Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 10 JOEP VOERT ZICHZELF

BLOG 10 JOEP VOERT ZICHZELF

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Joep eet zelf

Wij voeren Joep niet. Ondanks dat het misschien sneller, makkelijker en schoner is. Over de troep maken we ons niet druk. Ik hoor wel vaker dat sommige mensen daar moeite mee hebben… Wat wij wel belangrijk vinden is dat we samen, als gezin, aan tafel eten. Zonder dat een van ons de hele tijd bezig is Joep eten te geven. We praten met elkaar (ja, ook met Joep) en eten tegelijk. 

Maar het hebben van kinderen is al vanaf het moment van de geboorte ook durven accepteren dat je niet alles kunt ‘controleren’ of in de hand hebt. Dat je huis er niet altijd perfect uit ziet, en dat er soms enorm gesmeerd wordt. En wat is er nou precies zo erg? Een doekje erover en klaar is het! Wij vinden het belangrijker dat Joep zelf mag ontdekken, leren en ontwikkelen.  

Zelf de bepaler

Joep eet ook zelf, omdat we hem zelf willen laten bepalen óf hij wil eten, wat hij wil eten en hoeveel hij wil eten. Bij de ene maaltijd eet Joep veel minder dan bij de andere; hij is dan hard bezig andere dingen te oefenen. Bijvoorbeeld hoe de zwaartekracht werkt, of hoe hij met verschillende groenten het meest prachtige kunstwerk van zichzelf kan maken. En dat is prima.

Als je je kindje voert, ben jij de ‘bepaler’. Jij hebt de controle. Jij bepaalt wanneer je baby een hapje krijgt, jij bepaalt wanneer het volgende hapje komt en jij bepaalt wanneer je baby klaar is. Je baby kan hooguit zijn gezicht wegdraaien of het hapje uitspugen.

En vaak wordt daar niet naar geluisterd. Dan proberen ouders toch om door te gaan. Ze moedigen hun baby aan met ‘aaaah nog één hapje’, ‘komt een vliegtuigje’ of ze halen het uitgespuugde hapje van de kin van de baby en geven dat vervolgens nóg een keer, en nóg een keer, en nóg een keer.

Nee accepteren

Ik denk dat naar je kindje luisteren en je kindje zelf regie geven over het eten op den duur zorgt voor een gezondere relatie met voeding. Als je je kindje opdringt meer te eten dan het wil eten, leren we naar mijn idee het kindje nu al om niet goed te luisteren wat zijn lijfje aangeeft. Eten is iets waar je kindje zelf over zou mogen en moeten bepalen; hij voelt zijn lijfje aan, wij niet.

Dit is hoe wij sowieso denken over eten en eten geven. De uitspraak ‘eerst je bord leegeten’, is er bij mij bijvoorbeeld nooit goed in gegaan. Waarom moet een kind tegen zijn zin het bord leeg eten? Wat als het kind vol is? Gaan wij het dan dwingen om meer te eten dan zijn lijfje aangeeft wat nodig is? Is dat niet het recept voor het voorbijgaan aan honger- en verzadigingsgevoel in de toekomst? 

Als je kindje ‘nee’ zegt, dan is dat een duidelijk signaal. Een grens. Moeten wij als ouders dan aandringen om over de eigen grenzen te gaan? 

Verantwoorde opties

Dit houdt uiteraard niet in dat we Joep alle beslissingen zelf laten nemen. Als ouder heb je natuurlijk een bepaalde verantwoordelijkheid en moet je de veiligheid van je kindje waarborgen. Daarom bieden wij Joep opties aan, waartussen hij mag kiezen. Wij zijn degenen die bepalen welke opties we aanbieden. Wat en hoeveel hij vervolgens wil eten, dat bepaalt hij zelf. 

Een kind heeft immers wel regels en kaders nodig: die hem helpen om keuzes te maken. Zonder regels en kaders verdrinkt een kind in alle mogelijkheden en opties die er zijn. Maar vergis je niet: als je een kind een beperkt aantal opties geeft, zal het je soms nog verbazen waar de keuze op valt! 

Genieten van Joeps karakter

Niet alleen is het goed voor Joeps ontwikkeling om zelf de regie te hebben, ook is het voor ons leuk om te zien hoe zijn karakter is. Joep wil ook graag zelf dingen doen, hij wordt altijd een beetje boos als ik hem (volgens hem) onnodig help. Niet alleen als het om eten gaat, dit heeft hij bij alles: ook bijvoorbeeld bij leren klimmen, staan en stapjes zetten.

Hij heeft graag zelf controle, mag zelf ontdekken, zelf bepalen, zelf de regie hebben. Joep mag leren door het zelf te doen, en daar houdt hij van! Niks is fijner dan leren door zelf te ontdekken. Wij houden zicht op veiligheid, maar genieten enorm van zijn doorzettingsvermogen en drang om dingen te leren. Ook als we voor de derde keer op een dag de vloer rondom zijn stoel dweilen! 

 

Delen