Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 16 JOEP IS GEK OP KAAS

BLOG 16 JOEP IS GEK OP KAAS

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.

Naar de markt

Op zaterdag gaan we vaak met z’n drieën naar de markt. Een gezellig uitje en we kunnen direct wat weekboodschappen doen. De visboer en groentekramen, een mooie bos bloemen voor in huis… Maar ook de kaasboer is vaste prik tijdens het bezoek aan de markt.

Sowieso voor een stuk ‘gewone’ kaas, en soms nog wat speciale kaasjes. Schimmelkaas vind ik bijvoorbeeld heerlijk in een ‘bakje vol’ en de prei met gehakt en Franse kaas ovenschotel uit de OVENSPECIAL is één van onze favorieten.

Ik wil kaas!

Sinds een paar weken eet Joep ook af en toe een stukje kaas. We hadden de eerste keer dat we hem een brokje kaas gaven, niet verwacht dat hij het met zoveel smaak zou opeten. Het was ook nog eens oude kaas, dus meteen flink pittig. Maar hij smikkelde er van, en wilde nóg een stukje, en nóg een stukje, en nóg een stukje.

Toen zijn vader en ik een paar dagen later bij de kaasboer op de markt een plakje kaas kregen om te proeven, had Joep dat direct in de gaten. Er kwam gemopper uit de kinderwagen en een grote pruillip verraadde zijn ontevredenheid. Toen Joep ook een stukje kreeg, ruilde hij de pruillip snel in voor een grote grijns. Hij vindt het echt vetlekker!

Vet smakelijk

Over vet gesproken… Het valt ons op dat Joep dol is op vetrijker eten. Ligt er vlees en groente op zijn bord? Dan kiest hij altijd het vlees als eerst. Volvette Griekse yoghurt? Hij likt nog net het bakje niet uit. En olijven? Het liefst een pot vol! Een ei? Vooral het eigeel alsjeblieft. Joep eet wel groenten en roodfruit, maar als hij de keuze heeft, kiest hij bijna altijd voor eiwitrijke en vetrijke voeding als eerst.

De andere dingen op zijn bord lijken voor hem eerder bijgerechten. Zo hoort dat eigenlijk ook als je gezond koolhydraatarm/keto eet. Eiwitten zijn je bouwstoffen, vetten zijn je brandstof. En in dierlijke producten zit vrijwel alles wat je nodig hebt. De rest is voor ‘erbij’; om de maaltijd wat leuker te maken, wat spannender, wat meer ‘dimensie’ te geven.

Puur gezond eten

Joep laat dat ons weer duidelijk zien: hij weet precies wat hij nodig heeft om zijn lijf te voeden en gezond te blijven. Dat die ‘bijgerechten’ zo belangrijk zijn dat is wat we hebben ‘geleerd’ hebben. Geleerd vanuit de boeken en instanties, niet vanuit ons gevoel of vanuit ons lijf. Dat zien we aan Joep en wij gaan dat niet veranderen.

Wij leren Joep: luister maar naar je lijf! Eet maar lekker je eieren met een plak kaas, of je stukje vlees gebakken in roomboter: niks is zo gezond en voedzaam als dat! En dat zou natuurlijk iedereen moeten doen!

 

Delen