Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. ZORGPROFESSIONALS
  6.  » Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met de Canadese arts Èvelyne Bourdua-Roy. Zij krijgt een kick van het beoefenen van iets wat ze niet tijdens haar studie geneeskunde heeft geleerd: “Het niet meer hoeven voorschrijven van medicatie”! Ze opende een kliniek waar ze al haar patiënten met deze aanpak behandelt.  

Voeding als medicijn verdient de hoogste prioriteit

‘’Als samenleving zijn we te afhankelijk geworden van medicijnen”,  vindt Bourdua-Roy. ‘’We zijn ‘vergeten’ hoezeer voeding bijdraagt aan een optimale gezondheid. We denken dat het normaal is om pillen te nemen tegen chronische aandoeningen die in werkelijkheid door ons voedingspatroon veroorzaakt zijn.

Het is daarom van groot belang dat artsen over het gezondheidseffect van voeding leren en we moeten  vraagtekens plaatsen bij  wat ‘experts’ ons al die tijd geleerd hebben,’’ zegt ze. Volgens Bourdua-Roy is deze bewustwording erg belangrijk, aangezien voeding als medicijn de hoogste prioriteit verdient. Er is een kloof ontstaan tussen de mens en voeding. Dit is terug te zien in wat men gelooft over gezonde voeding. Zo gaat men ervan uit dat sterk bewerkte en onnatuurlijke voedingsmiddelen zoals zaadoliën, beter zijn dan roomboter, wat rechtstreeks van een dier komt.

Zelf ontdekte ze deze aanpak tijdens haar zwangerschap

Hoe ze de voordelen van een koolhydraatarme/LCHF aanpak ontdekte? Dit gebeurde tijdens haar zwangerschapsverlof in 2016. Wekelijks kwam ze in gewicht aan door constante honger. Ook voelde ze zich chronisch uitgeput. Collega’s vertelden haar over deze aanpak en stelden voor dat ze het boek The Obesity Code van Dr. Jason Fung zou lezen. “Het boek was een openbaring”, vertelt ze. 

Ze begon vervolgens met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en merkte dat haar energieniveau drastisch verbeterde, naast het feit dat de kilo’s er vanaf vlogen. Eveneens genoot ze van deze nieuwe manier van eten en de nieuwe ervaring van een verzadigd gevoel tussen maaltijden door.

Haar eigen koolhydraatarme/LCHF kliniek

Hoe meer bewijs ze vond dat deze aanpak écht werkte, des te meer wilde ze weten over de toepassing ervan in de praktijk. Daarom bracht ze in 2016 tijd door met Jason Fung in zijn Intensive Dietary Management (IDM) kliniek, samen met directeur Megan Ramos, om hier meer over te leren. 

Vervolgens opende Bourdua-Roy in januari 2017 haar eigen keto-kliniek, Clinique Reversa, in Contrecoeur, in de buurt van Montreal. Samen met een multidisciplinair team, bestaande uit medische assistenten, verpleegkundigen, een kinesioloog, een psycholoog, een voedingsdeskundige-adviseur en een cardioloog-consultant, behandelt zij patiënten met uiteenlopende aandoeningen.

Spectaculaire resultaten en dankbare patiënten

Inmiddels heeft ze al heel veel patiënten behandeld met een koolhydraatarme/keto aanpak en deelvasten. De grootste successen met deze aanpak heeft zij behaald bij patiënten met obesitas, het metaboolsyndroom en diabetes type 2. Maar ook patiënten met chronische pijn blijken verrassend vaak baat te hebben bij deze aanpak. ‘’Voor degenen die deze levensstijl echt hebben omarmd, zijn de resultaten vaak ‘spectaculair, vertelt ze. “Dat en de enorme dankbaarheid van patiënten geeft mij extra motivatie om door te gaan.”  

De stap om anders te gaan eten vraagt soms wat meer tijd

‘’De realiteit is dat niet alle patiënten hun dieet en levensstijl willen veranderen”, zegt Bourdua-Roy. Soms zijn ze er gewoon niet klaar voor of is de timing niet helemaal goed. Ongeacht hoe patiënten erin staan, vertelt ze hen dat deze aanpak sowieso een optie is. Het bieden van deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat de patiënt een weloverwogen beslissing kan maken. “Ik plant de zaadjes en hoop dat ze later zullen bloeien”, zegt Bourdua-Roy. 

Onterechte weerstand van diëtisten en toezichthoudende instanties

Het is niet geheel verrassend dat Bourdua-Roy weerstand heeft ervaren van artsen en instanties die volgens de reguliere aanpak werken. Een groep diëtisten beweerden dat Bourdua-Roy tijdens een radioprogramma “ongepaste verklaringen” en “medische adviezen” had gegeven, die voor “misleiding over ketogene diëten” zorgden bij het publiek. 

De toezichthoudende instantie, het Quebec College of Physicians (QCP), oordeelde gelukkig dat er geen sprake was van professioneel wangedrag. Zij lieten zelfs weten zich ‘op hun gemak’ te voelen bij artsen die over de ‘nodige competenties’ beschikken om koolhydraatarme/ ketogene diëten aan patiënten voor te schrijven.

Het belang van een open en nieuwsgierige blik 

Volgens Bourdua-Roy zijn er nog te weinig artsen die voeding als een ‘behandeling’ bieden. Tijdens haar studententijd kreeg ze geen les over voeding. Ze kreeg echter wel training in het lezen en analyseren van wetenschappelijke artikelen. Haar docenten vertelden haar en andere medische studenten dat de helft van wat ze leerde, over tien jaar niet meer waar zou zijn. Dat daarom “een open en nieuwsgierige blik” altijd nodig is. Dit advies is haar mantra geworden.

Voeding als onderdeel van een behandeling is de toekomst

Haar visie op de toekomst van de geneeskunde is glashelder: “Geneeskunde moet zich richten op het inzetten van voeding. We kunnen eenvoudigweg niet langer doorgaan met het bestrijden van onze huidige epidemie van chronische aandoeningen met medicijnen en nog meer medicijnen. Het farmaceutische ziektemodel heeft duidelijk geen positieve effecten op chronische leefstijlproblemen en daarbij is het niet eens rendabel.”

“Als je eenmaal de positieve resultaten ontdekt hebt die je kunt bereiken met koolhydraatarm, LCHF, keto en deelvasten, dan kun je het gewoonweg niet als optie achterwege laten als arts!”

Ben jij klaar om ook fantastische resultaten te behalen?

Neem je gezondheid in eigen handen en begin vandaag nog met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, die door steeds meer artsen wordt geadviseerd. In DE STARTGIDSEN vind je weekmenu’s en alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle start. Maak eventueel gebruik van de aanbieding voor de twee STARTGIDSEN samen met combikorting. Wil jij ook starten met deelvasten? Dan is de VASTENSPECIAL handig voor je.

 

Video’s van Dokter Burdua-Roy
Ik maak elke dag het verschil…
Een keto aanpak en chronische pijn

VERDER LEZEN 

Cardioloog twijfelt aan cholesterolverhaal

Steeds meer artsen ontdekken de kracht van gezond koolhydraatarm/keto. Zo ook dokter Marc Waskowsky, cardioloog in het Isala ziekenhuis te Zwolle. Tegenwoordig adviseert hij zijn patiënten op de hartpoli om de koolhydraten drastisch te gaan minderen, in plaats van dat...

Keto in de spreekkamer bij POH Joke

Joke Postma, POH (praktijkondersteuner) bij huisartsenpraktijk Havelte, viel zelf in een jaar 25 kilo af met de aanpak van TheNewFood en is nu fitter en energieker dan ooit. Ze gunde ook al haar patiënten dit succes en inmiddels adviseren Joke en haar collega deze...

Jeugdarts adviseert minder koolhydraten

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen van over de hele wereld graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met jeugdarts de Groot. Zelf eet ze gezond...

Huisarts Jacqui zet in op voeding

Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade ziet fantastische resultaten bij patiënten die starten met een gezonde koolhydraatarme/ keto aanpak. Jacqui richt zich in de praktijk vooral op leefstijl en voeding. Ze schreef hier ook over in haar boek ‘Leefstijl op...

Keto in de spreekkamer van de bedrijfsarts

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Maak kennis met bedrijfsarts & bedrijfsarts consulent oncologie Liesbeth...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg was huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de...

Huisarts: voeding onderdeel behandeling

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met huisarts Martijn van der Waart. Hij besloot vier...

Sportarts adviseert hartpatiënten keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Hans van Kuijk, arts in het medisch...

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen