Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.
BIJPRATEN
Ik heb met een vriendin afgesproken om weer eens samen ergens koffie te drinken. We hebben elkaar lang niet gezien. Het is niet druk, de meeste tafeltjes zijn nog leeg. Ik kijk rond, mijn vriendin is er nog niet. Ik kies een tafeltje voor ons uit, ga zitten en bestel alvast koffie voor mezelf. Aan de andere kant van de zaak zit iemand te zwaaien. Ze heeft iets bekends. Pas als ze opstaat en lachend naar mij toeloopt, valt het kwartje.
Het is mijn vriendin. Of eigenlijk: wat er van haar over is. Ik kan het bijna niet geloven. We omhelzen elkaar en ik vertel haar hoe blij verrast ik ben. Wat ziet ze er geweldig uit! Zo stralend, slank en energiek. Ik ken haar levenslange strijd tegen de kilo’s. Hoe meer kilo’s er bij kwamen, hoe slechter ze zich voelde. En nu staat ze daar. Trots. Haar ogen sprankelen. “TheNewFood!” zegt ze. “Eindelijk.”
STRIJD
Ik had het niet zien aankomen. Niet dat ik haar had ‘opgegeven’. Maar na al haar mislukte pogingen om het langer dan een maand vol te houden zonder ‘smokkelen’ en terugvallen, had ik niet meer durven hopen dat het zou lukken. “Ik was er aan toe,” vertelt ze, “dat dikke lijf paste niet meer bij me.” Ik herken wat ze zegt; ik hoor het vaak. “Ik heb eindelijk voor mezelf gekozen,” voegt ze er zelfverzekerd aan toe.
Ik vind het zo knap! Ik weet dat haar man helemaal niet gelooft in de aanpak van TheNewFood en dat botste tussen die twee. Hij heeft zelfs ooit geprobeerd om míj ervan te overtuigen dat keto eten onzin is. Hij houdt zich liever vast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum; zij weten tenminste waar ze het over hebben, denkt hij. Ik denk dan weer dat dat helemaal niet waar is. Ze weten helemaal niet waar ze het over hebben of ze zijn gewoon niet werkelijk ‘eerlijk over eten’.
VETTE LEUGEN
We hebben koolhydraten nodig, weet de man van mijn vriendin. Want het Voedingscentrum adviseert volwassenen om tussen de 40 en 70 procent van alle ingenomen calorieën uit koolhydraten te halen. Voor een vrouw komt dat neer op gemiddeld 260 gram koolhydraten per dag. En als je dat niet haalt, zo beweert het voedingscentrum, dan gebruikt het lichaam spiereiwit (dus je spieren) als energiebron. Helaas geloven mensen dat nog ook.
Ik heb mijzelf aangeleerd om, als het over dit soort dingen gaat, me altijd af te vragen hoe ons lijf bedoeld kan zijn. Want ons lijf zit zo vernuftig in elkaar, het is allemaal veel ingenieuzer dan veel mensen denken. Werkelijk aan álles is gedacht! Ik geloof dan ook niet dat er zo’n domme ontwerpfout is gemaakt. Dat ons lijf dus werkelijk zijn eigen spieren gaat opeten als er niet voldoende koolhydraten voorhanden zijn.
OERMENSEN
Want stel je voor hoe dat zou zijn geweest toen we nog leefden in een tijd zonder winkels. Toen we ons eten nog in de natuur bij elkaar moesten jagen en verzamelen. We konden nergens eten kopen. We moesten eerst zelf op zoek als het eten op was. We moesten eerst zelf jagen op dieren. Maar zonder koolhydraten gaat ons lichaam onze spieren opeten, zegt het Voedingscentrum. En zonder spieren zouden we geen stap meer kunnen zetten. Zonder spieren zouden we het niet overleven. Uiteindelijk was er zo geen mens overgebleven.
Wat een onzin. Natuurlijk eten we onze spieren niet op als we veel minder of zelfs geen koolhydraten meer eten. Ons lijf kan namelijk ook prima leven van vet als brandstof. Het functioneert daar zelfs heel veel beter op. Je kunt sneller rennen als je lijf vet verbrandt als brandstof en je kunt bijvoorbeeld beter denken, doordat je hoofd meer energie krijgt. En het handige van vet is dat je altijd wel een voorraadje bij je hebt!
SWITCHEN
Heel vroeger kon ons lijf moeiteloos switchen van een koolhydratenverbranding naar een vetverbranding en weer terug. Metabool flexibel noemen we dat. Helaas is dat iets wat we in rap tempo aan het verliezen zijn, doordat we ons lijf maar blijven vullen met voedsel wat niet is gemaakt voor ons lijf. We worden daar insulineresistent van. En daarmee verliezen we het vermogen om heen en weer te switchen.
Voor het Voedingscentrum bestaat insulineresistentie niet, het is althans niet te vinden op hun site. En dat terwijl rond de 80 procent van de mensen insulineresistent is. Als je insulineresistent bent, dan kan je lijf niet met veel koolhydraten omgaan. Maar dat lees ik dus nergens. Ik lees alleen iets op hun site over insulineresistentie bij diabetes. Maar lang niet iedereen die insulineresistent is, heeft of krijgt diabetes.
DOORZETTEN
“Toen ik net met keto startte, had ik moeite met hardlopen en zelfs met even naar de winkel fietsen,” vertelt mijn vriendin. Haar man zag dat als bewijs dat haar spieren ‘er aan’ gingen. Maar het lukte haar om zich niets aan te trekken van zijn commentaar en gewoon door te zetten. Ze wist van mij dat de omschakeling tijd nodig had. En nu, ruim een half jaar later, fietst ze veel sneller een heuvel op dan haar man. En dat vrijwel zonder koolhydraten.
“Is hij nu overtuigd?” vraag ik hoopvol voor mijn vriendin. Nee, dat is hij niet. Maar hij eet inmiddels wel ’s avonds met haar mee. Misschien uit gemak, want ze was op een gegeven moment gestopt met apart voor hem koken. Ze koopt ook geen snoep of snacks of zelfs brood meer voor hem, dat doet hij nu zelf. “Ik haal die rotzooi niet meer in huis. Ik vind het ontzettend jammer, want ik weet dat het hem zo goed zou doen om ook volgens jouw aanpak te eten. Maar… ik houd hoop!”
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd