Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Van hartpatiënt naar kerngezond

Van hartpatiënt naar kerngezond

Ed (61) kwam ruim vijf jaar geleden met spoed in het ziekenhuis terecht vanwege zijn hart. Het zag er niet zo best uit: vernauwingen en  hypercholesterolemie waren aandoeningen waaraan zijn vader en de familieleden van vaderskant bijna allemaal voor hun vijftigste jaar zijn overleden. Ed stond een zware openhartoperatie te wachten. Gelukkig ging alles goed, maar hij moest toen echt gaan afvallen en weer gezonder worden. Een ‘normaal’ dieet heeft nog nooit iets voor hem gedaan, dus zocht hij naar nieuwe mogelijkheden, en zo kwam hij bij TheNewFood. 

“Om een lang verhaal kort te maken: ik ben in een klein jaar 40 kilo afgevallen, heb bijna alle medicatie voor het vaatprobleem kunnen afbouwen, mijn cholesterol is van een zeer ongezonde naar een perfecte ratio gegaan en mijn bloeddruk van 180/124 naar 110/75. Ik kan weer heerlijk een avond optreden in de band waarin ik als basgitarist speel, zonder kapot thuis te komen: ik heb mijn energie weer terug.”

Een tweede kans door een geslaagde openhartoperatie 

Al vanaf zijn vroege jeugd had Ed last van overgewicht, hij werd steeds zwaarder en ook het roken kon hij niet laten. Als hij op z’n 54ste in het ziekenhuis terecht komt, heeft hij een bloeddruk van 180/124, een levensgevaarlijke cholesterolratio en torenhoge triglyceridenwaarden. Hij blijkt een paar levensbedreigende kransslagadervernauwingen te hebben. 

Ed: “In 2017 ging ik als veel te zware, 57-jarige patiënt het ziekenhuis in voor een openhartoperatie waarbij twee bypasses zijn geplaatst. Mijn hart werd gestopt tijdens de operatie, en daarna weer op gang gebracht; een soort reset. Ik ben blij dat ik het heb overleefd, maar ik zag ook in dat er echt iets moest veranderen. Ik besefte dat ik een tweede kans had gekregen en besloot die optimaal te benutten. Maar hoe?”

Het advies was afvallen, maar vetarm eten werkte niet

“Diëten, gericht op vetarm en caloriebeperking, had ik al eerder geprobeerd en daar bereikte ik alleen maar het zogeheten ‘jojo-effect’ mee: een paar kilo’s eraf en daarna nog meer kilo’s erbij. Bovendien was ik voortdurend hongerig, chagrijnig en slap. Ik besloot om weer koolhydraatarm te gaan eten. Ik had dat eerder al eens gedaan en vond het fijne van die aanpak dat je lekker kunt eten en geen honger hebt. Alleen had ik het toen niet volgehouden; door allerlei omstandigheden was ik er destijds helaas weer mee gestopt.

Mijn omgeving was minder enthousiast; van verschillende kanten werd me afgeraden om strikt koolhydraatarm te gaan eten. Want als ik koolhydraten wegliet als brandstof, moest ik immers meer vetten eten. En juist vetten zouden slecht zijn voor een hartpatiënt zoals ik, met ook nog eens een te hoog cholesterol. Maar ik was eigenwijs en ging het verder onderzoeken. Ook bij TheNewFood vond ik veel informatie en  las ik over onderzoeken waaruit bleek dat het juist een goed idee was. Ik ontdekte dat er cardiologen zijn die dit juist aanraden bij hartpatiënten.”

De startgids was perfect: alles is voor je uitgezocht 

“Ik was overtuigd en begon met de startgids. Een perfecte manier om te starten, want als ik iets doe, wil ik het gelijk goed doen. Bovendien: het gaat om je gezondheid, je lichaam en je leven, dus zomaar een beetje experimenteren was er voor mij niet bij. Ik ging er helemaal voor en volgde precies de weekmenu’s, inclusief al het vet in de menu’s. Daar heb ik trouwens wel even aan moeten wennen.

De wereld is vergeven van allerlei achterhaalde dooddoeners en ik merkte dat kreten als: ‘je moet honger lijden als je wilt afvallen’ of ‘gewoon minder eten en meer bewegen, dan val je vanzelf af’, regelmatig door het hoofd spookten. Maar ja: wie is daar ooit blijvend mee afgevallen?  Ik heb een zwaarder gevecht tegen de vetangst van zoveel mensen moeten leveren, dan tegen de kilo’s, want die vlogen er ‘spelenderwijs’ af.

In het begin kon ik het haast niet geloven: ik at heerlijk en gezond, was volledig verzadigd, en de ponden bleven er maar afsmelten.  Waar alle diëten faalden, slaagde de aanpak met TheNewFood met vlag en wimpel.”

Heerlijk eten, nooit honger en lachend op de weegschaal

“In een klein jaar ben ik 40 kilo afgevallen. Mijn cholesterol is van een zeer ongezonde naar een perfecte ratio gegaan, mijn bloeddruk is van 180/124 naar 110/75 gegaan.  Ik heb bijna alle medicatie voor het vaatprobleem kunnen afbouwen, ik slik nu alleen nog een bloedverdunner.
Mijn leven is veranderd. Ik kan weer heerlijk een avond optreden in de band waarin ik als basgitarist speel, zonder kapot thuis te komen: ik heb mijn energie weer terug. 
 Daarnaast heb ik eindelijk rust in m’n hoofd – de zogeheten ‘eetrust’. Heerlijk is dat!

Tel daarbij de handige gidsen van TheNewFood op, met kant-en-klare menu’s en alle heerlijke recepten, en je vraagt je af waarom je dit niet eerder deed. Het is heel betaalbaar, je eet goed en gezond, er ontstaat een blijvende balans, kortom: alleen maar voordelen.“ 

Huisarts en cardioloog: “Wat het ook is dat je doet: blijf het vooral doen.”

“De cardioloog stond aanvankelijk sceptisch tegenover mijn plan om koolhydraatarm/keto te gaan eten. Ook zij stelde mij die vragen: “Krijg je dan niet teveel vet binnen?”, “Zijn dat niet vreselijk veel calorieën?” Ik sprak met de cardioloog af dat ik het drie maanden op proef zou doen en beloofde dat ik bij de eerstvolgende controle onmiddellijk zou stoppen als mijn bloedwaarden, bloeddruk of mijn gezondheid in het algemeen zouden zijn verslechterd.

Dat gebeurde allemaal niet; ik werd juist met de dag gezonder. Inmiddels zien de cardioloog en ook mijn huisarts, dat het fantastisch werkt en ze zijn ontzettend blij voor me.  Nu, drie jaar verder, ben ik nog steeds fit, gezond en klachtenvrij. Mijn vrouw en ik genieten van deze heerlijke levensstijl, met lekker eten en drinken.”

De beste beslissing die ik ooit heb genomen

“Wat mij zo enorm aanspreekt bij een koolhydraatarme/keto aanpak, is dat je nooit honger hebt. En dat je vanaf het begin al resultaten boekt en dat alle gezondheidsvoordelen meetbaar zijn. Massa’s mensen keren hun diabetes om, verlagen de risico’s op hartkwalen drastisch, komen van hun medicijnen af en bewijzen dag in, dag uit, dat koolhydraatarm/ keto zeer gezond is.

Het is geen dieet voor een paar weken, maar een gezonde levensstijl. Veel mensen in mijn omgeving zijn inmiddels ook gestart met deze aanpak. Het is zo geweldig om mee te maken dat je jezelf letterlijk gezonder kunt eten, dat gun je iedereen. Ik zeg altijd: koolhydraatarm/keto is de beste beslissing die ik ooit heb genomen.”

Team TheNewFood

Ed maakt inmiddels onderdeel uit van TheNewFood team. Als communicatiedeskundige is hij bij ons zeker op zijn plek! En als iemand heeft ervaren wat deze aanpak voor je kan doen, dan is Ed het wel! 

Interview Hartpatiënten Nederland Onlangs werd Ed geïnterviewd door de stichting Hartpatiënten Nederland. Dit interview kun je hier lezen!

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen