Selecteer een pagina
  1. Blogs
  2.  » 
  3. Matty
  4.  » BLOG 27: Lege ziekenhuisgangen

BLOG 27: Lege ziekenhuisgangen

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

Lege ziekenhuizen

Kun je je het voorstellen? Een ziekenhuisgang waar het stil en leeg is. Geen rijen bij de balie, geen volle wachtkamers, geen afdelingen die uitpuilen. Alleen lege stoelen, lege gangen, en stilte. Het klinkt bijna onwerkelijk, toch? Maar het is precies wat er zou gebeuren als we het grootste, maar minst besproken gezondheidsprobleem écht zouden aanpakken.

Dat probleem heet insulineresistentie. Het is de stille motor achter een groot deel van onze welvaartsziekten. Maar zolang het genegeerd of gebagatelliseerd wordt, blijven deze gangen gevuld en blijft ziekte een verdienmodel.

Ziekte als verdienmodel

Je bent moe na de lunch. Je kunt eind van de middag niet wachten tot je weer iets kunt eten. ’s Avonds op de bank, na het eten, val je bijna in slaap. Je wordt onrustig als je te lang niet eet. Je voelt je vaak wat opgeblazen. Je bent vaak hongerig, zelfs vlak na het eten. En je gewicht… dat lijkt alleen maar omhoog te kruipen, hoe goed je ook je best doet. Veel mensen zien dit als losse kwaaltjes. Maar dit zijn geen losse signalen.

Het zijn tekenen van insulineresistentie, waarbij je lichaam onder hoge druk staat door voortdurend te hoge bloedsuikers en insulinewaardes. En hoe langer dat doorgaat, hoe groter de kans dat je in het verdienmodel van ziekte terechtkomt, een systeem waarin jouw klachten en ziekten vooral winst opleveren voor anderen.

Wat er in je lichaam gebeurt

Insulineresistentie betekent dat je cellen minder goed reageren op insuline. Je lichaam maakt steeds meer insuline aan om je bloedsuiker stabiel te houden. Dat kan jaren doorgaan zonder dat je het doorhebt. Ondertussen gebeurt er van alles: je slaat sneller vet op, verbrandt minder, je hormonen raken uit balans en er ontstaan sluimerende ‘stille’ verwoestende ontstekingen.

Het is geen klein ongemak, maar de motor achter een lange lijst ernstige ziekten: diabetes type 2, hart- en vaatziekten, Alzheimer, leververvetting, PCOS, overgewicht, reuma, hoge bloeddruk, bepaalde kankers, depressie, chronische vermoeidheid, huidproblemen en meer. Dit is geen “iets om in de gaten te houden”, maar je moet het zo snel mogelijk aanpakken als je gezond wilt blijven. Alleen dat gebeurt niet.

Waarom je arts dit niet vertelt

Artsen worden hier simpelweg niet in opgeleid. Hun focus ligt op ziekten die officieel meetbaar en gediagnosticeerd zijn. Insulineresistentie heeft geen officiële diagnose met eigen behandelcode. Het wordt gezien als een risicofactor, niet als ziekte. Daardoor leren artsen niet om het op te sporen, laat staan om het te behandelen. Insulineresistentie is de olifant in de spreekkamer: hét grote probleem maar onbesproken.

Dit is geen verwijt aan artsen, praktijkondersteuners of andere zorgprofessionals. Zij werken binnen het systeem dat hen is aangeleerd en volgen de richtlijnen die zij moeten volgen. Ze doen hun werk met de kennis en kaders die ze hebben. Het punt is juist dat ook voor hen het volledige plaatje vaak niet zichtbaar is, omdat het simpelweg niet in de opleiding of protocollen zit.

Dat is niet toevallig: de farmaceutische industrie heeft een grote vinger in de pap bij wat er in deze opleidingen wordt onderwezen.

En zelfs in het ziekenhuis…

Als er één plek is waar je zou verwachten dat voeding je helpt herstellen, is het het ziekenhuis. Toch is dat vaak de slechtste plek voor iemand met insulineresistentie. Toen ik zelf een paar jaar geleden werd geopereerd, kwamen ze speciaal langs met producten “om aan te sterken”: zoete toetjes en koolhydraatrijke snacks. Precies de dingen waarvan ik weet dat het mijn herstel juist tegen zou werken.

Keto eten in het ziekenhuis is een uitdaging en zeker geen standaardoptie. En kies je voor een “diabetesmaaltijd”, dan krijg je voeding die je bloedsuiker juist verder ontregelt. Ik ken mensen die door keto van hun diabetesmedicatie af waren, maar zodra ze in het ziekenhuis belandden, moesten ze weer koolhydraten eten (of ze kregen suiker via een infuus) en terug aan de insuline. Want protocollen.

De macht achter de stilte

Als insulineresistentie wél erkend zou worden als de oorzaak van al deze ziekten, dan zou ons hele voedings- en preventiebeleid moeten veranderen. Dat zou betekenen dat de adviezen van het Voedingscentrum op de schop moeten. Dat we onze voedingspatronen radicaal moeten omgooien. En dat raakt de belangen van de machtigste spelers ter wereld: de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie.

Voor de voedingsindustrie zou het betekenen dat veel van hun winstgevende producten, granen, suikers, bewerkt ‘voedsel’, niet langer dagelijks gegeten zouden worden. Voor de farmaceutische industrie zou het betekenen dat miljarden mensen minder medicijnen nodig hebben voor hoge bloeddruk, cholesterol, suiker en ontstekingen. Gezonde mensen leveren simpelweg minder op.

Schokkende antwoorden

Je hoeft mij niet op mijn woord te geloven. Stel dezelfde vraag aan verschillende bronnen: “Wat is insulineresistentie en is het erg?” ChatGPT zegt dat het geen ziekte is, maar een toestand die meestal overgaat met leefstijlaanpassingen. Je arts stelt je gerust dat hij je waarden in de gaten houdt en pas ingrijpt als het erger wordt. Een diëtist vervangt snelle koolhydraten door langzame en veel groente en fruit.

Google en Thuisarts.nl noemen het een risicofactor voor diabetes en adviseren gezond eten en meer bewegen.  Je sportieve buurvrouw zegt dat je gewoon minder moet snoepen en meer moet bewegen. Vijf verschillende antwoorden. 

Maar ze missen allemaal de kern: dat insulineresistentie nu al schade aanricht in je lichaam, dat het niet “overgaat” als je doorgaat met een koolhydraatrijk eetpatroon, en dat het de motor is achter een groot deel van onze welvaartsziekten. Nergens het advies om minder koolhydraten te gaan eten, laat staan keto, zodat je lijf eindelijk tot rust kan komen. Precies dát wordt zelden hardop gezegd.

En het Voedingscentrum dan?

En wat zou het Voedingscentrum antwoorden op de vraag? Hun antwoord: er zijn geen aparte adviezen, volg gewoon de Schijf van Vijf en kies vooral volkoren brood en pasta en plantaardige olie, in plaats van roomboter. Precies datgene waarvan we weten dat het voor veel mensen met insulineresistentie juist het probleem in stand houdt en zelfs erger maakt!

Waarom ze dat antwoord geven zal je misschien nog meer verbazen dan alles wat je net gelezen hebt. Daar vertel ik je volgende week graag meer over in een nieuw blog.

Delen