Selecteer een pagina
  1. Blogs
  2.  » 
  3. Matty
  4.  » BLOG 15 DE ONGEZOUTEN WAARHEID

BLOG 15 DE ONGEZOUTEN WAARHEID

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

ZOUT IN DE SCHIJNWERPERS

Vanmorgen deelde alweer iemand die sinds vorig jaar strikt keto eet, haar zorgen met mij over de dringende berichten over zout in de media. “Ze zeggen dat we minder zout moeten eten, ik raak ervan in de war.” Ik snap dat. Want zeggen ‘experts’ in die berichten: we eten te veel zout en daardoor krijgen we een te hoge bloeddruk en gaan we eerder dood. Dat is me nogal wat. Daarvan breekt het zoute zweet je uit!

Als je het gelooft tenminste.

Maar ik geloof het niet. Als zout écht de oorzaak was van hoge bloeddruk, dan was het probleem allang opgelost. Ik ken veel mensen die minder zout zijn gaan eten in de hoop hun bloeddruk te verlagen. Bij geen van hen werkte dat. Hun bloeddruk bleef hoog, en ze moesten alleen maar meer pillen slikken.

EEN WONDER

En toen begonnen ze met de aanpak van TheNewFood. Ze gingen weer puur en echt eten – en ze gingen zelfs extra zout toevoegen! Sommigen zagen hun bloeddruk binnen een paar weken dalen. Bij anderen duurde het een paar maanden. Maar uiteindelijk zakte de bloeddruk bij iedereen en konden ze hun medicatie afbouwen. Dat lijkt een wonder, maar dat is het niet. Het is gewoon logisch.

Want de aanpak van TheNewFood pakt de echte oorzaak van hoge bloeddruk aan: insulineresistentie. Meer dan negentig procent van de hoge bloeddrukgevallen komt door insulineresistentie, niet door zout. Hoe insulineresistenter iemand is, hoe hoger de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoeken waarin dit daadwerkelijk gemeten is. Tot ze stoppen met al die koolhydraten en bewerkt voedsel…

CHAOS IN DE STAD

Het lijf van een insulineresistent persoon die ‘normaal’ eet, is niet goed meer in staat de bloeddruk goed te regelen. Dat komt niet door het zout, maar door de enorme hoeveelheden koolhydraten, die niet alleen de bloedsuikers verhogen, maar ook de hoeveelheid insuline die je aanmaakt! Ik leg dat vaak uit door de bloedvaten in een lichaam voor te stellen als de straten van een stad. 

Het verkeer stroomt soepel door, omdat stoplichten het verkeer regelen. Auto’s kunnen ook makkelijk de stad in- en uitrijden. Er zijn geen opstoppingen, geen drukte, alles in balans. Maar dan gaan de stoplichten stuk. Ze staan te lang op rood of reageren zelfs helemaal niet meer. Auto’s hopen zich op in de stad, er ontstaan files en chaos. De druk in de straten neemt toe en auto’s kunnen de stad niet meer uit.

Natuurlijk zijn de kapotte stoplichten hier de oorzaak van de chaos. Zij zijn ‘de schuld’ van de drukte en chaos in de stad.

ZOUT VEROORZAAKT GEEN FILE 

Stel nu eens dat alle auto’s die in deze stad rijden, tien kilo zout in de kofferbak heeft liggen. Waarom weten we niet, maar zo is het wel. Wat zou dan de files veroorzaken? De kapotte stoplichten of het zout? Juist ja. Nog steeds de stoplichten! Het is natuurlijk onzin om zout de schuld te geven, omdat het toevallig in die auto’s ligt. Maar dat is wel wat de experts doen als het over hoge bloeddruk gaat.

En stel nu eens dat de straten in deze stad de bloedvaten zijn in je lichaam. Het verkeer wordt geregeld door insuline, dat zijn de stoplichten. En dat werkt perfect! De auto’s met zout kunnen gemakkelijk je lichaam in en uit rijden. Tenzij je insulineresistent bent. Dan kan insuline zijn werk niet meer goed doen. En dan ontstaat chaos en drukte in je bloedvaten en loopt de druk op. Je hebt een te hoge bloeddruk!

STOPLICHTEN OP GROEN!

De oplossing is niet om minder verkeer toe te laten, of om zout te verbieden of te verminderen. De oplossing is om de stoplichten te repareren. En dat doe je niet door zout te schrappen, maar door insulineresistentie aan te pakken – dát is de sleutel tot een gezonde bloeddruk. Dus, wil je écht iets doen voor je bloeddruk? Pak de échte oorzaak aan. Zet het stoplicht weer op groen!

Wil je hier meer over weten? In mijn webinar over hoge bloeddruk, zout en insulineresistentie leg ik stap voor stap uit hoe dit werkt en wat je eraan kunt doen. Ik ga dieper in op de wetenschap en feiten, maar vooral op wat écht werkt in de praktijk. Klik hier voor meer info over mijn webinars

Delen