Selecteer een pagina

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

ZIELIG

“Kan ik een broodje gezond zonder brood krijgen? Het mag wel gewoon in een bakje.” Ik stel de vraag aan de mevrouw van de vers belegde broodjes. Ze kijkt mij verschrikt aan en herhaalt verbaasd: “Een broodje gezond zonder brood?” Ja graag, ik eet namelijk geen brood. “Ik heb ook een glutenvrij broodje?” stelt ze voor. “Dat eet ik ook niet, ik eet helemaal geen brood.”

Ze kijkt onrustig om zich heen en lijkt wat in de war. Een broodje zonder broodje. “U wilt dus alleen het beleg?” herhaalt ze voor de zekerheid. Ik geef aan dat dat inderdaad de bedoeling is. “Want,” leg ik uit, “ik heb wel honger.” Ik zie aan haar blik dat ze het zielig vindt voor me. Ze lijkt nog steeds wat uit haar doen door mijn vraag. Toch gaat ze vervolgens met veel aandacht aan de slag voor me.

LIEF

Het moet natuurlijk ergens in, zie ik haar denken, maar waarin dan? Het duurt even voor ze iets heeft gevonden, ze toont me blij een bakje. “Zal ik er gewoon van al het beleg wat meer in doen? Anders is het zo weinig.” Ik vind het lief en bedank haar voor het meedenken. Als ze klaar is, duikt ze weer onder de toonbank, nu op zoek naar een vorkje. Trots toont ze me mijn bakje gezond met kaas, ham, tomaat, kip en ei.

Het ziet er heerlijk uit! Ze brengt de prijs van een normaal broodje gezond in rekening, wat mij heel schappelijk lijkt. In het bakje zit zeker twee keer zoveel beleg. Hoe geweldig is dat?! Ik bedank haar heel hartelijk voor haar lieve zorgen. In de auto geniet ik van mijn bakje vol en een kop verse koffie. Het vult me goed! Dat is fijn, want mijn dag loopt onverwachts heel anders dan gepland en ik ben nog vele uren onderweg.

EXTRA BELEG

Het is niet de eerste keer dat ik ergens vraag om een belegd broodje zonder broodje. En het is nog nooit een probleem geweest. Ik stap altijd naar buiten met een heerlijk bakje eten. Vaak betaal ik zelfs minder dan wat er voor een broodje beleg zou worden gerekend, terwijl ze eigenlijk altijd wat extra’s geven. Geweldig toch?! Het maakt gezond keto eten tegenwoordig zoveel makkelijker.

De eerste jaren dat ik keto at, was het helemaal niet zo eenvoudig om onderweg even snel iets te eten. Of het moest een snelle hamburger zijn, zonder saus of broodje bij een fastfood-aanbieder. Er waren toen nog geen corners in de tankstations waar verse broodjes werden aangeboden. En er werden ook nog geen gekookte eieren of iets van kaasblokjes verkocht.

Vaak kocht ik dan een voorverpakt broodje ei met bacon in het tankstation. Het broodje gooide ik weg. Veel keuze was er nog niet en dit was het meest voedzaam en toch ook heerlijk!

SLECHT ETEN

Ik moet denken aan Janny, die we jaren geleden thuis hebben opgezocht voor een interview. Janny had, net als haar moeder, al jong de diagnose diabetes 2 gekregen en gebruikte veel medicatie. Gelukkig ontdekte ze de aanpak van TheNewFood en nu is ze medicatievrij. Na afloop van het interview vertrouwde ze me toe dat ze zich wel vaak schuldig voelt, omdat ze niet goed eet.

Ik vroeg haar verbaasd wat ze bedoelde met ‘niet goed eten’. “Soms loopt alles anders en dan komt het er niet van om te koken uit de boekjes,” legde ze uit. “Dan wordt het toch iets snels, iets van wat kaas en worst en misschien iets van komkommer. En dan baal ik er zo van dat ik weer zo slecht heb gegeten.” Ik stel Janny op dat moment gerust: ze lost die momenten juist geweldig goed op!

Door hoe we denken dat een gezonde en volledige maaltijd eruit ziet, maken we gezond keto soms gewoon te ingewikkeld. Maar ik snap dat het best lastig kan zijn om die ‘ouderwetse ideeën’ over wat een gezonde maaltijd is, los te laten… 

EEN BAKJE VOL

Op de terugweg van Janny naar huis nam ik me voor iets te doen met deze feedback. En zo ontstond jaren geleden het idee om in het weekmenu van STARTGIDS 2 ruimte te maken voor ‘een bakje vol’. Een heerlijk supersnelle complete maaltijd die je helemaal kunt samenstellen zoals jij dat wilt, met jij voor handen hebt. Zo leer je meteen dat het ook simpel kan zijn!

Ik geniet altijd van de foto’s die mensen die de startgids-weekmenu’s volgen delen, op de dag dat er een ‘bakje vol’ op het menu staat. Het ziet er altijd heerlijk uit. Het doet me vaak denken aan lunchen met een feestelijk borrelplankje! Ik ben Janny dankbaar voor wat ze mij destijds heeft toevertrouwd, waardoor het ‘bakje vol’ op het menu kwam. En ik denk jullie ook ik!  

 

Delen