het eind van de dag. Soms zelfs zo erg dat er spanning op de huid staat. Herken jij jezelf hierin? En vraag jij jezelf ook af of je...

Moe, hoofdpijn of weinig energie? Kramp of zere benen?

Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of 'slappe' benen en spieren, vermoeidheid of hoofdpijn. Dat komt doordat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het gelukkig heel eenvoudig oplossen. Vul...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen