Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Keto en warme zomerdagen

Keto en warme zomerdagen

Op echt warme dagen heb je waarschijnlijk geen zin om heel lang in de keuken te staan. Je zit ook niet te wachten op een uitgebreide warme maaltijd. Maar wat dan wel te eten? 

Maak het je vooral niet te moeilijk. Wat plakjes kaas, vleeswaren, komkommer en een paar olijven, misschien wat gerookte vis en je hebt een complete maaltijd te pakken. Maak er een lekkere kan koud water bij, met munt en wat schijfjes limoen of citroen. Kijk waar je zin in hebt…  

VOLG JE DE WEEKMENU’S?

Ook dan kun je gerust bovenstaande suggesties opvolgen, en op een later moment de menu’s weer exact oppakken. Wat doe je als je wel de weekmenu’s wilt blijven volgen? Laten we daar eerst naar kijken. Hieronder staan tips voor het aanpassen van je weekmenu’s. Je kunt gerust ook een uitstapje maken naar recepten uit de specials. Tips uit de andere boeken vind je ook hieronder. 

STARTGIDS, de weekmenu’s aanpassen
Je kunt áltijd je weekmenu aanpassen door maaltijden te kiezen van een andere dag of zelfs hele dagen omwisselen. Kies als diner bijvoorbeeld voor een maaltijdsalade van de lunch op een andere dag, maak hem eventueel wat groter. Of stel een lekkere zomerse maaltijd samen van de tussendoortjes van de lijst. Leuk! Misschien een koud soepje erbij, uit de SOEPSPECIAL?

Kies als lunch gerust voor het avocado-ijs (pag 76 startgids) of de chocolademousse (pag 77). Of als diner met wat gerookte vis of kip erbij. Of wat rolletjes vleeswaren met mayonaise, iets waar je niet voor hoeft te koken. Maak één of meer van de sausjes (eventueel wat meer, handig om klaar te hebben staan) met wat kip, vlees of vis van de barbecue en komkommer, bleekselderij of bloemkoolroosjes om te dippen. Ook een heerlijke maaltijd. 

STARTGIDS deel 2, de weekmenu’s aanpassen
Ben je bezig met STARTGIDS deel 2? De Gado Gado (pag. 83) is heel fijn als diner op zo’n warme dag! Ook de Griekse omelet (pag 24) die koud héérlijk is. Zelf eet ik ook ik heel graag de makreelsalade  (pag 45) op zo’n warme dag. Snel klaar en erg voedzaam. De Thaise kippensoep (pag 77) zou ik ook zeker proberen op een warme avond!

Zorg dat je quiches (pag 55 en 57) in je vriezer hebt. Perfect als lunch of diner. Maar ook heel handig als je buiten wilt eten en lunch wilt meenemen, net als de gebakken fruitpudding (pag 47) die je overigens beter niet in kunt vriezen. Ook het avocado-aardbeienroomijs kan heel goed als lunch of als diner met eventueel weer wat extra’s erbij, wat vlees of vis.   

Kiezen uit één van de andere boeken
Je mag ook gerust een keer je maaltijd wisselen met een gerecht uit één van de andere boeken. Hoe je dat doet lees je op pagina 28 van de STARTGIDS. Het enige lastig is misschien het kiezen zelf! 

TIPS UIT ANDERE BOEKEN

Heb je specials in huis? Ga voor een lekker frisse maaltijdsalade, een koud soepje of één van de andere makkelijke zomerse gerechten. Voor thuis of voor op de camping! Je kunt deze gerechten ook gebruiken in combinatie met je weekmenu, lees pagina 28 van de STARTGIDS.

ZOMERSPECIAL: Maaltijdsalades, en veel tips en gerechten voor op de BBQ, zomerse drankjes toetjes etc etc.
Zelf maak ik op zulke dagen heel graag een voorraad tzatziki, heerlijk fris bij vlees, kip of vis. 

EENPANSPECIAL: Snelle maaltijden die ook op de braai kunnen (in de zomerspecial staan ook braai recepten)

ONTBIJT & LUNCH SPECIAL: Koele maaltijddranken, Snelle hapjes voor thuis en to go (pag 47), Snelle Sushi’s (pag 59) 

SOEPEN EN SOEPJES SPECIAL: KOUDE SOEPEN! Allemaal koud: tomatensoep, aardbeiensoep, komkommersoep, garzpacho; avocadosoep met garnaaltjes, avocado-muntsoep, bleekselderijsoep en aspergesoep (pag 92 – 98) 

LENTESPECIAL: Salades en kleine gerechten, snelle pastasauzen (bij courgettespaghetti), stokbrood

ONLINE ZOMERSE RECEPTEN

SNEL DROOMIJS

ZOMERSE AARDAPPELSALADE (ZONDER AARDAPPELEN)

IJSKOFFIE

RUSSISCHE ZOMERSOEP

SPARERIBS

STOKBROOD

SNELLE MAKREELSALADE

PINACOLADAIJS

FRIETEN VAN AUBERGINE

 

OOK LEKKER

Zelf waterijsjes maken!

Je kunt heel makkelijk zelf waterijsjes maken van suikervrije limonadesiroop (bijvoorbeeld Teisseire 0%). Maak eenvoudig normale limonade van de siroop, giet deze in de vormpjes en vries in. Hier zitten nauwelijks koolhydraten in. IJslollievormen koop je bij Blokker, Hema, Action etc.

Ook lekker met ijsthee. Zelf thee zetten, eventueel zoeten met zoetstof, af laten koelen en invriezen in de ijslollievormen.

VERDER LEZEN 

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen