Selecteer een pagina

Is snel afvallen wel of niet gezond?

Je hoort vaak dat je beter langzamer kunt afvallen, omdat dat gezonder voor je is. Is dat ook echt zo? De waarheid is: het ligt er maar helemaal aan op welke manier je snel gewicht verliest. Ga je voor tekorten of ga je voor overvloed? Laten we kijken wat dat voor je lijf doet.

NIET GEZOND: afvallen door tekorten

Meestal eet je bij een dieet op basis van tekorten (veel) minder dan normaal. Het idee is dat je lichaam dan wel de eigen reserves móet gebruiken. Klinkt logisch, is het ook gezond?

Als je vooral minder en vetarm gaat eten, dan gaat je lichaam twee dingen doen:
– Het zet zichzelf in de energiezuinige stand.
Je merkt dat doordat je minder energie hebt en bijvoorbeeld geprikkeld raakt. Je hebt voortdurend honger en belangrijke processen in je lichaam krijgen minder energie. Dat is niet gezond. Het put je lijf uit.     
– Je lichaam gaat ‘zichzelf’ opeten.
Jij wil natuurlijk graag dat je lichaam je vetreserves gaat aanspreken, maar dat lukt maar een beetje, want insuline houdt het vetverbranden tegen. Uiteindelijk zal je lichaam daarom aan de eigen spieren beginnen. Dat is niet gezond; het maakt je zwakker en kwetsbaar. 

WEL GEZOND: afvallen door overvloed

Dit is een hele andere aanpak, want hierbij voed je je lichaam juist optimaal met veel vers en puur eten. Eten wat van nature juist vetter is. Dat klinkt misschien vreemd, hoe kan dat werken om snel en gezond af te vallen?

Met pure voeding die van nature vetter is en die ervoor zorgt dat je maar weinig insuline aanmaakt, gebeurt er dit:
– Je lichaam krijgt optimaal voedingsstoffen binnen.
Wanneer je je lichaam voedt met voldoende puur en écht eten, dan geef je het alles wat het nodig heeft.  Je hebt geen honger, maar je voelt je verzadigd en energiek! Dat is wat je wilt en nodig hebt! Dat is gezond!
– Je lichaam spaart je spieren.
Omdat je menu minder koolhydraten bevat, maak je vrijwel geen insuline aan. Als er weinig insuline is, kan je lichaam haar eigen vetreserves gaan gebruiken als brandstof en laat het de spieren met rust. Hier wordt je lijf ook blij van, want het wil juist goed voor jou zorgen! 
– Je lijf gaat niet in de spaarstand.
Door meer vetten te eten, leer je je lichaam om energie te halen uit vetten. Al binnen een paar dagen kan je lichaam die omschakeling maken. Het gaat dan ook je eigen vetreserves gebruiken. Je lichaam krijgt nu meer dan genoeg energie en gaat dus NIET in de spaarstand!

Conclusie: Is snel afvallen gezond?

Ja, maar alleen als je ‘afvalt door overvloed’. Dus door je lichaam extra goed te voeden met de juiste voeding. Dit is het principe van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Puur en echt eten, met voldoende vet om de koolhydraten te vervangen. Precies wat je lijf nodig heeft.

Wil jij ook gezond snel afvallen? In de STARTGIDS vind je alle informatie die je nodig hebt en ook vier simpele, maar heerlijke weekmenu’s. Hiermee eet je jezelf snel slanker, gezonder én sterker!

Alles op een rijtje! Op deze pagina kun je nog eens goed zien wat het verschil is tussen deze twee verschillende manieren van afvallen.

Is dit geschikt voor jou?

Twijfel je of deze aanpak geschikt is voor jou? Heb je gezondheidsproblemen? Gebruik je medicatie? Op deze pagina kun je opzoeken wat het jou kan opleveren en hoe jij het beste kunt starten. 

Valt het afvallen tegen?

Ieder lichaam is anders en de snelheid van afvallen heeft met heel veel dingen te maken. Je kunt er meer over lezen in dit artikel.

 

VERDER LEZEN 

ELF REDENEN om juist nu te starten!

Wil jij ook al langer heel graag afvallen en wat doen voor je gezondheid? Kwam het er maar steeds niet van, omdat het nooit het juiste moment leek? Wie start er nou net voor die vakantie, of net vóór dat feest of als je de hele dag door afspraken hebt en aan het...

Corona en koolhydraatarm/keto eten

Is het zinvol om juist nu te starten met een andere, gezondere manier van eten? Je denkt misschien: dit is geen tijd om een dieet te volgen. Maar een gezonde koolhydraatarm/keto aanpak is geen dieet. Het is een manier van eten die veel beter past bij ons lijf en ons...

Medicatie en koolhydraatarm/keto starten

Gebruik je medicatie of heb je gezondheidsproblemen? In principe kun je vrijwel altijd gewoon gaan starten met deze aanpak, want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers! Je kunt er dus alleen maar bij winnen. Maar soms is het beter om eerst te overleggen...

PAS OP! Slik jij (ongemerkt) teveel B6?

Slik je dagelijks een multivitamine? Je denkt misschien: baat het niet dan schaadt het niet! Maar er zit een addertje onder het gras. En dat addertje is vitamine B6.  Kijk daarom even je multivitamine na op de hoeveelheid B6, zeker als je last hebt van...

Wat is een gezond BMI?

Nog regelmatig lees ik dat mensen heel veel willen afvallen (dun worden) voor hun gezondheid. Ze willen 'een gezond gewicht'. Uiteraard is dat een mooi doel, zéker in deze tijd!! Maar ik wil daar toch even op inhaken! Want... 'te zwaar' zijn is niet per definitie...

Diabetes type 1 soms nog te stoppen

Goed nieuws voor mensen die net de diagnose diabetes type 1 hebben gekregen. Uit onderzoek  blijkt namelijk dat een koolhydraatarme/keto aanpak veelbelovend is bij mensen die net gediagnosticeerd zijn met diabetes type 1. De verwachting is zelfs, dat zij mogelijk de...

Parkinsonpatiënt gebaat bij keto aanpak

Kan een aangepast dieet helpen bij de ziekte van Parkinson? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit wel eens zo zou kunnen zijn. Uit onderzoeken naar een keto aanpak bij Parkinson-symptomen blijkt dat de resultaten veelbelovend zijn. Wat is Parkinson precies? Bij de...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report/

Delen