Selecteer een pagina

BLOG 3 – Een gezond ketogezin

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood en viel 60 kilo af (lees hier haar verhaal). Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Een gezond ketogezin

Mijn ideale plaatje zou zijn om als gezin volledig keto te gaan eten. Maar ik ben bang dat ik mijn partner niet meekrijg. Ik heb al vaker gecheckt of hij hiervoor openstaat. Maar hij vindt het niks; hij wil het niet. Natuurlijk eet hij wel de avondmaaltijden mee maar verder wil hij niet gaan. Ik kan hem niet verplichten om dit te doen, al geeft het soms wel wat irritaties.

Want ik snap het niet, hij ziet de veranderingen bij mij, maar vooral ook mijn gezondheidswinst. Dit zou toch een duw moeten zijn? Ergens voelt het heel erg dubbel om de jongens dan wel keto te laten eten. Maar wie weet kan ik hem meenemen op deze manier. Misschien dat wij hier dezelfde visie in krijgen en wie weet gaat hij dan ook volledig meedoen? 

Het gesprek

In mijn hoofd heb ik een hele onderbouwing gemaakt over het waarom. Op een avond, wanneer de kinderen in bed liggen, stel ik hem ‘de’ vraag “wat zou jij ervan vinden om Vinz en Senn ook volgens TheNewFood te gaan laten eten?” Ik heb me goed voorbereid en zelfs even contact gehad met Matty hierover. Ik voel me vastberaden. Ik besluit maar snel door te praten over waarom ik dit graag zou willen. 

Ik stip de voordelen aan. Vinz, onze oudste, heeft de pech dat hij hetzelfde op koolhydraten reageert als ik, hij begint wat stevig te worden. En onze Senn is best wel druk en kan zich moeilijk concentreren. Het zou hem zoveel in zijn drukte kunnen opleveren; de drukte in hem die hem zelf ook vaak in de weg zit en waar hij last van heeft. 

We gaan het doen!

Dave zegt direct “ja!” Hij is overtuigd en ziet dezelfde voordelen als ik. Een beetje verbaasd ben ik wel: waarom ziet hij voor de kinderen wel de voordelen en voor zichzelf niet? Hij kan hier geen goed antwoord op geven. Hij geeft wel aan dat hij overdag en in het bijzijn van de jongens volledig keto mee zal gaan eten. Het is nog niet perfect maar wel een begin! We gaan het dus doen!

We vinden het beiden ook belangrijk dat Vinz en Senn leren wat goede voeding is; waarvoor het is maar ook wat voeding met je doet. Ik besef maar al te goed dat ik dit voorzichtig stap voor stap moet gaan doen. Iets wat ik soms in mijn eigen enthousiasme lastig vind. We spreken beiden uit dat we niet willen dat het een strijd gaat worden. Het zou fijn zijn als het gemoedelijk gaat, met de nadruk op het samen doen. 

Opnieuw beginnen

Ik heb vrijwel nooit dingen over voeding besproken met de kinderen. Natuurlijk wel het verschil tussen gezond en ongezond. Maar toen dacht ik dat wat ik gezond vond ook gezond was. Inmiddels weet ik dat dit niet zo is. Heel veel waarvan ik dacht dat het gezond of verantwoord is, blijkt ongezond te zijn. Mijn hele visie op voeding is veranderd door TheNewFood. We moeten weer opnieuw beginnen.

Ik ben enthousiast en dat zorgt ervoor dat ik alles tegelijk wil gaan doen. Ik moet mezelf afremmen. Beginnen bij het begin. Eerst de uitleg! Wanneer Vinz en Senn weten waarom, is het ook makkelijker voor ze om dit toe te passen. Ik wil me nu om te beginnen richten op het maken van een zo helder mogelijke uitleg voor ze. Ik vind het spannend. Het voelt ontzettend goed, maar ik heb geen idee of het ook echt gaat lukken.

Delen