Recent onderzoek laat zien dat mensen met die verhoogde bloedsuikers hebben, maar nog geen diabetes 2, een groter risico hebben op ernstige hartproblemen, zoals een hartaanval of beroerte. Prediabetes werd eerder niet als risicofactor gezien voor hart- en vaatziekten.
HET ONDERZOEK
Onderzoekers bestudeerden in dit retrospectieve onderzoek de gegevens van 25.000 patiënten. Zij ontdekten dat mensen met verhoogde bloedsuikers, die nog geen diabetes 2 hadden, al 19% hoger risico hebben op ernstige hartproblemen. Bij mensen die prediabetes wisten om te keren, verdween dit extra risico niet, maar het daalde naar zo’n 11%. Prediabetes is dus helemaal niet zo onschuldig als vaak wordt gedacht.
In het onderzoek is rekening gehouden met andere factoren die invloed zouden kunnen hebben (leeftijd, geslacht, gewicht, bloeddruk, roken, etc.). Het is dus zeker te zeggen dat dit te maken heeft met de verhoogde bloedsuikers.
WAT IS PREDIABETES?
Prediabetes is het gevolg van insulineresistentie: je reageert niet goed op insuline, waardoor koolhydraten niet uit je bloed gehaald kunnen worden. Hierdoor worden je bloedsuikers hoger als je (veel) koolhydraten eet, zoals volgens de schijf van vijf wordt geadviseerd.
Met prediabetes heb je verhoogde bloedsuikers, die nog niet hoog genoeg zijn om de diagnose diabetes type 2 te krijgen. Vaak wordt prediabetes zelfs niet eens ontdekt, omdat veel mensen hier geen klachten van hebben. Als het dan ontdekt wordt, is dit meestal toevallig. Mensen met prediabetes krijgen overwegend het advies om af te vallen om zo de bloedsuikers te verlagen.
WIE LOOPT MEER RISICO OP PREDIABETES?
Voorafgaand aan de diagnose diabetes 2 is er altijd al jaren sprake van prediabetes. Iedereen die prediabetes ontwikkelt is insulineresistent (lees hier meer). Prediabetes gaat vaak samen met overgewicht en hoge bloeddruk (maar dat hoeft niet). Wanneer diabetes 2 bij jou in de familie (of genen) zit, is de kans groot dat je ook diabetes 2 krijgt. Ook vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad lopen zeer grote kans.
HOE KAN PREDIABETES HARTPROBLEMEN VEROORZAKEN?
Door de hogere bloedsuikers kunnen de bloedvaten van mensen met prediabetes beschadigd raken en kunnen er ontstekingen in ontstaan, waardoor aderverkalking en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Beschadigde vaten kunnen uiteindelijk voor ernstige problemen gaan zorgen, doordat de bloedtoevoer naar het hart wordt geblokkeerd en dat kan zo een hartaanval veroorzaken.
VERHOOGDE BLOEDSUIKERS NIET ONSCHULDIG!
Vaak krijgen mensen met prediabetes een waarschuwing van hun arts, maar wordt er pas actie ondernomen als de bloedsuikers zo hoog zijn dat diabetes 2 wordt vastgesteld. Veel te laat, laat dit onderzoek zien! In het onderzoek wordt aangegeven hoe belangrijk het is om mensen met prediabetes al te behandelen om schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Dus niet wachten tot de bloedsuikers zo hoog zijn opgelopen dat er sprake is van diabetes 2. Want niet alleen diabetes 2 kan heel veel schade aanrichten, maar ook bij prediabetes is schade aan hart en vaten al onomkeerbaar.
DE ROL VAN CHOLESTEROL
De focus ligt vaak vooral op (de hoogte van) cholesterol, als het gaat om het risico op hart- en vaatziekten. Dat is onterecht laat ook dit onderzoek duidelijk zien. Veel problemen ontstaan door hoge bloedsuikers, ongeacht de cholesterolwaardes! De focus zou veel meer op bloedsuikers moeten liggen en insulineresistentie als boosdoeners, ook als het gaat om hart- en vaatproblemen.
CONCLUSIE
De onderzoekers concluderen dat er veel meer moet worden ingezet op het voorkomen van prediabetes, om zo het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te maken: “In plaats van diabetes 2 te voorkomen (bij mensen met prediabetes), moeten we de focus gaan verleggen en prediabetes voorkomen”. Prediabetes kan naast hartproblemen nog veel meer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
VOORKOMEN BETER DAN GENEZEN
We gaan ervan uit dat zo’n 80% van ons insulineresistent is. Ben je insulineresistent (dus kan je lijf niet goed met koolhydraten omgaan) dan is het belangrijk om veel minder koolhydraten te eten en meer gezonde vetten daarvoor in de plaats te nemen. Je bloedsuikers dalen dan direct. Op den duur gaat je lijf vaak weer beter reageren op insuline: je bloedsuikers blijven lager en stabiel. Zo voorkom je (pre)diabetes.
AAN DE SLAG!
Wil jij zelf voorkomen dat je prediabeet wordt? Wil je stabiele lage bloedsuikers? Je kunt heel eenvoudig en effectief starten door de weekmenu’s te volgen uit de STARTGIDSEN. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt inclusief acht simpele haalbare weekmenu’s. Wil je liever zelf aan de slag zonder boeken te kopen? Hier kun je zien hoe je een gezond koolhydraatarm/keto menu samenstelt.
BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht. Matty Barnhoorn TheNewFood |
|
Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht. |
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.