Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMKEREN
  6.  » Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten…. Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt.

Voor wie geldt deze waarschuwing?

Gebruik je nog geen medicatie of alleen metformine, dan kun je gewoon starten. Liefst zo snel mogelijk, dan voorkom je dat je aan (andere) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt. Snel starten dus.

Maar je kunt NIET ZOMAAR STARTEN als je bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt, zoals gliclazide, of andere pillen, of als je insuline spuit. Doorgaan met deze medicatie én starten met de startgids is levensgevaarlijk.

Wat kan er misgaan? Waarom is het zo gevaarlijk?

De aanpak volgens de startgids weekmenu’s verlaagt je bloedsuikers enorm, al vanaf de eerste dag! Maar jouw medicatie verlaagt ook de bloedsuikers, het gaat dus dubbelop. Dat kan zorgen voor levensgevaarlijke hypo’s! Je bloedsuikers zijn dan veel te laag geworden. Krijg je zo’n hypo bijvoorbeeld in de auto, terwijl je aan het rijden bent, dan kan dat heel slecht aflopen. Maar je kunt ook in huis vallen of wegraken. 

Wat moet je doen?

Stap één is áltijd om een plan te maken samen met je diabetesverpleegkundige, POH of internist, over het afbouwen van medicatie. Vaak moeten pillen en insuline namelijk al vanaf de eerste dag worden gehalveerd, of zelfs gestopt. Vaak kan al in de eerste week helemaal met insuline en pillen worden gestopt (niet met metformine). Afbouwen moet snel en is van levensbelang, om jezelf niet in gevaar te brengen.

Kun je zelf medicatie afbouwen?

Er zijn wel mensen die zelf succesvol medicatie afbouwen en stoppen, maar ons advies is altijd om dit in overleg te doen met je behandelaar. Maak een goed plan, spreek af hoe jij zelf je bloedsuikers in de gaten kunt houden en op welke manier jullie de eerste weken contact houden. Twee á drie keer per week contact is verstandig. Verpleegkundige Lara Schalk van TheNewFood kan hierbij ook helpen.

LET OP Misschien denkt jouw behandelaar dat het zo’n vaart niet zal lopen. Wees dan vooral eigenwijs, het gaat om jou! Je wilt jezelf niet in gevaar brengen. Wijs eventueel ook op onze informatie voor zorgprofessionals, Hier is ook een afbouwplan (demedicaliseringsprotocol) te vinden voor het afbouwen van de diabetes medicatie als mensen starten met de startgids aanpak. Snel afbouwen is belangrijk!

Blijven je bloedsuikers vanaf dan altijd laag?

Van diabetes 2 afkomen is een heel proces. De eerste weken zie je je bloedsuikers direct naar beneden duiken. Maar daarna volgt vaak weer een periode met schommelingen. Dat komt omdat je lichaam eindelijk alle overtollige suikers, onder andere uit je lever, kan opruimen. Die suikers komen weer in je bloed. Dat ‘opruimen’ kan de nuchtere waardes in het begin verhogen. Maar dit keer is dat mooi, je lijf ruimt op!

Dat opruimen geeft in het begin vaak flinke schommelingen in je nuchtere waardes. Die tijdelijke schommelingen en soms hogere waardes, horen er dus bij. Hier lees je er nog veel meer over.

Wil jij ook van je diabetes 2 medicatie af?

Dat kan vrijwel altijd. Als je maar weinig koolhydraten eet heb je ook geen medicijnen meer nodig om koolhydraten (suikers) uit je bloed te halen. Zo simpel is het. Lees ook: diabetes 2 is een allergie. STARTEN MET DIABETES VERSLAAN? Op deze pagina vind je een stappenplan.

Heb je de startgids nog niet in huis? Maak eventueel gebruik van de aanbieding: De 2 startgidsen met acht weekmenu’s, samen met korting.

Heb je een vraag hierover?

Stuur ons een berichtje via de Facebookpagina van TheNewFood. Wij helpen je graag verder. 

 

VERDER LEZEN 

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg was huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen