Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » Af en toe een stukje chocola? Kan dat?

Af en toe een stukje chocola? Kan dat?

In de startgids kom je het niet tegen, het advies om af en toe chocola te eten. Maar toch zijn er mensen die het wel doen weet ik. Jij misschien? Eet jij af en toe een paar stukjes pure chocola? Dan is het goed om deze informatie te lezen, want niet álle chocolade is geschikt.

85% chocola is dat een goed idee?

Vaak wordt gedacht dat 85% pure chocola geen kwaad kan in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Maar wist je dat 85% chocolade best veel suiker bevat? Namelijk 4 klontjes suiker per reep en rond 18 gram koolhydraten per reep! 

Een paar stukjes kunnen geen kwaad denk je misschien? Ongemerkt eet je zo heel wat suikers en koolhydraten, misschien wel de helft van je dagtotaal koolhydraten. Dat is geen goed idee als je eet volgens een gezonde koolhydraatarme aanpak.

Uit ketose en snel weer hongerig

De suikers en koolhydraten verhogen je bloedsuikers en kunnen voor een insulinepiek zorgen. Insuline is een hormoon wat zorgt voor het opslaan van lichaamsvet en het is géén hormoon wat je helpt af te vallen. Je kunt uit ketose raken en je krijgt misschien al vrij snel na het eten van die chocolade weer cravings/honger/trek. 

Wat is dan wel een goed idee?

EXTRA PUUR 
De allerbeste optie! 99% of 100% pure chocolade met max rond 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar voor veel mensen te bitter. Maak er dan eventueel zelf chocolaatjes van! (zie hier onder) of gebruik in één van de andere recepten uit de specials of de 
fudgecake
– Lindt heeft onder andere repen 99% chocola. Deze zijn wel prijzig.
– Callebaut 100% chocola (zie meer informatie hier onder) met de minste koolhydraten.
AANPASSEN RECEPT? Soms staat in een recept een reep (85 gram) suikervrije pure chocola aangegeven, je kunt dit vervangen door zo’n 50 gram 99% of 100% chocola, dragees of reep. En 100 gram suikervrije chocolade vervang je door zo’n 60 gram 99% of 100% chocolade.
LIEVER CACAOPOEDER? Vervang de 99% pure chocola eventueel door 65 gram cacaopoeder en 35 gram roomboter. 
MINDER PUUR? 99% chocola kan in een recept erg bitter zijn. Je kunt het afzakken door een bijvoorbeeld een derde deel te vervangen door ongezoete cacaoboter (ook te koop in callets) of bijvoorbeeld extra room of roomboter, afhankelijk van het recept. 

SUIKERVRIJE CHOCOLA 
Er is ook van verschillende merken suikervrije chocola te koop, gezoet met polyolen, meestal maltitol (laxerend!!) soms ook erythritol (betere optie) in combinatie met stevia. Houd het wel bij één of twee stukjes per dag. Een aantal opties:
– Cavalier chocola Dark suikervrij (met erythritol en stevia) online te koop
– Pure suikervrije chocola van Céreal met stevia  (met maltitol en stevia) te koop in de supermarkt, let op want maltitol kan het afvallen tegen houden. Let goed op of deze chocola je snel hongerig maakt, dan is het niet een goed idee.
– Funky Fat Choc, online te koop, is geweldig goede chocola (verschillende smaken) met erythritol. Vrijwel geen koolhydraten en ruim gezonde vetten (MCT olie). Helaas wel enorm prijzig.

ZELF MAKEN
Zelf chocolaatjes maken is een veel beter idee, moeilijk is het niet, kijk maar:

Recept: Chocolaatjes van cacaopoeder
Klop luchtig door elkaar: 30 gram cacaopoeder (2 grote eetlepels); 1 tl vanille extract; zoetstof naar smaak; 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur. Uitstrijken op bakpapier en laat bevriezen. Breek daarna in stukken. Bewaar in de vriezer!

Recept: Chocolade-brokken van pure chocola 
Romige, zachte brokken: Smelt 50 gram 99% of 100% chocola met een scheutje slagroom en zoetstof naar smaak in magnetron. Laat iets afkoelen. Klop 150 gram roomboter luchtig en klop hier de gesmolten chocolade door. Uitstrijken op bakpapier en laat bevriezen. Breek daarna in stukken. Bewaar in de vriezer!

Nog meer recepten voor chocoladetraktaties
 

Online recepten voor chocoladecakejes
Op de website vind je twee eenvoudige, maar heerlijke recepten. Beiden zijn zonder notenmeel en daarom passen ze in je menu. Maak miniversies van dit gebak en vries ze in. Zo heb je altijd een kleine chocolade verwennerij als toetje.
Hier vind je het recept voor chocoladefudge
Hier vind je het recept voor ontbijtcake (je leest het goed, met deze cake kun je ook ontbijten!)
Hier vind je het recept voor chocoladereepjes

Nog meer opties in de boeken 
In de boeken vind je meer opties, bijvoorbeeld pannenkoeken met chocoladeboter en roompudding  (heerlijk voor ontbijt of lunch!) wat je vindt in STARTGIDS DEEL 2 op pagina 48/49 Of de chocolade drie in de pan met chocoladesaus, ook IN DEEL 2.
De simpele kop warme chocolademelk uit de STARTGIDS kan ook heerlijk zijn, als je zin hebt in chocola.
Of maak de dubbele chocolade toet of de chocoladetruffels uit de VASTENSPECIAL. En in de KERSTSPECIAL vind je recepten voor bonbons.

Callebaut Belgische chocolade 100%

Zelf gebruik ik altijd Belgische 100% pure chocola van Callebaut. Héérlijk!
Dit is 100% cacaomassa en veel goedkoper dan losse repen! Je koopt het onder andere online bij Nevejan of bij Bouwhuis.com

Je bent hiermee vele malen goedkoper uit!

Ter vergelijking:
Lindt 99% reep kost per 100 gram ± € 4,50
De callebaut 100% dragees kost per 100 gram ± € 1,05

Een zak bevat 2,5 kilo dragees, je kunt dus een flinke tijd vooruit! Bewaar ze afgesloten en koel. Invriezen kan ook.

 

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen