, Steeds meer mensen ervaren de voordelen van deelvasten, ook wel intermittent fasting (IF) genoemd. Endocrinoloog en internist dokter Hanno Pijl (foto: cafeweltschmerz.nl) is hier groot voorstander van, we worden er namelijk fitter, slanker en gezonder van. Internist Pijl vertelt over vasten in een interview met NU.nl.
We zijn niet gemaakt om de hele dag te eten
Tegenwoordig eten we de hele dag. Internist Pijl zegt hierover: “We zijn er niet voor gemaakt om de hele dag door te eten zoals we tegenwoordig doen. We eten niet alleen te veel, maar ook te vaak. Op de lange termijn leidt dat tot problemen.” Hij geeft aan, dat ons lijf tussen de maaltijden door tijd nodig heeft om te herstellen, en dat geven we ons lijf niet als we te vaak op de dag eten.
Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs voor, dat je in de ochtend de verbrandingsmotor op gang moet brengen. Pijl: “In principe kan het lichaam gewoon teren op de opgeslagen energievoorraad.”
Wat gebeurt er als je minder vaak eet?
Wanneer je een bepaalde periode stopt met eten, schakel je over van groei en vermenigvuldiging naar reparatie en bescherming. “Op de korte termijn zorgt het voor een fitter gevoel en minder vermoeidheid. En op de lange termijn voor een betere suiker- en hormoonhuishouding, minder chronische ziektes en gewichtsverlies,” aldus internist Pijl.
Welke vorm van vasten?
De vorm die het meest wordt toegepast is de 16/8 vorm, waarbij je 8 uur eet en 16 uur vast. Het makkelijkst is het, om het ontbijt over te slaan. Het blijkt dat deze methode geschikt is om fitter en minder vermoeid te zijn en dat het makkelijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast heb je minder risico op chronische ziekten als je doet aan deelvasten.
“Als je wilt afvallen, blijkt het nóg effectiever om meerdere dagen achter elkaar te vasten”, beaamt ook dr. Pijl.
Kan iedereen vasten?
In principe is iedereen er bij gebaat om minder vaak te eten. Mensen met diabetes en die bloedsuikerverlagende medicatie gebruiken moeten wel eerst overleggen met hun behandelaar. “Vasten heeft direct invloed op de suikerhuishouding, dus moet de medicatie worden aangepast”, aldus dr. Pijl. Ook mensen met darmziekten kunnen het beste eerst overleggen met hun behandelaar.
Wil jij ook starten met vasten?
Start altijd eerst met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Je maakt dan van je lichaam een supervetverbrander. Na zo’n acht weken kun je dan starten met vasten. Je lichaam gaat dan gebruik maken van de eigen vetreserves. Doordat je lichaam na acht weken al heel goed is geworden in vet als brandstof gebruiken, is het voor je lijf én voor jou niet moeilijk.
VERDER LEZEN
Meer informatie over deelvasten? Klik hier
Lees hier het hele interview met NU.nl
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn TheNewFood
Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.
Zij zijn veel afgevallen!
Zij versloegen diabetes 2
Zij werden veel gezonder
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.
Boeken ook als PDF leverbaar