Selecteer een pagina
NIEUWS » Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Arts opent koolhydraatarme kliniek in Canada

Steeds meer artsen ontdekken een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak. Één van hen is de Canadese arts Èvelyne Bourdua-Roy. Zij krijgt een kick van het beoefenen van iets wat ze niet tijdens haar studie geneeskunde heeft geleerd: “het niet meer hoeven voorschrijven van medicatie”! Zij opende een kliniek waar ze patiënten met deze aanpak behandelt. 

 

Voeding als medicijn verdient de hoogste prioriteit
‘’Als samenleving zijn we te afhankelijk geworden van medicijnen,’’ vindt Bourdua-Roy. ‘’We zijn de werkelijke plaats van voeding in een optimale gezondheid “vergeten”. We denken dat het normaal is om pillen te nemen tegen chronische aandoeningen die in werkelijkheid door ons voedingspatroon veroorzaakt zijn.

Het is daarom van groot belang dat artsen over het gezondheidseffect van voeding leren en we moeten  vraagtekens plaatsen bij  wat ‘experts’ ons al die tijd geleerd hebben,’’ zegt ze. 

Volgens Bourdua-Roy is deze bewustwording erg belangrijk, aangezien voeding als medicijn de hoogste prioriteit verdient. Er is een kloof ontstaan tussen de mens en voeding. Dit is terug te zien in wat men gelooft over gezonde voeding. Zo gaat men ervan uit dat sterk bewerkte en onnatuurlijke voedingsmiddelen zoals zaadoliën, beter zijn dan roomboter wat rechtstreeks van een dier komt.


Zelf ontdekte ze deze aanpak tijdens haar zwangerschap
Hoe ze de voordelen van een koolhydraatarme/LCHF aanpak ontdekte? Dit gebeurde tijdens haar zwangerschapsverlof in 2016. Wekelijks kwam ze in gewicht aan door constante honger. Ook voelde ze zich chronisch uitgeput. Collega’s vertelden haar over deze aanpak en stelden voor dat ze het boek The Obesity Code van Dr. Jason Fung zou lezen. “Het boek was een openbaring”, vertelt ze. 

Ze begon vervolgens met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak en merkte een drastische verbetering in energieniveaus, naast het feit dat de kilo’s er vanaf vlogen. Eveneens genoot ze van deze nieuwe manier van eten en de nieuwe ervaring van een verzadigd gevoel tussen maaltijden door.


Haar eigen koolhydraatarme/LCHF kliniek
Hoe meer bewijs ze ontdekte dat deze aanpak écht werkt, des te meer wilde ze weten over de toepassing ervan in de praktijk. Daarom bracht ze in 2016 tijd door met Jason Fung in zijn Intensive Dietary Management (IDM) kliniek, samen met directeur Megan Ramos om hier meer over te leren. 

Vervolgens opende Bourdua-Roy in januari 2017 haar eigen low-carb kliniek, Clinique Reversa, in Contrecoeur, in de buurt van Montreal. Samen met een multidisciplinair team, bestaande uit medische assistenten, verpleegkundigen, een kinesioloog, een psycholoog, een voedingsdeskundige-adviseur en een cardioloog-consultant, behandelt zij patiënten met uiteenlopende aandoeningen.


Spectaculaire resultaten en dankbare patiënten
Tot nu toe heeft ze meer dan 500 patiënten behandeld met een koolhydraatarme/LCHF aanpak, keto en deelvasten. De grootste successen met deze aanpak heeft zij behaald bij patiënten met obesitas, het metabool syndroom, diabetes type 2. Maar ook patiënten met chronische pijn blijken verrassend vaak baat te hebben bij deze aanpak.

‘’Voor degenen die deze levensstijl echt hebben omarmd, zijn de resultaten vaak “spectaculair,’’ zegt ze. 
“Dat en de enorme dankbaarheid van patiënten geven mij extra motivatie om door te gaan,” 
 

De stap om anders te gaan eten vraagt soms wat meer tijd
‘’De realiteit is dat niet alle patiënten hun dieet en levensstijl willen veranderen,’’ zegt Bourdua-Roy. Soms zijn ze er gewoon niet klaar voor of is de timing niet helemaal goed. Ongeacht hoe patiënten erin staan, vertelt ze hen dat deze aanpak sowieso een optie is. Het bieden van deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat de patiënt een weloverwogen beslissing kan maken. “Ik plant de zaadjes en hoop dat ze later zullen bloeien,” zegt Bourdua-Roy.

Onterechte weerstand van diëtisten groepen en toezichthoudende instanties
Het is niet geheel verrassend dat Bourdua-Roy weerstand heeft ervaren van artsen en instanties die volgens de reguliere aanpak werken. Diëtistengroepen beweerden dat Bourdua-Roy tijdens een radioprogramma “ongepaste verklaringen” en “medische adviezen” gaf die voor “misleiding over LCHF / ketogene diëten” zorgden bij het publiek. 

In mei 2018 schreef haar toezichthoudende instantie, het Quebec College of Physicians (QCP), dat er geen sprake was van professioneel wangedrag. In een vervolgartikel in La Presse zei het QCP zelfs dat ze zich ‘op hun gemak’ voelen bij artsen die over de ‘nodige competenties’ beschikken om LCHF / ketogene diëten aan patiënten voor te schrijven.


Het belang van een open en nieuwsgierige blik als geneeskunde student
Volgens Bourdua-Roy zijn er nog te weinig artsen die voeding als een ‘behandeling’ bieden. Tijdens haar studententijd kreeg ze geen les over voeding. Ze kreeg echter wel training in het lezen en analyseren van de wetenschap.

Haar docenten vertelden haar en andere medische studenten dat de helft van wat ze leerde, over tien jaar niet meer waar zou zijn. Dat daarom “een open en nieuwsgierige blik” altijd nodig is. Dit advies is haar mantra geworden sinds ze zich in 2015 kwalificeerde als arts. 

Bourdua-Roy blijft zichzelf ontwikkelen om haar kennis op peil te houden en heeft meerdere certificaten behaald. Daarnaast geeft ze verschillende scholingen over koolhydraatarm-, LCHF-, keto- en Intermittent fasting-gerelateerde onderwerpen en woont ze low-carb conferenties bij. 


Voeding als onderdeel van een behandeling is de toekomst
Haar visie op de toekomst van de geneeskunde is glashelder: “Geneeskunde moet zich richten op het inzetten van voeding. We kunnen eenvoudigweg niet langer doorgaan met het bestrijden van onze huidige epidemie van chronische aandoeningen met medicijnen en nog meer medicijnen. Het farmaceutische ziektemodel heeft duidelijk geen positieve effecten op chronische leefstijlproblemen en daarbij is het niet eens rendabel.”

“Als je eenmaal de positieve resultaten ontdekt hebt die je kunt bereiken met koolhydraatarm, LCHF, keto en deelvasten dan kun je het gewoonweg niet als optie achterwege laten als arts!”


Ben jij klaar om fantastische resultaten te behalen?
Neem je gezondheid in eigen handen en begin vandaag nog met een gezonde koolhydraatarme/LCHF aanpak die door steeds meer artsen wordt geadviseerd. In de startgids vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvolle start.

  

Artikel geschreven door Lotte Damen, LCHF dietist
BRON van het artikel: FOODMET

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood