Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. ZORGPROFESSIONALS
  6.  » Huisarts Jacqui zet in op voeding

Huisarts Jacqui zet in op voeding

Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade ziet fantastische resultaten bij patiënten die starten met een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak. Jacqui richt zich in de praktijk vooral op leefstijl en voeding. Ze schreef hier ook over in haar boek ‘Leefstijl op Recept’. 

Dik zijn of diabetes is niet ‘je eigen schuld’

“Ik geloof niet in eigen schuld. Ik denk dat veel mensen met veel buikvet of mensen met diabetes ‘intolerant’ zijn voor koolhydraten. Als ze koolhydraten eten krijgen ze geen pukkels of rode vlekken maar wel hoge bloedsuikers en buikvet. De koolhydraten worden omgezet in zogenaamde triglyceriden en die worden ‘gedumpt’ in de taille. Weg wespentaille!

Als je overgewicht hebt en je insuline is ontregeld, dan zorgt de insuline voor het ‘stouwen’ van calorieën. Je lichaam staat in standje ‘opstouwen’ en niet op standje ‘ verbranden’. Je wordt dikker. Anders eten, met veel minder koolhydraten, en anders leven, maakt dat je je lichaam weer in een gezonde metabole stand kan zetten. Dit is de reis die ik met mensen bewandel in de consultkamer. Ik zie hele indrukwekkende resultaten.”

Weinig resultaat met traditionele crashdiëten 

“Ik zag bij mijn patiënten dat een traditioneel crash dieet weinig resultaat had. Tot hun frustratie en mijn frustratie. Dat het ook anders kan, ontdekte ik zelf toen ik in 2001 maar niet afviel na de geboorte van mijn zoon. Ik ben toen voor het eerst met alle suikers radicaal gestopt. Ik viel meteen af. Na 2 maanden at ik weer een stukje cake. Ik werd misselijk en ziek. Ik was dus intolerant voor suiker, het kwartje viel.

In 2012 maakte ik kennis met een koolhydraatarme aanpak uit Zuid-Afrika. We probeerden dat zelf uit in mijn praktijk. Iedereen viel af en bleef op gewicht. Ik werd nog ‘fanatieker’. Mijn focus ligt op ‘echt eten’, koolhydraatarm, normaal eiwitten en gezond vetrijk. Op maandag ga ik meestal vasten. Ik drink veel minder dan vroeger shakes en smoothies. Ik zie dat het mijn patiënten met diabetes toch enorme suiker pieken geeft.”

Een andere aanpak van diabetes

Vroeger was ik bang om iemand die insuline spuit en zwaar diabetes heeft, op een ketogeen dieet te zetten. Nu vragen mijn patiënten erom; ze willen vaak echt ervaren dat het anders kan. Met een ketogeen dieet kunnen we soms binnen 2 weken alle medicatie afbouwen. Bij mensen met zwaar diabetes kan keto fantastisch helpen om een soort ‘metabole switch’ te maken; dus leren dat je lichaam anders moet gaan verbranden.

Soms blijft iemand dan ketogeen eten; soms gaan we dan naar een meer mediterrane manier van eten. Maar nooit gaan we weer ‘normaal’ doen, dus weer terug naar een koolhydraatrijk dieet. Ik zet voeding in als medicijn.

Ziek door te veel koolhydraten

“Als je steeds meer koolhydraten eet dan je nodig hebt, dan slaat je lichaam die op ‘voor later’. Maar die kast om reserves op te slaan is snel vol. Als de kast vol is worden de koolhydraten omgezet in buikvet. Lukt dat opslaan als buikvet ook niet meer, dan stijgen de bloedsuikers. In reactie daarop maakt je meer insuline aan. Maar meer insuline is niet het antwoord. Het lichaam is gewoon te ‘vol’.

Eind van het verhaal is dat de suikerspiegels toch gaan stijgen, we krijgen diabetes, we worden te dik en we krijgen vaak een heel scala aan klachten. We kunnen dan wel een pilletje slikken om de suikerspiegels te laten dalen. Maar, dat is eigenlijk een beetje gek. Het is als het zeggen tegen iemand die allergisch is voor walnoten: ‘gewoon lekker eten, en slik dan 1 keer per dag een anti-allergietablet’. Iemand die stijgende suikerspiegels heeft kan inderdaad heel goed slikken en spuiten. Maar nog beter is het probleem bij de wortels aan pakken.”

Niet bang voor gezonde vetten

“Er zijn heel veel gezonde vetten die je vooral wel moet eten; zoals het vet in volle yoghurt, of in een avocado. Deze vetten hebben een slechte naam doordat ze calorierijk zijn. Maar. Deze vetten remmen de opname van suikers, zo zorgen ze dus voor een stabiele suikerspiegel. Bovendien stimuleren ze maximaal je verzadigingshormonen in je darm. Je krijgt dan een vol gevoel en gaat niet op zoek naar snackjes. Blijf weg van frituurvet of ‘nep-vet’ (transvet) in kant en klare koekjes en verpakte cake.

Ik adviseer om de goede vetten te eten, die je vind in echt en puur eten. Als mensen op deze manier gaan eten, dan zie ik een enorme verbetering in heel veel bloedwaardes. Suikers gaan omlaag, triglyceriden zakken, en vaak zie ik ook een verbetering van de leverwaardes. Veel mensen hebben zonder dat ze het weten ook aantasting van de lever door een ongezonde manier van eten.”

Anders eten en anders leven

“Anders eten is maar een deel van het verhaal. Met de focus op voeding alleen is het verhaal is dan niet compleet. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt of stress hebt dan wordt het heel moeilijk om gezonde keuzes te maken. Ook veroorzaakt slaapgebrek en stress een enorme ‘craving of urge’ naar het eten van snelle koolhydraten en suikers. Zo kun je dus door stress een suikerverslaving hebben.

In mijn praktijk kijk ik naar het hele plaatje. Heel de mens. Dit is ook de reden dat ik uiteindelijk mijn boek heb geschreven; ‘Leefstijl op Recept’. Leefstijl gaat over slaap, over omgeving, over stress, over beweging en over voeding natuurlijk. Al die pijlers zijn van belang.”

Wil jij ook starten met gezond koolhydraatarm/keto?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier beginnen, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen. Al binnen enkele weken zul je merken dat je je veel beter en energieker gaat voelen. En dat je al gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel. HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen