Selecteer een pagina

BLOG 7 – Frika’s op school

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood en viel 60 kilo af (lees hier haar verhaal). Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Ontdekkingstocht

Wie zou twee jaar geleden gedacht hebben dat wij als gezin helemaal anders zouden gaan eten. Of überhaupt dat mijn leven (en lijf) er zo anders uit zou zien. Ik geniet er zo van om dit samen te doen en het voelt echt als een ware ontdekkingstocht die we samen aan het maken zijn. Het was een goede eerste week. Vinz en Senn vonden de lunches die ze mee kregen naar school krijgen vele malen lekkerder dan daarvoor.

Wat ze wel lastig vonden waren de opmerkingen van anderen. Ze kunnen beiden goed voor zichzelf opkomen, al gaat Vinz dat iets makkelijker af dan Senn. Onze Senn weet toch minder goed hoe hij moet reageren of wat hij moet zeggen. Hij vindt het ook al snel irritant al die opmerkingen.

Ruilhandel

In ieder geval hadden ze genoeg aandacht de afgelopen week. De reacties van de andere kinderen liepen uiteen. Er was kritiek in de trant van:  ‘zoiets mag je niet mee naar school nemen’, maar ook jaloezie. Kinderen die aangaven dat zij dat ook wel in hun boterhamtrommel zouden willen hebben. Vooral toen de jongens een bockworst erin hadden.

Senn werd zelfs gevraagd of hij zijn bockworst wilde ruilen tegen een koekje. Heel trots vertelde hij mij later dat hij dit niet heeft gedaan, ook omdat hij de bockworst zoveel lekkerder vindt dan een koekje! 

Schoolbeleid

Ook een leerkracht liet van zich horen. Eén van de jongens kwam thuis met het verhaal dat de juf een opmerking over de inhoud van de lunchtrommel had gemaakt. Dit zou niet in het schoolbeleid passen. Blijkbaar zijn koekjes, reepjes en suikerwater in de vorm van sapjes, wel verstandige keuzes. Ik had hier natuurlijk al op gerekend en mijn antwoord is heel simpel: deze discussie ga ik niet aan.

Ze hebben zelf gezien wat voor transformatie ik heb doorgemaakt en hoe ik dat heb gedaan. Ik weet wat ik doe. Ik weet nu veel beter wat gezond is en dit is, voor ons als gezin, het nieuwe normaal. Dat zou het voor iedereen moeten zijn. Ik vraag aan de jongens wat onze reactie wordt op het commentaar van de leerkracht. Gaan we stoppen? Of worden het morgen frika’s? “FRIKA’S!”, roepen de jongens in koor.

Frika’s als antwoord

En zo ging ik diezelfde avonds nog naar de winkel om spullen te halen voor de frika’sDe heren waren de volgende ochtend blij verrast en zo enthousiast toen ze zagen dat ze écht frika’s mee naar school kregen! “Wow wij krijgen gewoon frikandellen mee naar school!” Beide lachend en met glunderende ogen. Toen ze die middag thuiskwamen uit school waren ze dan ook vol verhalen. Ze hadden met trots gegeten van hun frika’s.

Eén kindje had mogen proeven en hij vond het lekkerder dan echte frikandellen. De kinderen stelden vragen en werden nieuwsgierig naar ‘hoe dat dan zit met dat gezonde eten’. Ik heb het hier al uitgebreid over gehad met de jongens. Dat deze manier van eten voor veel mensen onbekend is. Dat was het voor ons ook. Wij zouden ‘vroeger’ ook bedenkelijk gekeken hebben als iemand met zo’n trommel op school kwam.

Praten over gezonde voeding

Genoeg kansen de afgelopen week om het gesprek over voeding aan te gaan. Vinz wil dat maar al te graag, al merkt hij wel dat het lastig is. Er ontstond een discussie in de klas over voeding. Vinz zei dat vet gezond is, maar het merendeel van de kinderen vond dat vet ongezond is. Zuchtend kwam hij uit school en zei: “mam als de spreekbeurten eraan komen wil ik het over keto eten doen en over koolhydraten”.

Hij gaat er echt helemaal voor onze Vinz, wie had dat gedacht.  Juist Vinz, die er toch best wel tegenop zag. Na de frika-actie vroeg hij strijdlustig: “Wat als we weer een opmerking krijgen, mogen we dan pannenkoek met aardbeien en slagroom mee?” Er zijn ook ineens dingen die hij nu wel lust en eerder niet: een wonder! Paprika en tomaat wilde hij nooit, nu eet hij ze smakelijk op en vertelt zelfs dat hij het best wel lekker vind.

Stap voor stap?

Op woensdag willen ze toch een snoepje of koekje. Ze weten ook waarom: “We zouden het stap voor stap doen toch?” Ze hebben gelijk en ik geef ze wat snoep. Maar vrijdagavond, als ze normaal een bakje chips kregen, geven ze aan dat het niet hoeft. Ze genieten beiden van een spiesje met kaas, worst, tomaat en komkommer.

En zaterdagavond is standaard onze filmavond. In plaats van een bakje met snoepjes had ik nu een plankje gemaakt met gehaktballetjes, gevulde eieren en wat noten. De noten vinden ze wennen, maar wel lekker, misschien ook omdat er niks anders was 😉.

Milkshakes

De voetbaltraining van Senn vond ik een uitdaging. Na het voetballen heeft dat mannetje HONGER! Ik kreeg zelf niet bedacht hoe ik dit kon opvangen en besloot Matty te vragen om even mee te denken. Ze stelde voor een smoothie te maken uit de ontbijt&lunch special. Inderdaad een simpele praktische oplossing. Vinz wilde natuurlijk ook proeven en zo zaten ze beide op de bank met hun smoothie. 

Ze waren er enthousiast over “het lijkt wel op een milkshake” zei Vinz enthousiast. “Wil je die vaker maken mam!” vroeg Senn. Al met al een geslaagde eerste week. Volgende week wil ik nog iets anders aanpakken. De eerste week heb ik vooral zelf het menu van de dag bepaald, met af en toe wat input van de heren. Vanaf nu wil ik de jongens daar nog actiever bij gaan betrekken.

Delen