Selecteer een pagina

Een keto-date met spruitjes

Het moet even onder ons blijven, maar ik ben weer aan het daten. En omdat uit eten gaan nu niet overal kan, had ik deze week een date aan huis. “Ik eet geen dierlijke producten en ben allergisch voor noten, pinda’s en vers fruit. Als dat problemen geeft, houden we het bij een kop koffie”, liet hij de dag er voor weten.

Keto & Vega

Ik vond het wel een uitdaging om daar een koolhydraatarm/keto diner van te maken, maar gelukkig staan er ook vega-opties in mijn boekjes. “Wèl eieren en kaas”, kwam er gelukkig nog achteraan. Zodoende had ik gekozen voor de Romige Groenteschotel. Het zou een geweldige avond worden.

Het probleem ontstond pas in mijn lokale supermarkt vlak voor sluitingstijd, toen de bloemkool – ook de diepvries – op bleek. Help, dacht deze amateur-kok, wat nu? Vaag herinnerde ik me spruitjes langs te hebben zien komen in de stamppotspecial. Bah, spruitjes, maar toch maar meegenomen, bij gebrek aan een alternatief.

Stamppot spruitjes

Thuisgekomen gauw de spruitjesschotel opgezocht. Dat was de Stamppot spruitjes met gebakken pompoen (had ik) en walnoten (die dus niet, gezien de allergie). Al het andere zat in mijn basisvoorraad en zo kon ik op de geplande tijd een geweldige eenpansmaaltijd presenteren. We vonden het allebei heerlijk, ook deze spruitjeshater en al gauw raakten wij aan de praat, vooral over koolhydraatarm eten, nieuw voor mijn gast.

In mijn enthousiasme vergat ik bijna te eten en huppelde menigmaal naar de keuken om speciale ketodingen te laten zien: de spirelli, de bloemkoolrijst en de avocadoblokjes uit de vriezer (zelf wekenlang gepuzzeld hoe ik mijn avocado’s in blokjes kon krijgen zoals Matty ze in haar recepten beschreef!). Als toetje had ik gekozen voor een kaasplank met uitsluitend Texelse kazen.

Van daten naar een ketocollege

Mijn tafelgenoot viel van de ene verbazing in de andere: al dat vet? Kun je wel zonder koolhydraten? Moet je ook nog supplementen slikken? Hoe lang kan je dit blijven doen? En al die energie? Hoe lang blijft die? Verhoogt dit echt je weerstand? Hoe weet je nou of je goed bezig bent?

Inmiddels aardig door de wol geverfd, wist ik op bijna alle vragen antwoord en vlóóg de tijd voorbij. Zodoende moesten we wel een nieuwe afspraak maken, want 1) de laatste boot gaat hier om 21u en 2) ik weet nog bijna niks van hem!

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen