Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
De beste start
Joep eet vanaf dag één al keto. Eerst enkel borstvoeding, en toen we met hapjes begonnen ook alleen keto hapjes. Deze keuze hebben we bewust gemaakt, we willen Joep een goede start geven. Natuurlijk is dat makkelijk voor ons, aangezien we zelf ook keto eten en hij op deze manier met ons mee kan eten. We vinden samen eten ook gezelliger.
Maar toch doen we dit vooral omdat we hopen dat we Joep op deze manier ellende voor de toekomst kunnen besparen. En die toekomst lijkt tegenwoordig niet eens decennia verder te liggen… Want tegenwoordig zien we ook bij kinderen al meer en meer de gevolgen van het verkeerde eten.
Jonge kinderen met ouderdomsziektes
Al jarenlang zien we jonge kinderen met overgewicht. Maar de laatste tijd zien we dat steeds meer kinderen te maken krijgen met wat vroeger ‘ouderdomsziekten’ waren. Ziekten die eerder pas voorkwamen als je de zestig of zelfs zeventig al gepasseerd was. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, maar ook een hoge bloeddruk en leververvetting. Dat komt allemaal steeds vaker voor bij jonge kinderen!
Hoe kan dat? Dat komt doordat deze kinderen insulineresistent zijn! En de oorzaak daarvan? De genen van ouders die ook al insulineresistent zijn zullen daar zeker bij meehelpen. Maar het zit hem vooral in een overdaad aan koolhydraten. Van jongs af aan al. Steeds weer als ik die voedingsschema’s voor jonge kinderen voorbij zie komen, schrik ikvan de hoeveelheid koolhydraten die ze adviseren.
Een aaneenschakeling van koolhydraten
Een voorbeeld-dagmenu voor een tien maanden oude baby is een aaneenschakeling van koolhydraten. Een broodje bij het ontbijt, een fruithapje tussendoor, weer boterhammen bij de lunch en een warme maaltijd waar altijd een koolhydratenbron in zit: aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, couscous en ga zo maar verder.
En dan te bedenken dat ze uiteindelijk meer gaan eten, en dan voornamelijk meer van de koolhydraten. Als kinderen vier jaar oud zijn, eten ze zo’n 125-150 gram koolhydraten. Die koolhydraten komen dan vooral uit granen (brood, rijst, pasta) en zetmeel (aardappelen en peulvruchten).
Vetten komen amper voor in het menu, hooguit wat margarine (waarom toch geen oergezonde roomboter?), notenpasta en hele kleine beetjes vlees. En dat is áls ze enkel het voorbeeldmenu volgen. Veel kinderen krijgen daarnaast natuurlijk nog een snoepje, een zakje chips, of een ander (‘verantwoord’) tussendoortje. Ik denk dat veel kinderen inmiddels met gemak aan 200 gram koolhydraten per dag komen.
Een gezonde start
Zoveel koolhydraten binnenkrijgen is hét recept voor problemen, zelfs al bij jonge kinderen. Wij weten immers dat de meeste lijven deze hoeveelheid koolhydraten helemaal niet goed kunnen verwerken en wat de gevolgen van deze hoeveelheid koolhydraten zijn. Ik zie het dagelijks in de praktijk. En toch is dit het eetadvies voor onze kinderen. Dat maakt me vaak erg verdrietig, er kan hen zoveel bespaard blijven…
Joep eet dus niet volgens dit soort adviezen. Omdat wij kennis hebben over eten. Wij weten dat het uiteindelijk niet gezond voor hem is. Dat hij hierdoor al op vroege leeftijd te maken kan krijgen met overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk en allerlei andere levensbedreigende ziekten die je niet hóeft te krijgen als je alleen maar ‘anders’ eet. Ziekten die eigenlijk relatief makkelijk te voorkomen zijn.
Het enige wat je hoeft te doen is gezond koolhydraatarm/keto eten. En zo hopen wij met Joep te laten zien hoe het óók kan! Dat gunnen we Joep en dat gunnen wij álle baby’s en kinderen!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd