Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. ZORGPROFESSIONALS
  6.  » Keto in de spreekkamer van de bedrijfsarts

Keto in de spreekkamer van de bedrijfsarts

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Maak kennis met bedrijfsarts & bedrijfsarts consulent oncologie Liesbeth Stolk. Zij zag in hoe belangrijk de rol van voeding is bij het ontstaan van ziektes en bij het herstel. Zij geeft inmiddels al jaren voedingsadviezen in haar spreekkamer. 

Fitter, energieker en zelfverzekerder

“Ik begon met koolhydraatarm/keto eten vanwege gezondheidsproblemen. Sinds ik zelf koolhydraatarm volgens de startgids eet, voel ik me een compleet ander mens. De eerste twee weken waren voor mij wat zwaarder. Ik kreeg last van afkickverschijnselen: de ketogriep. Daarna voelde ik me al snel vele malen beter. Ik voel me nu veel energieker, fitter, sterker, stabieler, opgewekter en zelfverzekerder.

Ook wat betreft mijn gezondheid zijn de resultaten prachtig: ik kon met veel medicatie stoppen, maar ook de bijwerkingen van de nog noodzakelijk medicatie waren veel minder heftig. Daarbij viel ik 8 kilo af, dat was niet noodzakelijk, maar toch erg fijn!”

Het eten is heerlijk!

“Het fijne aan deze aanpak is dat het eten heerlijk is. Volle producten, met veel smaak en gezonde voedingsstoffen. Eten wat lang verzadigt. Iedere maaltijd is weer een feestje! Mijn gezin eet nu ook vaak mee. Die dachten in het begin: waar komt die nou weer mee aan! Nu maak ik bijvoorbeeld wel eens scones uit de ontbijt&lunchspecial, en ze zijn helemaal fan.

Knoflooksaus uit een fles willen ze niet meer, die maak ik volgens het recept van de sauzenlijst in de startgids. Een ware topper! Uiteraard verlang ik wel eens naar een bruine boterham met kaas, dat heb ik ook wel eens gedaan. Maar ik word dan direct op de vingers getikt: ik voel me moe en ellendig. Het kan ook dagen duren voor ik me dan weer voel als voor de bruine boterham. Dat vind ik het inmiddels niet meer waard.”

Eetrust

Door de voedzame maaltijden weet en voel ik dat ik nu goed en voldoende eet. Ik heb een drukke baan en al jaren schiet bijvoorbeeld de lunch erbij in, doordat de tijd gewoonweg ontbreekt. Dit koolhydraatarme voedzame eten heeft als gevolg dat ik nu makkelijk maaltijden kan overslaan en toch verzadigd ben en ruim voldoende eet op een dag. Dat geeft eetrust op mijn drukke werkdagen.

Koolhydraatarm/keto in de spreekkamer

“Ik was altijd al van mening dat voeding een erg belangrijke rol speelt binnen ziekte en herstel, sinds 2015 gaat het regelmatig over voeding in mijn spreekkamer. En dan niet alleen bij cliënten met diabetes type 2 of een hoge bloeddruk: ook bij patiënten met bijvoorbeeld overgangsklachten, slaapproblemen, stemmingswisselingen en chronische vermoeidheid. 

Vrijwel altijd zijn de resultaten opmerkelijk wanneer zij minder koolhydraten gaan eten! Het is schrikbarend hoeveel patiënten ik zie met klachten die op te lossen zijn door veranderingen aan te brengen in het eetpatroon. Dikwijls zie ik cliënten die bijvoorbeeld vanwege hun diabetes type 2 of hoge bloeddruk niet meer (goed) functioneren op hun werk.”

Wat is haar advies aan patiënten?

“Toch merkte ik ook dat het soms lastig was om mijn cliënten uitgebreid te adviseren en op weg te helpen. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een laagdrempelige manier om hen verder te helpen. Ik stuitte op de website van TheNewFood en was direct enthousiast. De informatie op de website is eenvoudig, overzichtelijk en compleet en de recepten uit de boeken zijn heerlijk.

Het ‘tien stappenplan’ op de website is een mooie ingang voor veel mensen. Ook wanneer zij nog niet direct helemaal overstag willen gaan, kunnen zij op deze manier goed koolhydraten minderen. Uiteindelijk kan ik hen dan verder motiveren om nog strikter koolhydraatarm te gaan eten met behulp van de startgidsen: mijn cliënten worden aan de hand genomen en boeken al snel mooie resultaten.”

Een prachtig praktijkvoorbeeld

“In 2019 heb ik een groep werknemers van een bedrijf gestimuleerd om anders te eten. Ze hadden allen klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, overgewicht en alle klachten die daarbij komen kijken (bijvoorbeeld vermoeidheid, gewrichtsklachten, verminderd immuunsysteem, etc). En dat ging geweldig, de hele afdeling ging koolhydraatarm eten!

De collega’s motiveerden elkaar, waren continu benieuwd wat de anderen aten en deelden de prachtige resultaten met elkaar. Velen van hen konden hun medicatie afbouwen of hier zelfs mee stoppen, uiteraard in overleg met hun behandelaar. Ook zijn de meesten flink wat kilo’s afgevallen.

Het mooiste is: Zij maakten ook weer andere collega’s, die niet in het project zaten, enthousiast en zo veranderde de hele eetcultuur binnen deze afdeling! Dit was een prachtige beweging.  Dat noem ik een fantastisch succesverhaal!”

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier beginnen met de aanpak van bedrijfsarts Liesbeth Stolk, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen