Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Geen categorie
  4.  » BLOG 6: ARTSEN EN KETO

BLOG 6: ARTSEN EN KETO

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

KETO-EXPERTS VAN OVER DE HELE WERELD!

In 2015 vond in Kaapstad het eerste congres over koolhydraatarm/keto eten plaats. Ik wist meteen zeker dat ik er bij moest zijn! En het was onvergetelijk! Uit heel de wereld trokken artsen, behandelaars, wetenschappers en ‘Matty-achtigen’ naar Kaapstad. Ik maakte kennis met experts van over de hele wereld, met sommigen heb ik nu nog altijd contact. D

e sfeer was onbeschrijfelijk: iedereen was blij dat we eindelijk anderen konden ontmoeten die ook zo enthousiast waren over keto en wat ons dat allemaal kan brengen en wat we nog veel meer konden leren. Er waren geweldige lunchbuffetten met heerlijke keto-hapjes. Ik heb daarna wereldwijd nog andere keto-congressen bezocht, maar nergens was het eten zo goed en de sfeer zo bijzonder, als tijdens dat eerste congres.

DE OPDRACHT

De laatste spreker op het congres was professor Tim Noakes, een grote naam in de keto wereld. Hij riep ons allen op: “Vertel in je eigen land zoveel mogelijk mensen over de kracht van keto. Begin met de zieke mensen en vergeet de artsen en andere behandelaars niet!” Natuurlijk wilde ik dat doen. Ik was immers al jaren bezig met deze missie en na Kaapstad was ik er nog meer van overtuigd dat ik door moest gaan!

Ik begeleidde toen al veel mensen met overgewicht, diabetes 2 en andere problemen, maar ik had me nog niet op behandelaars gericht. Want hoe pak je dat aan? Op zich zou dat niet zo moeilijk moeten zijn want mijn zus is huisarts! Maar ik had al eerder geprobeerd haar te vertellen over het effect van deze aanpak bij diabetes type 2 en toen wilde ze er niets van weten: “Matty, ik heb hier voor gestudeerd en jij niet!” Punt.

DE DOORBRAAK

Na Kaapstad probeerde ik het opnieuw, maar helaas bleef ze volhouden dat als deze aanpak echt zou werken, dat ze er echt wel van op de hoogte zou zijn. Op mijn beurt was ik verbaasd dat ze er dus nog nooit van had gehoord. Hoe kon dat nou, deze aanpak is al eeuwenoud. Een jaar later vond het eerste ‘arts en voeding’ congres in Nederland plaats. Dat ging niet specifiek over keto, maar wel over het effect van voeding op onze gezondheid. Ik nodigde mijn zus uit om met me mee te gaan. En dat was de doorbraak. Aan het einde van de dag was ze helemaal om!

Ik realiseerde me toen dat artsen gewoon niet zoveel weten over voeding. Ze hebben dan ook maar zo’n vier uur (!!) les over voeding gehad tijdens hun hele opleiding, wat leer je nou in 4 uurtjes? En toch doen ze het vaak voorkomen alsof ze er álles over weten en vertellen ze jou graag wat je wel of niet moet eten! Zou dat te maken hebben met het feit dat een arts graag betrouwbaar en zeker van zijn of haar zaak wil overkomen? Om jou het gevoel te geven dat je in goede handen bent? Dat voelt toch beter dan een onzekere arts.

WIE ONDERWIJST DE ARTS?

Het werd me allemaal nog duidelijker nadat ik met mijn zus op een of andere beurs voor artsen terechtkwam. In de vele stand van farmaceutische bedrijven (vrij vertaald: pillenboeren) vlogen de kleine gratis hebbedingetjes met reclame voor medicatie je om de oren. Ik vroeg me af in hoeverre zij invloed hebben op hetgeen artsen leren en weten over een andere aanpak dan met medicatie.

Het bleek inderdaad dat de verplichte nascholingen voor artsen vaak worden bekostigd (en dus mogelijk ook beïnvloed) door de farmaceutische industrie, zij adviseren ook adviesraden in de zorg. Dat kán natuurlijk een probleem zijn. Farma zal zeker niet bij artsen onder de aandacht brengen dat andere voeding vaak veel effectiever is, omdat het de problemen bij de wortels aan kan pakken. Zij hebben meer belang bij patiënten die hun leven lang aan de medicatie moeten.

ENTHOUSIASTE PATIËNTEN

In de jaren daarna vonden gelukkig toch steeds meer nieuwsgierige behandelaars TheNewFood. Niet doordat ik zelf met ze in gesprek ben gegaan (na mijn zus wist ik dat dat zinloos zou zijn), maar ze kwamen zelf. Overtuigd door hun eigen patiënten, waarbij ze de spectaculaire resultaten zagen, nadat ze met TheNewFood waren begonnen. Zulke resultaten zagen ze niet wanneer mensen medicatie gingen gebruiken of ‘gewoon’ aan de lijn gaan. Ze vroegen ons dan om meer informatie en vervolgens waren zij het die hun patiënten over gezond keto vertelden en naar TheNewFood verwezen.

En nog steeds komen nieuwe artsen en andere behandelaars naar ons toe. Ik hoor vaak dat ze blij zijn iets ‘in handen’ te hebben wat wél werkt. Een aanpak waarmee ze mensen écht kunnen helpen, in plaats van al die adviezen te moeten blijven geven die niet echt werken. Waarom nu pas, vraag ik ze soms? Tja, ze wisten het domweg eerst niet, want het was ze nooit geleerd of verteld! En ik denk zelf eerlijk gezegd, dat er ook wel wat moed voor nodig is voor ze om tegen alles wat ze geleerd hebben in te gaan.

ER IS EEN BEWEGING IN GANG GEZET!

Kaapstad is alweer negen jaar geleden, maar ik denk er nog regelmatig aan. Kaapstad was het startschot en ook al zijn we nog lang niet bij de finish, langzaam maar zeker veranderen er dingen. Ook in ons land! Nee, niet bij het voedingscentrum, die blijven nog steeds veel boterhammetjes adviseren, maar er zijn steeds meer mensen die zelf écht gezonde keuzes willen maken en verder kijken!

Wat ik niet had verwacht negen jaar geleden: al sinds een paar jaar kun je mijn boeken kopen in de huisartsenpraktijk van mijn zus! Haar man maakte er zelfs speciaal een prachtig rek voor. In haar wachtkamer kun je op de tv steeds de video van TheNewFood voorbij zien komen. Mijn zus vertelt regelmatig met trots over weer een ‘hopeloze patiënt’ die nu zoveel is afgevallen, gezonder is geworden en van medicatie af is. Dat gun je toch iedere arts?! 

Delen